F1: H FIA δεν βλέπει λόγο να μην καλωσορίζονται οι νέες ομάδες

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο για τους οποίους η Formula 1 δεν θα πρέπει να καλωσορίζει υποψήφιες καινούργιες ομάδες. Ανέφερε επίσης ότι η F1 ψάχνει νέους διευθυντές αγώνων.

F1: H FIA δεν βλέπει λόγο να μην καλωσορίζονται οι νέες ομάδες

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο για τους οποίους η Formula 1 δεν θα πρέπει να καλωσορίζει υποψήφιες καινούργιες ομάδες. Ανέφερε επίσης ότι η F1 ψάχνει νέους διευθυντές αγώνων.

Εν μέσω μιας εξελισσόμενης πολιτικής μάχης σχετικά με τα σχέδια της Andretti Global να εισέλθει στη Formula 1 με το όνομα Cadillac (θυγατρική μάρκα της General Motors), ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, αποτελεί από τη στιγμή της ανακοίνωσης το μοναδικό παράγοντα του σπορ που υποστηρίζει δημοσίως τις φιλοδοξίες της αμερικανικής ομάδας.

Η FOM, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα της F1, καθώς και η πλειονότητα (8 από τις 10) των ομάδων του grid, διατηρούν επιφυλακτική στάση σχετικά με την αξία που θα μπορούσε να φέρει στο άθλημα η συμμαχία Andretti/Cadillac. Αναφέρεται ότι ορισμένες ομάδες πιστεύουν πως μόνο μια αυξημένη ρήτρα ειδόδου της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων (αντί για τα 200 εκατ. $ που προβλέπει η ισχύουσα έως το 2025 Συνθήκη Ομονοίας) θα δικαιολογούσε την έγκριση της αμερικανικής ομάδας.

Οι περισσότερες ομάδες δεν είναι ευχαριστημένες από τον τρόπο με τον οποίο έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της η Andretti. Επίσης, δεν θεωρούν τα σχέδια της Cadillac ως γνήσια είσοδο κατασκευαστή στο σπορ, καθώς σκοπεύει να βάλει απλά το λογότυπό της στις μονάδες ισχύος της Renault. Παρότι οι ομάδες δεν έχουν επίσημα λόγο στην έγκριση μιας νέας συμμετοχής στο grid, είναι εξαιρετικά απίθανο η FOM, η οποία αποφασίζει σε συνεργασία με τη FIA για τέτοια θέματα, να υποστηρίξει τα σχέδια, αν υπάρχει ευρεία αντίσταση από τους υφιστάμενους αγωνιζόμενους.

Ωστόσο, ο Ben Sulayem δεν βλέπει πολλά αρνητικά στην έλευση καινούργιων ομάδων στο grid της F1, και πιστεύει ότι μόνο καλά πράγματα μπορούν να προκύψουν από τη συμμετοχή ενός κατασκευαστή όπως η GM: «Σήμερα υπάρχουν δύο πλευρές της βιωσιμότητας. Υπάρχει η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και υπάρχει η βιωσιμότητα του αθλήματος. Αν θέλεις να διατηρήσεις το άθλημα, πρέπει να το ανοίξεις στους υπόλοιπους κατασκευαστές. Και σε εμάς επιτρέπεται να έχουμε 12 ομάδες στο grid» (σύμφωνα με τους κανονισμούς της F1).

«Ένας κατασκευαστής θα βοηθήσει να γίνει η Formula 1 καλύτερη και δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να καλωσορίσουμε νέες ομάδες, ειδικά τις αμερικανικές. Έχουμε ήδη τρεις αγώνες εκεί φέτος. Καλωσορίζουμε κάθε πρόταση από ενδιαφερόμενους που θέλουν να γίνουν μία από τις 12 ομάδες. Δεχόμαστε καλές ομάδες, ακόμη και αν είναι μικρές, όπως συμβαίνει με τη Haas. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και θα μπορέσουμε να έχουμε μια σωστή 11η ομάδα, θα δούμε τι θα συμβεί».

Tο Motorsport αναφέρει ότι η FOM, ενώ είναι επιφυλακτική σχετικά με τα σχέδια της Andretti, καθώς εξετάζει και άλλους σοβαρούς υποψήφιους που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, είναι πρόθυμη να υποδεχθεί την GM. Συνεπώς, αν τα σχέδια της Andretti δεν εγκριθούν, η GM θα μπορούσε να εισέλθει στην F1 με άλλη ομάδα.

Ο Sulayem έχει τονίσει ότι μέχρι στιγμής η διαδικασία έχει ανοίξει μόνο για την αξιολόγηση πιθανών συμμετοχών και δεν βρίσκεται ακόμη σε στάδιο όπου μπορεί να εγκριθεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος: «Υπάρχει η δέουσα επιμέλεια. Υπάρχει μια διαδικασία, περιμένουμε και προχωράει. Ως FIA ή ως πρόεδρος, δεν είπα ναι: απλά ανοίξαμε τη διαδικασία. Άρα, ας το δουν. Θα πετύχουν; Θα πληρούν τις προϋποθέσεις; Θα είναι σε θέση να βρεθούν εκεί; Δεν μπορούμε απλά να πάμε και να βασιστούμε στο τι συμβαίνει, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον».

Mohammed Ben Sulayem

Νέοι διευθυντές αγώνων

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, ο Mohammed Ben Sulayem αποκάλυψε επίσης ότι η FIA έχει επιδοθεί στη διαδικασία εύρεσης καινούργιων διευθυντών αγώνων για τη Formula 1, καθώς οι Eduardo Freitas και Niels Wittich δεν πρόκειται να συνεχίσουν να εκπληρώνουν αυτό το ρόλο φέτος. Ο Ben Sulayem ανέφερε: «Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Έχουμε μια ομάδα που ασχολείται με την εκπαίδευση των ανθρώπων στην πίστα και των διευθυντών αγώνων. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο έναν διευθυντή. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη επιλογή».

«Δεν μπορείτε να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον και να λέτε ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί αν συμβεί κάτι… Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα αν θέλουμε να ενισχύσουμε το άθλημά μας. Πάντα πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος καλύτερος στον κόσμο, ένας καλύτερος άνθρωπος πίστας, ένας καλύτερος διευθυντής αγώνων… Η ομάδα μας τους εκπαιδεύει και σας υπόσχομαι, και μπορείτε να θυμάστε τα λόγια μου, ότι θα τους έχουμε».

Η FIA δεν πρέπει να είναι πλατφόρμα για προσωπική ατζέντα

Παράλληλα, Ben Sulayem αναφέρθηκε και στην απαγόρευση σε οδηγούς να κάνουν μη ουδέτερες πολιτικές, θρησκευτικές ή προσωπικές δηλώσεις χωρίς την γραπτή έγκριση της FIA, ή της αγωνιστικής αρχής της πατρίδας τους. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί οδηγοί της F1, με πρωτοστάτες τους Sebastian Vettel και Lewis Hamilton έχουν κάνει λόγο για ανθρώπινα δικαιώματα (όπως της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+) και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Mohammed Ben Sulayem δήλωσε ότι η αλλαγή στο Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα «έγινε με την αποδοχή, τη διαβούλευση και την έγκριση του Παγκόσμιου Συμβουλίου» (Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA), επισημαίνοντας τη σημασία της ουδετερότητας για τη Διεθνή Ομοσπονδία: «Πιστεύω πολύ στο άθλημα. Μας ενδιαφέρει να χτίσουμε γέφυρες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον αθλητισμό για λόγους ειρήνης και όλα αυτά».

Mohammed Ben Sulayem

«Αλλά ένα πράγμα που δεν θέλουμε, είναι να γίνει η FIA πλατφόρμα για ιδιωτική προσωπική ατζέντα. Θα εκτραπούμε από τον αθλητισμό. Τι κάνει ο οδηγός καλύτερα; Οδηγεί. Είναι τόσο καλοί σε αυτό, και κάνουν τη δουλειά, κάνουν το σόου, είναι τα αστέρια. Κανείς δεν τους εμποδίζει. Υπάρχουν άλλες πλατφόρμες για να εκφράσουν αυτό που θέλουν. Όλοι το έχουν αυτό, και είναι ευπρόσδεκτοι να περάσουν από τη διαδικασία της FIA».

Ο Ben Sulayem προσέθεσε ότι «απλά θέλω το άθλημά μας να είναι καθαρό», πριν συζητήσει την πίεση κατά της τοξικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη «βελτίωση και την εξυγίανση του αθλήματός μας». Ωστόσο, ανέφερε ότι η FIA «δεν αποκλείει κανένα οδηγό», συμπληρώνοντας: «Έχω τα δικά μου προσωπικά πράγματα, εντάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσω τη FIA για να το κάνω».

«Πιστεύω ότι η FIA πρέπει να είναι ουδέτερη, και χρειαζόμαστε τους σούπερ σταρ για να φτιάξουμε το άθλημα. Και κάνουν τόσο σπουδαία δουλειά όταν πρόκειται για τον ανταγωνισμό που όλοι μας απολαμβάνουμε». Ο Ben Sulayem υπογράμμισε ότι «οι αγωνοδίκες θα πρέπει να αποφασίσουν» για την επιβολή ποινών σε περίπτωση που ένας οδηγός θεωρηθεί ότι έχει παραβεί τους κανόνες.

Ο πρόεδρος της FIA προσέθεσε: «Είναι πάντα η σαφήνεια, υπάρχει διαδικασία. Αν υπάρχει κάτι, παίρνεις την άδεια. Αν όχι, αν κάνουν οποιοδήποτε άλλο λάθος, είναι σαν να τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα στο pit lane. Αν το κάνεις, είναι πολύ ξεκάθαρο τι θα δεχθείς. Με ορισμένες ποινές, δεν μπορείς ποτέ να έχεις σαφήνεια και όπως αν κάποιος πιέζει όταν πρόκειται για τα όρια πίστας, αυτό είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται ένας αγωνοδίκης να το ελέγξει, να το ξαναδεί. Αλλά οι αγωνοδίκες έχουν την πλήρη εξουσία, όχι ο πρόεδρος της FIA».

FIA

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!