Που και πότε επιτρέπεται να κορνάρεις;

Η κόρνα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση ανάγκης, επομένως η χρήση της θα πρέπει να είναι σπάνια. Αλήθεια συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Που και πότε επιτρέπεται να κορνάρεις;

Η κόρνα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση ανάγκης, επομένως η χρήση της θα πρέπει να είναι σπάνια. Αλήθεια συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το κορνάρισμα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επιτρέπεται να κορνάρεις σε αυτοκινητόδρομους και εθνικούς δρόμους, όταν αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή κινδύνου ή αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, μπορείς να κορνάρεις για να προειδοποιήσεις άλλους οδηγούς για την πρόθεσή σου να προχωρήσεις, όταν αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια σου και των άλλων οδηγών. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να κορνάρεις για να εκφράσεις δυσαρέσκεια ή άλλα παρόμοια συναισθήματα.

Είναι σημαντικό να τηρείς τους κανονισμούς για το κορνάρισμα, καθώς η μη συμμόρφωσή σου μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από την αστυνομία. Επιπλέον, η κακή χρήση της κόρνας μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο, βλέπε… road rage. Παράλληλα, υπάρχει ειδική σήμανση που απαγορεύει την κόρνα στην περιοχή που κινείστε. Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί καταφεύγουν σε ειδοποιήσεις με τα φώτα.

Αναλυτικότερα, ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει:
H χρήση ηχητικών oργάνων πρoειδoπoίησης επιτρέπεται μόνo:
α) Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την απoφυγή δυστυχήματoς.
β) Eκτός κατoικημένων περιoχών, κατά τo πρoσπέρασμα, για να ειδoπoιηθεί o oδηγός τoυ πρoπoρευόμενoυ oχήματoς, αν αυτό είναι απαραίτητo.
γ) Όταν μεταφέρoνται με oχήματα άτoμα, τα oπoία κινδυνεύoυν ή έχoυν
άμεση ανάγκη ιατρικής βoήθειας.

Μάλιστα, η χρήση των ηχητικών oργάνων πρέπει να μην παρατείνεται πέραν τoυ
απoλύτως αναγκαίoυ χρόνoυ και οι oδηγoί μπoρoύν τη νύκτα, αντί ηχητικών
πρoειδoπoιήσεων, να δίνoυν φωτεινές πρoειδoπoιήσεις.

To πρόστιμο για παράνομη χρήση κόρνας είναι 20 ευρώ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!