F1: Η FIA βάζει τέλος στην έρευνα για το ζεύγος Wolff

Όσο ξαφνικά ξεκίνησε η έρευνα της FIA για το ζεύγος Toto και Susie Wolff, με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο ολοκληρώθηκε κιόλας, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία δε βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες σύγκρουσης συμφερόντων.

F1: Η FIA βάζει τέλος στην έρευνα για το ζεύγος Wolff

Όσο ξαφνικά ξεκίνησε η έρευνα της FIA για το ζεύγος Toto και Susie Wolff, με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο ολοκληρώθηκε κιόλας, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία δε βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες σύγκρουσης συμφερόντων.

Η FIA πραγματοποίησε μια δραματική στροφή 180 μοιρών έπειτα από τη βραχύβια «έρευνά» της για σύγκρουση συμφερόντων και ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών μεταξύ του επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Toto Wolff, και της συζύγου του, Susie, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος στο γυναικείο Πρωτάθλημα μονοθεσίων (Formula 4) F1 Academy, το οποίο υποστηρίζει η FOM (Formula One Management).

Η έρευνα, προκλήθηκε από ένα και μόνο δημοσίευμα του περιοδικού Business F1, το οποίο κατηγορούσε ουσιαστικά το ζεύγος Wolff. Ωστόσο, η έλλειψη στοιχείων οδήγησε στην άμεση λύση της υπόθεσης. Το εν λόγω περιοδικό θεωρείται αμφιβόλου αξιοπιστίας στα paddock. Η FIA είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει έρευνα χωρίς να έχει προειδοποιήσει την F1, ή το ζεύγος Wolff, γεγονός που πυροδότησε ανακοινώσεις με έντονη γλώσσα από τη FOM, τη Mercedes και τη Susie Wolff, με τις υπόλοιπες ομάδες της F1 να ακολουθούν, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία από αυτές δε διαμαρτυρήθηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία για σύγκρουση συμφερόντων.

Δεδομένου ότι οι αρχικές εικασίες είχαν τις ρίζες τους στον ισχυρισμό ότι οι επικεφαλής των ομάδων ανησυχούσαν για τη σχέση του ζεύγους Wolff, η δημόσια άρνηση όλων των ομάδων ήταν εξαιρετικά σημαντική. Τώρα η FIA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το θέμα έχει λήξει, τουλάχιστον από την πλευρά της.

Η Διεθνής Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι εξέτασε τον κώδικα δεοντολογίας και την πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων της FOM και μετά την «επιβεβαίωση ότι υπάρχουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για τον μετριασμό των πιθανών συγκρούσεων», είναι «ικανοποιημένη ότι το σύστημα διαχείρισης της συμμόρφωσης της FOM είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών. Η FIA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δε βρίσκεται σε εξέλιξη καμία έρευνα όσον αφορά δεοντολογικές ή πειθαρχικές έρευνες που να αφορούν οποιοδήποτε άτομο».

Αν αυτό θα είναι αρκετό για να κατευνάσει το ζεύγος Wolff, την ομάδα της Mercedes ή την ίδια την F1, μένει να διαπιστωθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του The Race, διατηρούν τις επιλογές τους ανοιχτές προς το παρόν, δεδομένου ότι πληγώθηκε η δημόσια εικόνα τους, οπότε το θέμα μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Η Susie Wolff είχε δηλώσει ότι ήταν «βαθιά προσβεβλημένη, αλλά δυστυχώς δεν εξεπλάγην» από τους ισχυρισμούς και αισθάνθηκε ότι «η ακεραιότητά μου τίθεται υπό αμφισβήτηση» από κάτι που «φαίνεται να έχει τις ρίζες του σε εκφοβιστική και μισογυνική συμπεριφορά και εστιάζει στην οικογενειακή μου κατάσταση και όχι στις ικανότητές μου».

Δύσκολα θα υπάρξει μια ικανοποιητική δημόσια λύση, δεδομένου ότι η FIA δεν έχει εκδώσει λεπτομέρειες όσον αφορά τι προκάλεσε την αρχική έρευνα πέρα από τις «εικασίες των μέσων ενημέρωσης», ούτε έχει απαντήσει σε όσα ανακοίνωσαν οι ομάδες. Για να δικαιολογηθεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση και η απόφαση να γίνει το θέμα δημόσιο, θα πίστευε κανείς ότι άξιζε μια διεξοδική έρευνα και όχι μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο ημέρες. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι το θέμα δεν ήταν τίποτα, και η λύση είναι ασαφής.

Δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την αρχή της FIA να εξετάσει το ζήτημα αλλά ήταν σαφές ότι το χειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο, αιφνιδιάζοντας αναιτίως τους εμπλεκόμενους και δημιούργησε ένα δημόσιο θέαμα το οποίο θα μπορούσε να έχει εύκολα αποφευχθεί. Αντί η FIA να αποδεχθεί ότι ίσως επρόκειτο για μια απερίσκεπτη υπερβολική αντίδραση, η FIA ανέφερε ότι απλώς έκανε τη δουλειά της.

Η FIA ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Ως ρυθμιστική αρχή, η FIA έχει καθήκον να διατηρεί την ακεραιότητα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η FIA επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για ακεραιότητα και δικαιοσύνη». Κάπως έτσι έφτασε στο τέλος του άλλος ένας αδέξιος χειρισμός της FIA υπό την προεδρία του Mohammed Ben Sulayem, ο οποίος έχει δημιουργήσει και άλλες κόντρες με τη FOM στην πρώτη διετία της θητείας του, πιθανώς σε μία προσπάθεια να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα και ισχύ, ενόψει της υπογραφής της Συνθήκης Ομονοίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2026 και διέπει τον τρόπο διαχείρισης της κορωνίδας του μηχανοκίητου αθλητισμού.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!