F1: Έντονες φήμες εξόδου του Adrian Newey από τη Red Bull

Πληθώρα πηγών αναφέρει ότι ο Adrian Newey έχει επικοινωνήσει στην ομάδα της Red Bull ότι θέλει να αποχωρήσει από αυτήν έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

F1: Έντονες φήμες εξόδου του Adrian Newey από τη Red Bull

Πληθώρα πηγών αναφέρει ότι ο Adrian Newey έχει επικοινωνήσει στην ομάδα της Red Bull ότι θέλει να αποχωρήσει από αυτήν έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Ο Adrian Newey είναι ο πιο σεβαστός και επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία της Formula 1 και εργάζεται στην ομάδα της Red Bull από το 2006. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει έχει εκφράσει δυσαρέσκεια από την πρόσφατη μάχη ισχύος στην κορυφή της Red Bull, που δημιουργήθηκε έπειτα από τις κατηγορίες απρεπούς συμπεριφοράς του επικεφαλής της ομάδας, Christian Horner, προς την πρώην γραμματέα του.

O Βρετανός βρίσκεται (με την υποστήριξη του Ταϊλανδού ιδιοκτήτη της Red Bull, Chalerm Yoovidhya) από τη μία πλευρά και στην αντίπαλη όχθη τα αυστριακά υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο CEO Oliver Mintzlaff και ο αγωνιστικός σύμβουλος Helmut Marko. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε γράψει ότι περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο στην υπόθεση της Red Bull και η αποχώρηση του Newey ίσως είναι αυτό.

Ο ιδιοφυής Βρετανός αεροδυναμιστής, που θεωρείται ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές των επιτυχιών της Red Bull (7 τίτλοι οδηγών, 6 Πρωταθλήματα Κατασκευαστών), αναφέρεται ότι ο ενημέρωσε ανεπίσημα υψηλόβαθμα στελέχη της Red Bull για την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής τεχνικού στελέχους στην Πρωταθλήτρια ομάδα, ωστόσο, δεν έχει υποβάλει επίσημα την παραίτησή του. Από τα τρία τελευταία Grand Prix της φετινής σεζόν, ο Newey ήταν παρών στα pits της Red Bull μόνο στην Ιαπωνία.

Σε ανακοίνωσή της, η Red Bull ανέφερε: «Ο Adrian διατηρεί συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025 και δεν γνωρίζουμε ότι θα ενταχθεί σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα». Πέρυσι το Μάιο, o Newey ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Red Bull έως το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Newey έχει απολαβές ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στη Red Bull.

Εικάζεται ότι το συμβόλαιό του περιέχει όρο που του απαγορεύει να εργαστεί σε άλλη ομάδα για ένα χρόνο μετά τη λήξη του. Σύμφωνα με τον όρο αυτό, ο Newey δεν θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε άλλη ομάδα της F1 έως το 2027, με τους πρώτους καρπούς της δουλειάς του να φαίνονται το 2028.

F1 - Christian & Geri Horner, Adrian Newey (Red Bull)

Ωστόσο, το BBC αναφέρει πως ο Newey πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για να προσχωρήσει σε άλλη ομάδα του χρόνου, δηλαδή την κατάλληλη στιγμή για να εργαστεί επάνω στους νέους τεχνικούς κανονισμούς της Formula 1 για το 2026. Ο Newey φημίζεται για την ικανότητα κατανόησης των κανονισμών και έχει καταφέρει πολλές φορές, σε χρονιές μεγάλης αλλαγής τους, να παράγει νικητήρια μονοθέσια, όπως με τη McLaren το 1998, καθώς και με τη Red Bull το 2009 και το 2022.

Μία τέτοια συμφωνία όμως θα απιτούσε τη συναίνεση και των τριών μερών (Red Bull, Newey και της μελλοντικής του ομάδας). Θα ήταν επίσης εξαιρετικά δαπανηρή για την ομάδα που ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Βρετανού τεχνικού. Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Red Bull δεν θα είναι πρόθυμη να αποδεσμεύσει εύκολα τον Newey.

Πρόσφατα, ο Βρετανός τεχνικός είχε δηλώσει ότι αν η Red Bull τον θέλει, ο ίδιος θα παραμείνει εκεί. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει δεχθεί αστρονομική προσφορά προσωπικά από τον Lawrence Stroll, ιδιοκτήτη της Aston Martin. Αν ο Newey πήγαινε στη βρετανική ομάδα, θα συνεργαζόταν ξανά με τον Dan Fallows, πρώην επικεφαλής αεροδυναμικής της Red Bull και νυν τεχνικός διευθυντής της Aston Martin.

F1 - Adrian Newey (Red Bull)

Φημολογείται επίσης ότι και η Ferrari έχει προσεγγίσει τον Newey, ο οποίος εθεάθη πρόσφατα στο πιο κοντινό αεροδρόμιο στην έδρα του Cavallino Rampante, αυτό της Bologna. Σύμφωνα με τις αγγλικές πηγές, ο Newey δεν έχει αποφασίσει ακόμα τον επόμενο προορισμό του, αν και οι ιταλικές πηγές ευελπιστούν ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Ferrari βρίσκεται πλέον πιο κοντά.

Άλλωστε, ο Newey έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει μετανιώσει έως ένα βαθμό το γεγονός ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ στη Ferrari. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Frederic Vasseur θα έχει δημιουργήσει στο Maranello μία υπερομάδα, μαζί με τον Lewis Hamilton, που θα φορέσει τα κόκκινα του χρόνου. Αν ο Newey κατευθυνθεί προς την Ιταλία, θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργάζεται με τον Βρετανό 7 φορές Πρωταθλητή.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει την πιθανότητα της Ferrari, αλλά δεν αποκλείει επίσης και την πιθανότητα της Mercedes. Αν και η γερμανική ομάδα δεν έχει δώσει σημάδια ότι κυνηγά τον Newey, συνήθως φροντίζει να διατηρεί τέτοια πράγματα αρκετά συγκαλυμμένα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους.

F1 - Adrian Newey & Christian Horner (Red Bull)

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Mercedes, Toto Wolff, «κορτάρει» δημοσίως τον Max Verstappen εδώ και αρκετές εβδομάδες, κάτι που έχει δυσαρεστήσει τον Christian Horner, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο ο Ολλανδός οδηγός να μεταβεί στη γερμανική ομάδα, καθώς διατηρεί συμβόλαιο με τη Red Bull έως το τέλος του 2028. Ωστόσο, η πιθανή αποχώρηση του Newey -και η γενικότερη κατάσταση στην ομάδα της Red Bull- θα μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη του Verstappen για το μέλλον του.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο Newey να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Formula 1. Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια, η F1 δεν είναι το μόνο πράγμα που τον απασχολεί στη Red Bull, καθώς προετοιμάζει και το hypercar της εταιρείας, την RB17, και ασχολείται επίσης με την αεροδυναμική διαμόρφωση ιστιοπλοϊκών αγωνιστικών σκαφών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!