Τέλη Κυκλοφορίας: Πληρωμή με τον μήνα, όλες οι αλλαγές και η διαδικασία

Ενεργοποιείται η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα – Η διαδικασία βήμα βήμα και τα κλιμακωτά πρόστιμα.

Τέλη Κυκλοφορίας: Πληρωμή με τον μήνα, όλες οι αλλαγές και η διαδικασία

Ενεργοποιείται η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα – Η διαδικασία βήμα βήμα και τα κλιμακωτά πρόστιμα.

Την Τετάρτη 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, μέσω της πλατφόρμας MyCar.

Όσοι επιθυμούν να επανακυκλοφορήσουν το όχημά τους – το οποίο έχουν δηλώσει σε ακινησία –  για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να το πράξουν μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ.

Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, διαφορετικά επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Η διαδικασία βήμα–βήμα

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος. Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια καταβάλλεται το ποσό που αναλογεί στους μήνες άρσης ακινησίας (μήνες = δωδεκατημόρια ετήσιων τελών κυκλοφορίας).

Αφού ολοκληρωθεί η πληρωμή, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί για να κάνει άρση ακινησίας. Για παράδειγμα: Ένας ιδιοκτήτης με αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ, αν θέλει να προβεί σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ ([615/12]x4), ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ ([615/12]x7).

Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης ΙΧ με ετήσια τέλη 900 ευρώ, εάν θελήσει να άρει την ακινησία για διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να πληρώσει 450 ευρώ (75 ευρώ για κάθε ένα μήνα).

Κλιμακωτά πρόστιμα από το 2025

Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα εκπρόθεσμης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας από την επόμενη χρονιά να υπολογίζονται κλιμακωτά και όχι ισόποσα με το ετήσιο ποσό από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, όπως ισχύει έως σήμερα. Ως εκ τούτου, σημαίνει πως όσο νωρίτερα γίνει η εκπρόθεσμη πληρωμή, τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο.

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο καθορισμού των τελών κυκλοφορίας θα λαμβάνει υπόψη πολλούς περισσότερους παράγοντες όπως είναι τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ενώ θα εξεταστεί εκ νέου το πλαίσιο κοστολόγησης των οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και των ηλεκτρικών, των υβριδικών κλπ.

Αυτόματος μηχανισμός ελέγχου

Παράλληλα, αυστηροποιείται ο έλεγχος για τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων και αυτών που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, καθώς θα ενεργοποιηθεί ένας νέος αυτόματος μηχανισμός που θα εντοπίζει τους παραβάτες.

Η νέα πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί κα θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, θα λειτουργεί ως «Big Brother» για τα ανασφάλιστα οχήματα. Μέσω αυτού του μηχανισμού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα προχωρώντας άμεσα στην επιβολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες τους. Επίσης μέσω της εν λόγω πλατφόρμας θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

Στους κατόχους των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και μήνες ψηφιακή υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών, σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα όπως για αυτά που έχουν εκκρεμότητες με τις πληρωμές των τελών κυκλοφορίας, όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: POWERGAME.GR

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!