F1-Adrian Newey: Τέλος εποχής… και αρχή μιας άλλης;

Το διαζύγιο Red Bull-Adrian Newey έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια είναι επίσημο, και η Ferrari φαίνεται αυτή τη στιγμή ως ο επικρατέστερος προορισμός του πιο επιτυχημένου τεχνικού στην ιστορία της Formula 1.

F1-Adrian Newey: Τέλος εποχής… και αρχή μιας άλλης;

Το διαζύγιο Red Bull-Adrian Newey έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια είναι επίσημο, και η Ferrari φαίνεται αυτή τη στιγμή ως ο επικρατέστερος προορισμός του πιο επιτυχημένου τεχνικού στην ιστορία της Formula 1.

Φαμπρίτσιο Λαζάκις

Η Red Bull ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του πιο επιτυχημένου τεχνικού όλων των εποχών στη Formula 1, Adrian Newey από την ομάδα της. Ο Βρετανός επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος θα παραμείνει στην ομάδα της Red Bull έως το πρώτο τρίμηνο του 2025. Φέτος, θα παρευρεθεί σε επιλεγμένους αγώνες για να προσφέρει την πολύτιμη συμβολή του. Ένας από αυτούς τους αγώνες θα είναι και το Grand Prix Μαϊάμι αυτού του Σαββατοκύριακου.

Ο Adrian Newey εργάζεται στην ομάδα της Red Bull από το 2006, δηλαδή από τα πρώτα της βήματα στην F1 και είναι ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές των 7 τίτλων οδηγών και 6 κατασκευαστών που έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής και της κυριαρχικής εικόνας που επιδεικνύει τις τελευταίες χρονιές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, o Newey δεν θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις τεχνικές εξελίξεις και δεν θα συμμετέχει σε τεχνικές συνεδριάσεις για τα μελλοντικά μονοθέσια της ομάδας εφεξής.

Ουσιαστικά, ο Newey θα περάσει αυτούς τους 11 μήνες απομακρυσμένος από τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας. Πρόκειται για ένα είδος gardening leave (η περίοδος εκτός εργασίας που διανύουν πολλοί τεχνικοί που αλλάζουν ομάδα στην F1), αφού o Newey φαίνεται να διαπραγματεύτηκε τις τελευταίες ημέρες τους όρους εξόδου του από το Milton Keynes, με τη βοήθεια του Eddie Jordan, ιδρυτή της ομώνυμης πρώην ομάδας της F1 (νυν Aston Martin).

Σύμφωνα με τις φήμες, ο Newey δεσμεύτηκε να μην εκφράσει δημόσια τη γνώμη του για τον επικεφαλής της ομάδας της Red Bull, Christian Horner, εξασφαλίζοντας τη νωρίτερη αποδέσμευσή του από την ομάδα. Αναφέρεται ότι τα συναισθήματα μεταξύ των δύο ανδρών κάθε άλλο παρά φιλικά ήταν.

Πρώτη απώλεια ενός τεταμένου κλίματος

Ο Newey θα αποχωρήσει από τη Red Bull, διότι από όσο αναφέρεται είναι δυσαρεστημένος από τη μάχη ισχύος που έχει δημιουργηθεί έπειτα από την υπόθεση Christian Horner. O τελευταίος αντιμετώπισε κατηγορίες απρεπούς συμπεριφοράς από την πρώην γραμματέα του -που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα- αλλά απαλλάχθηκε στα πλαίσια μίας… όχι και τόσο ανεξάρτητης –όπως αποδείχθηκε– έρευνας.

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική απώλεια της Red Bull από την πάλη ισχύος για επικράτηση στην κορυφή της μεταξύ Horner και των αυστριακών παραγόντων της ομάδας (όπως ο αγωνιστικός Helmut Marko, και ο CEO Oliver Mintzlaff) έπειτα από το θάνατο του συνιδρυτή της εταιρείας, Dietrich Mateschitz, η οποία ίσως αποδειχθεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη μελλοντική πορεία της ομάδας, παρά το βάθος και την ποιότητα του τεχνικού της τμήματος.

F1 - Adrian Newey (Red Bull)

Μέχρι τώρα, η Red Bull είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διατηρήσει το Newey στον οργανισμό της. Ο Βρετανός δεν ασχολούνταν πλέον 100% του εργασιακού του χρόνου επάνω στη Formula 1, σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Παρότι ο Newey θα αποχωρήσει από την ομάδα F1, θα συνεχίσει να εργάζεται στο hypercar της Red Bull (άλλη μία δική του επιθυμία), την RB17, που αναμένεται να αποκαλυφθεί τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood.

Η αξία του Newey

Έως ένα βαθμό, η Red Bull ήταν χτισμένη γύρω από το Newey. Ο ίδιος αναλάμβανε να επιβλέπει συγκεκριμένα μέρη του μονοθεσίου, όπως οι αναρτήσεις. Ωστόσο, η μεγάλη συμβολή του στα τρία τελευταία κυριαρχικά μονοθέσια της Red Bull, στην ισχύουσα γενιά τεχνικών κανονισμών, ήταν το concept του μονοθεσίου. Έπειτα από υπόδειξη του Newey, το τεχνικό τμήμα αποφάσισε να θυσιάσει τη μέγιστη παραγωγή αεροδυναμικού φορτίου για να καταπολεμήσει το φαινόμενο των ταλαντώσεων (porpoising) με μία ευρηματική στη λειτουργία της πίσω ανάρτησης και ένα περίπλοκο δάπεδο.

Μπορεί να μη σχεδίασε ο ίδιος το δάπεδο, αλλά ήταν ο εμπνευστής της βασικής -και νικητήριας- ιδέας, η οποία επαληθεύτηκε από τις μελέτες στην αεροδυναμική σήραγγα. Παρότι το τεχνικό τμήμα της Red Bull προετοιμάζεται εδώ και κάποιο καιρό για τη στιγμή που ο Newey δε θα βρισκόταν εκεί, και πάλι θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει την απώλειά του.

Πολλές φορές ολόκληρη η «δόξα» για την επιτυχία της Red Bull αποδίδεται στον Adrian Newey. Στις αρχές της χρονιάς, ο Horner προσπάθησε να επαινέσει άλλα μέλη του τεχνικού τμήματος της Red Bull, όπως τον τεχνικό διευθυντή Pierre Wache, με τα σχόλιά του να εξοργίζουν τη σύζυγο του Newey, Amanda, η οποία τα επέκρινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

F1 - Adrian Newey (Red Bull)

Ο ίδιος ο Wache είχε δηλώσει τότε για τον Newey: «Είναι αναντικατάστατος. Δεν μπορείς να τον αντικαταστήσεις. Δεν είναι μέρος της διαδικασίας μας σε καθημερινή βάση. Έρχεται περισσότερο από το πλάι, και προσπαθεί να μας βοηθήσει ή να μας προκαλέσει σε διάφορες πτυχές».

H αμείλικτη στάση του Horner δείχνει να φέρνει τα πρώτα πλήγματα στην ομάδα και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες. Ίσως οδηγήσει σε ανανεωμένες εκκλήσεις καθαίρεσης του Horner, όπως αυτή του Jos Verstappen, πατέρα του Max Verstappen. Ο Ολλανδός προειδοποίησε ξανά ότι αν παραμείνει ο Horner επικεφαλής της Red Bull, η ομάδα κινδυνεύει να διασπαστεί. Η άποψη του Max για την κατάσταση στην ομάδα σίγουρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την αποχώρηση.

O Newey, που πέρυσι το Μάιο είχε αποφασίσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Red Bull έως το τέλος του 2025, τώρα δήλωσε πως αισθάνεται ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχαιρετίσει το Milton Keynes: «Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ήταν μεγάλη μου τιμή να έχω παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της Red Bull Racing από μία νεοσύστατη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, σε μία ομάδα που κέρδισε πολλούς τίτλους».

«Ωστόσο, αισθάνομαι ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη σε άλλους και να αναζητήσω νέες προκλήσεις για τον εαυτό μου. Εντωμεταξύ, τα τελευταία στάδια εξέλιξης της RB17 βρίσκονται μπροστά μας, οπότε για το υπόλοιπο του χρόνου μου στην ομάδα η εστίασή μου θα είναι εκεί».

F1 - Adrian Newey (Red Bull)

Το ενδεχόμενο Ferrari

Δεν είναι δεδομένο ότι ο Newey έχει πάρει οριστική απόφαση για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Θεωρητικά, ο Βρετανός τεχνικός θα μπορούσε να προσχωρήσει σε μία άλλη ομάδα από την άνοιξη του 2025. Πολλές ομάδες θα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το Newey, ιδίως ενόψει των μεγάλων αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς του 2026, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Aston Martin και Ferrari του έχουν κάνει προτάσεις.

Η Aston Martin φέρεται να προσέφερε στο Newey απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων για 4 χρόνια, ωστόσο εκτιμάται ότι ο Βρετανός δεν ενδιαφέρεται να μεταβεί στην ομάδα του Silverstone. Αντιθέτως, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει μετανιώσει που δεν έχει εργαστεί ποτέ για τη Ferrari και δεν έχει συνεργαστεί με τον Lewis Hamilton.

Όλα αυτά ίσως αλλάξουν σύντομα, καθώς ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Scuderia, Frederic Vasseur, δεν ταξίδεψε μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στο Μαϊάμι, αλλά κατευθύνθηκε προς το Λονδίνο, για να συναντηθεί με τον Newey και αναφέρεται ότι η μεταγραφή του Newey στο Maranello ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και στο GP Μαϊάμι.

Ενδέχεται η Ferrari φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα να χτίσει μία υπερομάδα στην προσπάθειά της να φέρει τον τίτλο πίσω στο Maranello για πρώτη φορά από το 2007 (οδηγών) και το 2008 (κατασκευαστών). Αν πραγματοποιηθεί το σενάριο αυτό, και ο Newey προσχωρήσει στο δυναμικό της Scuderia τον Απρίλιο του 2025, παρότι δεν θα εργάζεται στο Maranello τους σημαντικούς πρώτους μήνες διαμόρφωσης του μονοθεσίου της Ferrari για το 2026, θα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή του.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!