Τα πάντα ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ λοιπόν! Σύμφωνοι. Έπειτα φτάσαμε στο σημείο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι προσιτά και εάν θέλει κανείς ηλεκτρικό όχημα να κυκλοφορεί (σε κοντινές αποστάσεις) μπορεί να πάρει ένα microcar.
Υπάρχουν πολλών τύπων microcars, όπως αυτά που μπορείς να αποκτήσεις από 11.000 ευρώ (χωρίς την επιδότηση), αλλά και αυτά που ξεπερνούν ακόμα και τις 20.000 ευρώ. Δεν θέλω να σταθώ τόσο στο τι προσφέρει το καθένα, μιας και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι όσο ανεβαίνει η τιμή τόσο αυξάνονται τα κομφόρ. Για την Ελλάδα ας πούμε κάποια στοιχεία είναι απαραίτητα, όπως ο κλιματισμός.
Εκεί που θέλω να σταθώ είναι η ασφάλεια των microcars. Δυστυχώς, προσωπικά, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτών των τύπων οχημάτων είναι η ασφάλεια που παρέχουν… ή μάλλον που δεν παρέχουν, όταν βέβαια δεν οδηγούνται στο περιβάλλον και με τρόπο που ταιριάζουν στις προδιαγραφές τους.
Αυτό σας το λέει ο υπογράφων, ο οποίος έχει αποκτήσει ένα microcar και μάλιστα το μοντέλο που… ντελαπάρισε στο Μονακό. Να σημειώσω για το περιστατικό δεν φταίει το αυτοκίνητο, αλλά ο 16χρονος οδηγός. Για να ανοίξω μια παρένθεση και να κλείσω κάποιες απορίες, η επιλογή μου είναι καθαρά «ρεπορταζιακή» (εάν υπάρχει αυτή η λέξη και αδίκως μου το κοκκινίζει το word) μιας και θέλω να αντιληφθώ σε βάθος αυτή τη νέα τάση της μικροκινητικότητας. Φυσικά, δεν κινούμαι καθημερινά, αλλά μπορώ να κατανοήσω εμπειρικά τόσο τα υπέρ όσο και τα κατά του trend. Μόνο αν το ζήσεις, καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται…
Από την άλλη, λαμβάνω πολλά μηνύματα από γονείς που θέλουν να αποφύγουν να αγοράσουν στο παιδί τους μηχανάκι και με ένα microcar θα ένιωθαν πιο ήσυχοι. Σίγουρα η ασφάλεια των τεσσάρων τροχών με καμπίνα είναι αδιαμφισβήτητη, σε σχέση με το εκτεθειμένο σώμα του αναβάτη επάνω στους δύο τροχούς. Με το δίκιο τους σκέφτονται έτσι!
Υπάρχουν βέβαια και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου 10ετίας, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση χάνονται άλλα ατού που έχει ένα… καινούριο microcar!