Τέλη κυκλοφορίας: Το Μάιο αρχίζει η καταβολή τους με τον μήνα

Ο Υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα ποσά για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα αλλά και τι ισχύει στην άρση αναγκαστικής ακινησίας.

Τέλη κυκλοφορίας: Το Μάιο αρχίζει η καταβολή τους με τον μήνα

Ο Υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα ποσά για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα αλλά και τι ισχύει στην άρση αναγκαστικής ακινησίας.

Από την 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ώστε να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το μέτρο αφορά εκείνους που έθεσαν ηλεκτρονικά σε ακινησία το όχημά τους.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στην ΕΡΤ, η ρύθμιση θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Τόνισε μάλιστα πως θα παραμείνουν σε ισχύ τα υψηλά πρόστιμα για όσους πιαστούν να κυκλοφορούν χωρίς πληρωμένα τέλη.

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι πέρσι, για κάθε μήνα που τίθεται σε κυκλοφορία το όχημα, θα πρέπει να καταβληθεί το 1/12 του ετήσιου ποσού τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, αν κάποιος θελήσει να άρει την ακινησία στο αυτοκίνητό του για 4 μήνες (π.χ. Ιούνιο-Σεπτέμβριο), και τα ετήσια τέλη είναι 480 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει  τα 4/12 του ποσού, δηλαδή 160 ευρώ.

Για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το όχημα για διάστημα μικρότερο του μηνός, θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο (1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας). Για παράδειγμα, έστω ότι έχουμε ιδιοκτήτη οχήματος, κατασκευής 2003, 1.400 κ.εκ., ο οποίος θέλει να μετακινήσει το αυτοκίνητό του για 10 ημέρες μέσα στον μήνα Μάϊο (ας πούμε, από 5 έως 15 του μηνός). Θα κληθεί να καταβάλλει τέλη 20 ευρώ (δηλαδή το 1/12 των 240 ευρώ που πληρώνει κανονικά τον χρόνο).

Αν ο ίδιος ιδιοκτήτης θέλει να μετακινήσει το αυτοκίνητό του από 10 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 4 μήνες, άρα (240/12)Χ4 = 80 ευρώ. Αν πάλι πρέπει να κυκλοφορήσει το όχημα από 29 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου, το διάστημα θεωρείται δίμηνο, επομένως θα πρέπει να πληρώσει (240/12)Χ2 = 40 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μηνιαία τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν την άρση ακινησίας και ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να ξαναθέσει το όχημα σε ακινησία πριν τη λήξη της περιόδου κυκλοφορίας. Αν δεν διενεργηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβεβλημένων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών.

Στο παραπάνω παράδειγμα με ετήσια τέλη 240 €, αν ο ιδιοκτήτης κυκλοφορήσει το όχημα πέρα από το διάστημα 2 μηνών που πλήρωσε, θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 400 ευρώ: 480 ευρώ που είναι το διπλάσιο των ετησίων τελών πλην 80 ευρώ που είναι το διπλάσιο των τελών διμήνου στο οποίο κίνησε το όχημα.

Αναμένεται να δούμε επίσης από την κυβέρνηση τη δημιουργία ενός κλιμακωτού συστήματος προστίμων, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη κυκλοφορίας του 2025.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!