F1: H FIA απαγορεύει στους οδηγούς να κάνουν πολιτικές δηλώσεις

Η FIA τροποποίησε το Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα ώστε οι οδηγοί της Formula 1 και άλλοι συμμετέχοντες σε διοργανώσεις της Διεθνού Ομοσπονδίας απαγορεύεται να κάνουν πολιτικές δηλώσεις χωρίς την άδειά της.

F1: H FIA απαγορεύει στους οδηγούς να κάνουν πολιτικές δηλώσεις

Η FIA τροποποίησε το Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα ώστε οι οδηγοί της Formula 1 και άλλοι συμμετέχοντες σε διοργανώσεις της Διεθνού Ομοσπονδίας απαγορεύεται να κάνουν πολιτικές δηλώσεις χωρίς την άδειά της.

Σύμφωνα με την καινούργια διατύπωση των κανόνων του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα, οι οποίοι διέπουν όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες που λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα της FIA. Στο Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα, η FIA αναφέρει πλέον ότι απαγορεύεται «η γενική διατύπωση και προβολή πολιτικών, θρησκευτικών και προσωπικών δηλώσεων ή σχολίων που παραβιάζουν κυρίως τη γενική αρχή της ουδετερότητας που προωθεί η FIA βάσει του καταστατικού της, εκτός εάν έχει προηγουμένως εγκριθεί εγγράφως από τη FIA για τους διεθνείς αγώνες ή από την αρμόδια εθνική αγωνιστική αρχή, για τους εθνικούς αγώνες εντός της δικαιοδοσίας τους».

Οι αγωνιζόμενοι ενημερώνονται επίσης ότι «η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες της FIA σχετικά με το διορισμό και τη συμμετοχή προσώπων κατά τη διάρκεια επίσημων τελετών σε οποιονδήποτε αγώνα που προσμετράται σε Πρωτάθλημα της FIA», θα θεωρείται πλέον παράβαση των κανονισμών.

Η FIA έχει λάβει στο παρελθόν μέτρα για να εμποδίσει τους οδηγούς της F1 να χρησιμοποιούν την προσοχή που προσελκύουν οι αγώνες για να αναδείξουν θέματα που τους αφορούν. Η Διεθνής Ομοσπονδία παρεμπόδισε τους οδηγούς να φορούν κάτι άλλο πέραν από την αγωνιστική τους φόρμα κατά τη διάρκεια της τελετής βάθρου, αφότου ο Lewis Hamilton εμφανίστηκε με ένα Τ-shirt που έφερε το μήνυμα «Συλλάβετε τους αστυνομικούς που σκότωσαν την Breonna Taylor» μετά τη νίκη του στο GP Τοσκάνης του 2020.

Άλλοι οδηγοί έχουν κάνει πολιτικές δηλώσεις χρησιμοποιώντας τα χρώματα του κράνους τους, όπως ο Sebastian Vettel. O Γερμανός τετράκις Πρωταθλητής επικρίθηκε από Καναδή πολιτικό όταν φόρεσε ένα κράνος με το μήνυμα «Σταματήστε την εξόρυξη άμμου πίσσας» και «Το κλιματικό έγκλημα του Καναδά» στο Μόντρεαλ φέτος, αν και δεν το χρησιμοποίησε για τον αγώνα.

Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem, αντιπαρέβαλε την ανοιχτή στάση του Hamilton και του Vettel σε κοινωνικά θέματα με εκείνη προηγούμενων γενιών οδηγών. Ο Ben Sulayem έφερε ως παραδείγματα τους Niki Lauda και Alain Prost, οι οποίοι, όπως είπε «νοιάζονταν μόνο για την οδήγηση».

«Τώρα, ο Vettel οδηγεί ένα ποδήλατο με ουράνιο τόξο, ο Lewis (Hamilton) είναι παθιασμένος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο (Lando) Norris ασχολείται με την ψυχική υγεία», δήλωσε ο Ben Sulayem. «Όλοι έχουν το δικαίωμα να σκέφτονται. Για μένα, το θέμα είναι να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να επιβάλλουμε τα πιστεύω μας στο άθλημα όλη την ώρα». Έπειτα από αντιδράσεις για αυτές του τις δηλώσεις, ο πρόεδρος της FIA εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία τόνισε τη δέσμευσή του για την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση.

Mohammed Ben Sulayem

Μια περαιτέρω ενημέρωση του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα αναθεώρησε τον ορισμό των πράξεων «ανάρμοστης συμπεριφοράς». Προηγουμένως οι οδηγοί απαγορευόταν να έχουν «προσβλητική» συμπεριφορά «ιδίως με τη χρήση προσβλητικών χειρονομιών, σημάτων ή γλώσσας (γραπτής ή προφορικής)». Η διευρυμένη ενότητα απαγορεύει πλέον «τη γενική χρήση γλώσσας (γραπτής ή προφορικής), ή/και χειρονομία που είναι προσβλητική, χονδροειδής, αγενής ή υβριστική και θα μπορούσε εύλογα να εκληφθεί ως χονδροειδής ή αγενής ή να προκαλέσει προσβολή, ταπείνωση ή να είναι ακατάλληλη».

Το καταστατικό της FIA συνεχίζει να δηλώνει ότι η Διεθνής Ομοσπονδία «προωθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απέχει από την εκδήλωση διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος δέρματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, φιλοσοφικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, οικογενειακής κατάστασης ή αναπηρίας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της και από τη λήψη οποιασδήποτε σχετικής δράσης».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!