Η Susie Wolff, διευθύνουσα σύμβουλος του F1 Academy, του γυναικείου Πρωταθλήματος μονοθεσίων που υποστηρίζει η FOM (Formula One Management) και σύζυγος του επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού η FIA ανακοίνωσε ότι εξέταζε μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων του ζεύγους.
Αυτό πυροδοτήθηκε από δημοσίευμα που υπονοούσε ότι οι Susie και Toto Wolff είχαν μοιραστεί εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ τους και οι υπόλοιπες ομάδες της Formula 1 είχαν παραπονεθεί στη FIA. Αμφότερες οι κατηγορίες διαψεύστηκαν σθεναρά στη συνέχεια. Αν και το ζεύγος Wolff δεν κατονομάστηκε στην ανακοίνωση της FIA ότι εξετάζει το θέμα, ήταν σαφές σε ποιους αναφερόταν.
Οι υπόλοιπες ομάδες της Formula 1, πέραν της Mercedes, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση δηλώνοντας ότι δεν έκαναν παράπονο στη FIA. Με μόλις δύο ημέρες να έχουν περάσει από την αρχική ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ανακοινώθηκε ότι το θέμα είχε λήξει, καθώς διαπιστώθηκε δεν υπήρχε παράπτωμα που να δικαιολογεί επίσημη έρευνα. Αυτή η υποχώρηση δεν ήταν αρκετή για τη Susie Wolff, η οποία θεώρησε ότι είχε ήδη προκληθεί τεράστια ζημιά στη φήμη της με την επιλογή της FIA να δηλώσει δημόσια ότι εξετάζει το θέμα.
Υπήρξε επίσης εικασίες σχετικά με την πηγή του αρχικού δημοσιεύματος που προκάλεσε τη δράση της FIA, και κατά πόσο είναι πιθανό να προήλθε από την ίδια την Ομοσπονδία. Χωρίς καμία δημόσια απολογία από τη FIA για τους χειρισμούς της σχετικά με όσα συνέβησαν, η Susie Wolff προσέφυγε σε γαλλικό δικαστήριο (διότι η FIA εδρεύει στο Παρίσι), σε μια προσπάθεια να βρει το δίκιο της για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύτηκε πριν από το Grand Prix Αυστραλίας, αυτού του Σαββατοκύριακου, η Σκοτσέζα ανέφερε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κατέθεσα προσωπικά ποινική αγωγή στα γαλλικά δικαστήρια στις 4 Μαρτίου σε σχέση με τις δηλώσεις που έγιναν για μένα από τη FIA τον περασμένο Δεκέμβριο».
«Εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία διαφάνεια ή λογοδοσία σε σχέση με τη συμπεριφορά της FIA και του προσωπικού της σε αυτό το θέμα. Αισθάνομαι περισσότερο από ποτέ ότι είναι σημαντικό να ορθώσω ανάστημα, να καταγγείλω την ανάρμοστη συμπεριφορά και να βεβαιωθώ ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Ενώ κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η σιωπή τους απαλλάσσει από την ευθύνη, δεν είναι έτσι».
Νέα ερωτηματικά σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης του περασμένου Δεκεμβρίου από τη FIA δημιουργήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η πολιτική της είναι να μη σχολιάζει δημοσίως έρευνες δεοντολογίας και συμμόρφωσης, ή τα αποτελέσματά τους, έπειτα από την απαλλαγή του προέδρου της, Mohammed Ben Sulayem από τις κατηγορίες που είχαν διαμορφωθεί εναντίον του για παρέμβαση σε ζητήματα της Formula 1.
Ωστόσο, αυτή η στάση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ζεύγους Wolff, προκαλώντας νέα ερωτήματα σχετικά με το χειρισμό του θέματος. Την υποστήριξή του προς τη Susie Wolff εξέφρασε και ο Lewis Hamilton, δηλώνοντας: «Πρώτον, είμαι απίστευτα περήφανος για τη Susie. Είναι τόσο γενναία. Αντιπροσωπεύει τόσο μεγάλες αξίες. Είναι μια τέτοια ηγέτιδα».
«Σε έναν κόσμο όπου συχνά οι άνθρωποι σιωπούν, το γεγονός ότι ορθώνει το ανάστημά της, στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα. Μου αρέσει που το βγάζει έξω από αυτόν τον κόσμο, που το καταθέτει από έξω, επειδή υπάρχει πραγματική έλλειψη υπευθυνότητας σε αυτό το άθλημα, μέσα στη FIA. Τα πράγματα που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχει καμία λογοδοσία».
«Πώς μπορείς να εμπιστευτείς το άθλημα και αυτό που συμβαίνει εδώ αν δεν το έχεις αυτό; Ας ελπίσουμε ότι αυτή η στάση που πήρε τώρα θα δημιουργήσει αλλαγές, θα έχει θετικό αντίκτυπο και ειδικά για τις γυναίκες. Ζούμε στην εποχή όπου το μήνυμα είναι “Αν κάνεις καταγγελία, θα απολυθείς”. Αυτό είναι ένα τρομερό αφήγημα που προβάλλεται στον κόσμο. Έτσι, ειδικά όταν μιλάμε για αποδοχή στο άθλημα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παραμένουμε πιστοί στις βασικές αξίες».