Κουτσουλιές: Πώς να τις αφαιρέσουμε από το αυτοκίνητό μας

Όχι. Δεν είναι γούρι, είναι μπελάς και πρέπει να μάθουμε πώς να τις αφαιρούμε από το αυτοκίνητό μας

Κουτσουλιές: Πώς να τις αφαιρέσουμε από το αυτοκίνητό μας

Όχι. Δεν είναι γούρι, είναι μπελάς και πρέπει να μάθουμε πώς να τις αφαιρούμε από το αυτοκίνητό μας

Είναι σαν να περιμένουν όλα τα πτηνά της γειτονιάς πότε θα πλύνουμε το αυτοκίνητο μας για περάσουν να αφήσουν το…σημάδι τους πάνω στην καλογυαλισμένη λαμαρίνα και τα αστραφτερά μας τζάμια. Όμως το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, διότι οι κουτσουλιές μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια της βαφής εάν δεν καθαριστούν αμέσως και σωστά. Τα περιττώματα των πουλιών μπορεί να αφήσουν ένα θαμπό σημάδι, ακόμη και βαθιές αλλοιώσεις στη λεία επιφάνεια του χρώματος. Εάν τα καθαρίσουμε με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Οι κουτσουλιές περιέχουν οξύ και αυτό ξέραμε ως τώρα ότι προκαλεί τη διάβρωση. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας προϊόντων περιποίησης του αυτοκινήτου Autoglym, κατέληξε σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα. Οι δοκιμές απέδειξαν ότι το βερνίκι πάνω από το χρώμα ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαστέλλεται, ενώ οι κουτσουλιές στεγνώνουν και γίνονται σκληρές. Όταν η επίστρωση από βερνίκι κρυώνει και συστέλλεται, επηρεάζεται από την σκληρή κουτσουλιά και μορφοποιείται στο σχήμα της.

Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρούμε της κουτσουλιές όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μειώσουμε τις επιπτώσεις, ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες. Το κλειδί για την εύκολη και ασφαλή αφαίρεση είναι το νερό, που μαλακώνει τα περιττώματα. Βάζουμε ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας πάνω στην κουτσουλιά για λίγα λεπτά. Καθαρίζουμε με πολύ απαλές κινήσεις και αν δεν αφαιρεθεί όλη δεν τρίβουμε, αλλά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να καθαρίσει τελείως. Καλό είναι όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα περιττώματα να φοράμε γάντια μιας χρήσεως.

Εάν καθαρίζοντας διαπιστώσουμε ότι έχει θαμπώσει το χρώμα, μπορεί να αποφύγουμε την επίσκεψη σε ειδικό με μια απλή διαδικασία. Πρέπει να πλύνουμε το αυτοκίνητο και όταν στεγνώσει καλά να βάλουμε ειδική αλοιφή στο σημείο, ακολουθώντας τις οδηγίες του προϊόντος. Αν μετά από αυτό υπάρχει ακόμα θαμπάδα ή «σπάσιμο» στο χρώμα, η μόνη λύση είναι ένας ειδικός που θα εκτιμήσει τη ζημιά και θα προτείνει τρόπους αποκατάστασης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!