F1: Έρευνα της FIA περί σύγκρουσης συμφερόντων του ζεύγους Wolff

O επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, και η σύζυγός του, Susie, βρίσκονται υπό έρευνα από το τμήμα συμμόρφωσης της FIA για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

F1: Έρευνα της FIA περί σύγκρουσης συμφερόντων του ζεύγους Wolff

O επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, και η σύζυγός του, Susie, βρίσκονται υπό έρευνα από το τμήμα συμμόρφωσης της FIA για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Ένα καινούργιο επεισόδιο της έντονης κόντρας μεταξύ Formula 1 και FIA (στην οποία τώρα εμπλέκεται και η Mercedes) φαίνεται να εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο πολιτικό παρασκήνιο. Έπειτα από παράπονα επικεφαλής κάποιων ομάδων της Formula 1 στη FIA για τη δραστηριότητα του ζεύγους Wolff, η Διεθνής Ομοσπονδίας έκρινε ότι έπρεπε να δράσει. Ο Toto Wolff είναι επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, ενώ η σύζυγός του, Susie, είναι διευθύνουσα σύμβουλος του F1 Academy, του γυναικείου Πρωταθλήματος μονοθεσίων (Formula 4), το οποίο διοργανώνει η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, η Liberty Media, η οποία διαχειρίζεται τη FOM (Formula One Management).

Tο ζεύγος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που κανονικά δε θα ήταν διαθέσιμες, γεγονός που θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ως σύγκρουση συμφερόντων. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει το ζεύγος, είναι ότι ο Toto Wolff έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της FOM, τις οποίες δεν έχουν οι επικεφαλής των αντίπαλων ομάδων, ενώ η Susie είναι καλά ενημερωμένη για τις συζητήσεις των επικεφαλής των ομάδων, οι οποίες μπορούν να είναι χρήσιμες για τη FOM.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι υποτιθέμενες μυστικές συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής ομάδων θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στην ανώτερη διοίκηση της F1. Το περιοδικό BusinessF1 ανέφερε ότι ένα σχόλιο που έκανε ο Wolff σε μια πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των ομάδων, βασιζόταν σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από τη FOM, και αυτό πυροδότησε τα παράπονα των διευθυντών των υπόλοιπων ομάδων.

Ενώ οι αντίπαλες ομάδες δεν έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους για την κατάσταση, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δέχθηκε πιέσεις σχετικά με την ύπαρξη πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Ως αποτέλεσμα, ο Ben Sulayem ζήτησε από το Τμήμα Συμμόρφωσης της FIA να διεξάγει έρευνα.

Η ανακοίνωση της FIA, στην οποία δεν αναφέρονται ονόματα, γράφει: «Η FIA γνωρίζει τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης που επικεντρώνονται στον ισχυρισμό ότι πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης διαβιβάστηκαν σε ένα διευθυντή ομάδας της F1 από ένα μέλος του προσωπικού της FOM. Το Τμήμα Συμμόρφωσης της FIA εξετάζει το θέμα».

Η Susie Wolff διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος του F1 Academy τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας διατελέσει επικεφαλής ομάδας και διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας Venturi στη Formula E μεταξύ 2018 και 2022. Ιδρύτρια της πρωτοβουλίας Dare To Be Different, ενός προγράμματος που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η Σκοτσέζα υπήρξε έκτοτε κεντρική ομιλήτρια σε σημαντικά συνέδρια, όπως η Σύνοδος Κορυφής 2023 Pendulum Summit στο Δουβλίνο.

Με την ιδιότητά της ως διευθύνουσα σύμβουλος της F1 Academy, η Wolff αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο και CEO της F1, Stefano Domenicali. Σε ανακοίνωσή της, η Formula 1, αρνήθηκε σθεναρά κάθε υπαινιγμό για παράπτωμα του Wolff και της FOM. Σε μια ανακοίνωση με έντονη διατύπωση, η οποία τόνιζε το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την έρευνα πριν από την ανακοίνωση της FIA, υπερασπίστηκε τόσο τη δική της φήμη, όσο και της Susie Wolff.

H ανακοίνωση της F1

Στην ανακοίνωσή της, η F1 ανέφερε: «Σημειώνουμε τη δημόσια ανακοίνωση της FIA, η οποία δεν κοινοποιήθηκε σε εμάς εκ των προτέρων. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι και διαθέτουμε ισχυρές διαδικασίες που διασφαλίζουν το διαχωρισμό των πληροφοριών και των ευθυνών σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων».

«Είμαστε βέβαιοι ότι κανένα μέλος της ομάδας μας δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη σε επικεφαλής ομάδας και θα προειδοποιούσαμε οποιονδήποτε να μην προβαίνει σε απερίσκεπτες και σοβαρές καταγγελίες χωρίς υπόσταση».

H ανακοίνωση της Mercedes

Σε απάντηση στην είδηση της έρευνας της FIA, η ομάδα της Mercedes επίσης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: «Σημειώνουμε τη γενικόλογη ανακοίνωση της FIA, η οποία απαντά σε ανυπόστατους ισχυρισμούς από ένα μόνο μέσο ενημέρωσης, και την ανεπίσημη ενημέρωση που τη συνέδεσε με τον επικεφαλής της ομάδας της Mercedes-AMG F1. Η Ομάδα δεν έχει λάβει καμία επικοινωνία από το Τμήμα Συμμόρφωσης της FIA για το θέμα αυτό, και ήταν εξαιρετικά περίεργο να μάθει για την έρευνα μέσω μιας ανακοίνωσης για τα μέσα ενημέρωσης».

«Απορρίπτουμε πλήρως τον ισχυρισμό της ανακοίνωσης και τη σχετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, η οποία προσβάλλει εσφαλμένα την ακεραιότητα και τη συμμόρφωση του επικεφαλής της ομάδας μας. Μάλιστα, προσκαλούμε πλήρη, άμεση και διαφανή αλληλογραφία του Τμήματος Συμμόρφωσης της FIA σχετικά με την έρευνα αυτή και το περιεχόμενό της».

F1 - Η ομάδα της Mercedes

H Susie Wolff κάνει λόγο για μισογυνισμό

H Susie Wolff δήλωσε ότι «προσβλήθηκε βαθύτατα, αλλά δυστυχώς δεν έμεινα έκπληκτη» από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν, τους οποίους διαψεύδει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο». Χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι η ακεραιότητά μου αμφισβητείται με τέτοιο τρόπο, ιδίως όταν φαίνεται να έχει τις ρίζες της σε εκφοβιστική και μισογυνική συμπεριφορά και επικεντρώνεται στην οικογενειακή μου κατάσταση και όχι στις ικανότητές μου».

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, αντιμετώπισα και ξεπέρασα πολλά εμπόδια και αρνούμαι να αφήσω αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς να επισκιάσουν την αφοσίωση και το πάθος μου για το F1 Academy. Ως γυναίκα σε αυτό το άθλημα, έχω αντιμετωπίσει το μερίδιο των προκλήσεων που μου αναλογεί, αλλά η δέσμευσή μου να καταρρίψω τα εμπόδια και να ανοίξω το δρόμο για να πετύχουν οι μελλοντικές γενιές παραμένει ακλόνητη».

Θέματα σεξισμού εντός της FIA 

Η αναφορά της Wolff σε μισογυνική συμπεριφορά έρχεται ενώ ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, έχει βρεθεί υπό το μικροσκόπιο, καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχαν προκύψει κατηγορίες για σεξιστική συμπεριφορά εντός της Διεθνούς Ομοσπονδίας, οι οποίες δεν είχαν αντιμετωπιστεί σωστά. Τις κατηγορίες είχε κάνει η Shaila-Ann Rao, η νομική σύμβουλος που μετέβη από την ομάδα της Mercedes στη FIA, από την οποία αποχώρησε έπειτα από μόλις έξι μήνες.

Mohammed Ben Sulayem

Παράλληλα, στο προσκήνιο είχαν επανέλθει νωρίτερα φέτος σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει ο Ben Sulayem σε ένα blog πριν από πολλά χρόνια, έπειτα από μία δημόσια κόντρα του με την F1. Σε μια αρχειοθετημένη έκδοση της παλιάς του ιστοσελίδας, ο Ben Sulayem φέρεται να δήλωσε: «Δε μου αρέσουν οι γυναίκες που νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνες από τους άνδρες, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι».

Πρόσφατα, ο Ben Sulayem, σε μία συνέντευξη στο Press Association υπερασπίστηκε τα σχόλιά του: «Τι είπα, αν το είπα; Ας υποθέσουμε ότι το είπα. Σας λέω ακριβώς τι έγραφε. Λέει: Μισώ όταν οι γυναίκες νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνες από εμάς. Αλλά το μισούν όταν οι άνδρες νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι από αυτούς. Είπα ότι είμαστε πιο έξυπνοι; Όχι. Είπα ότι είναι λιγότερο έξυπνες; Όχι. Για όνομα του Θεού, αν αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχουν εναντίον μου, παρακαλώ, είναι ευπρόσδεκτοι, μπορούν να κάνουν και χειρότερα από αυτό».

Η κόντρα μεταξύ F1 και FIA είχε δείξει να καταλαγιάζει έπειτα από τη ανάθεση του τμήματος μονοθεσίων της Ομοσπονδίας στο Νικόλα Τομπάζη νωρίτερα φέτος και την οπισθοχώρηση του Ben Sulayem από την καθημερινή διαχείριση των ζητημάτων γύρω από το σπορ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!