Η Toyota εξελίσσει βαφή που… αλλάζει χρώμα!

Δεν είναι κάποιο αργοπορημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Η βαφή της Toyota θα αλλάζει χρώμα, ανάλογα με την προτίμηση του χρήστη.

Η Toyota εξελίσσει βαφή που… αλλάζει χρώμα!

Δεν είναι κάποιο αργοπορημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Η βαφή της Toyota θα αλλάζει χρώμα, ανάλογα με την προτίμηση του χρήστη.

Βαρεθήκατε το χρώμα του αυτοκινήτου σας; Θέλετε μήπως να ακολουθήσετε τις τάσεις; Είστε αντιπροσωπεία και θέλετε μήπως να πουλήσετε πιο εύκολα αυτοκίνητα; Η Toyota κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για εσάς! Η πατέντα αφορά μια τεχνολογία χρώματος που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες, αλλά και τις αντιπροσωπείες, να αλλάξουν γρήγορα και εύκολα το χρώμα των αυτοκινήτων τους.

Η ιαπωνική εταιρεία υποστηρίζει ότι εξελίσσει μια ειδικού τύπου μπογιά η οποία μπορεί να αλλάξει απόχρωση, αντιδρώντας με την θερμότητα και το φως. Η πατέντα περιγράφει ότι το όχημα θα μπαίνει σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με θερμαντικά στοιχεία που θα το περικυκλώνουν από όλες τις πλευρές. Καθώς η επιφάνεια θερμαίνεται, μια ειδική συσκευή θα περνάει πάνω από την επιφάνεια της και θα ολοκληρώνει την μεταμόρφωση.

Η Toyota ονομάζει τη συσκευή «color modulator» (ένας «μετατροπέας χρώματος»), που ελέγχει τη διαδικασία. Θα μπορεί να επικοινωνεί με έναν απομακρυσμένο διακομιστή και με αισθητήρες για να ρυθμίζουν την απόχρωση που επιθυμεί ο πελάτης, ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει με ανθρώπους ή με ρομπότ.

Δεν βλέπουμε πρώτη φορά μια τέτοιου τύπου τεχνολογία αλλαγής χρώματος στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η BMW είχε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο, στην CES 2022, με το ηλεκτρικό της SUV, την iX. Η Γερμανική εταιρεία όμως φαίνεται πως αξιοποίησε την τεχνολογία των e-readers, προκειμένου να αλλάξει το χρώμα του οχήματος.

Την ημέρα της παρουσίασης, το αυτοκίνητο ήταν καλυμμένο με μια ειδική μεμβράνη, η οποία είχε μέσα της εκατομμύρια μικροκάψουλες με μαύρη χρωστική. Όταν αυτή η μεμβράνη δεχόταν ηλεκτρικό φορτίο, έκανε την μαύρη χρωστική να μετακινείται μέσα στις μικροκάψουλες. Ως αποτέλεσμα το χρώμα της iX άλλαζε από λευκό σε μαύρο και σε όλες τις αποχρώσεις του γκρι.

Σε αντίθεση όμως με την BMW, η Toyota φαίνεται πως θέλει να φέρει την δική της τεχνολογία αλλαγής χρώματος πιο κοντά στην παραγωγή. Θα τα καταφέρει όμως;

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!