F1: Περιμένοντας το επόμενο επεισόδιο στην υπόθεση Red Bull

Ενώ στις πίστες της Formula 1 η ομάδα της Red Bull κυριαρχεί, στο παρασκήνιο κοχλάζει ακόμα η εσωτερική διαμάχη που αποκαλύφθηκε μέσω της υπόθεσης για τη συμπεριφορά του επικεφαλής της Christian Horner, η οποία ίσως να μην έχει λήξει ακόμα.

F1: Περιμένοντας το επόμενο επεισόδιο στην υπόθεση Red Bull

Ενώ στις πίστες της Formula 1 η ομάδα της Red Bull κυριαρχεί, στο παρασκήνιο κοχλάζει ακόμα η εσωτερική διαμάχη που αποκαλύφθηκε μέσω της υπόθεσης για τη συμπεριφορά του επικεφαλής της Christian Horner, η οποία ίσως να μην έχει λήξει ακόμα.

Φαμπρίτσιο Λαζάκις

Καθώς πλησιάζει το αγωνιστικό τριήμερο του Grand Prix Αυστραλίας της Formula 1, οι άνθρωποι της ομάδας της Red Bull θα έχουν να αντιμετωπίσουν και πάλι τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την κατάσταση στο εσωτερικό της. Στο εσωτερικό της Πρωταθλήτριας ομάδας υπάρχει διαμάχη μεταξύ του επικεφαλής της, Christian Horner και των αυστριακών παραγόντων της εταιρείας (Helmut Marko και Oliver Mintzlaff), που έχουν και την υποστήριξη του Max Verstappen.

Στο πλευρό του Horner φαίνεται να είναι ο Chalerm Yoovidhya, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της οικογένειας στην οποία ανήκει το 51% της ιδιοκτήτριας εταιρείας, Red Bull GmbH. H τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση είναι οι αναφορά του BBC ότι η πρώην γραμματέας του Horner, που τον κατηγόρησε για απρεπή συμπεριφορά, κατέφυγε στη FIA.

Στην ανεξάρτητη έρευνα που είχε διατάξει η Red Bull, ο νομικός σύμβουλος που τη διενέργησε είχε απαλλάξει το Horner από οποιαδήποτε κατηγορία, αλλά υπήρχε η δυνατότητα έφεσης της απόφασης, κάτι που από ό,τι ισχυρίζεται δημοσίευμα του BBC, επέλεξε να κάνει. Έπειτα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ανεξάρτητης έρευνας, είχαν διαρρεύσει στον Τύπο φωτογραφίες από συνομιλίες του Horner με την πρώην γραμματέα του, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ομάδα πριν από το GP Σαουδικής Αραβίας.

F1 - Sergio Perez (Red Bull), GP Σαουδικής Αραβίας 2024

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, η εν λόγω γυναίκα υπέβαλε επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του Horner στο διοικητικό όργανο της Formula 1, τη FIA. To BBC αναφέρει ότι έγινε μία αναφορά στην τηλεφωνική γραμμή δεοντολογίας και συμμόρφωσης της FIA στις 2 Φεβρουαρίου, για τη συμπεριφορά του Horner προς μια γυναίκα υπάλληλο. Σε αυτό το τηλεφώνημα ζητήθηκε από τη FIA να εξετάσει το θέμα και εκφράστηκε ο φόβος ότι υπήρχε περίπτωση η Red Bull να προσπαθούσε να το καλύψει.

Η δεύτερη καταγγελία έγινε στις 6 Μαρτίου. Αναφερόταν στην πρώτη και προειδοποιούσε ότι ο καταγγέλλων θα ενημέρωνε στη συνέχεια τα μέσα ενημέρωσης. Σε ανακοίνωσή της, η FIA ανέφερε: «Οι έρευνες και οι καταγγελίες γίνονται δεκτές και διαχειρίζονται από τον υπεύθυνο συμμόρφωσης και την επιτροπή δεοντολογίας, κατά περίπτωση».

F1 - Christian & Geri Horner, Adrian Newey (Red Bull)

«Και τα δύο όργανα λειτουργούν αυτόνομα, διασφαλίζοντας αυστηρή εμπιστευτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Κατά συνέπεια, και εν γένει, δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την παραλαβή οποιασδήποτε συγκεκριμένης καταγγελίας και είναι απίθανο να είμαστε σε θέση να παράσχουμε περαιτέρω σχόλια σχετικά με τις καταγγελίες που ενδέχεται να λάβουμε από οποιαδήποτε μέρη».

Στο GP Σαουδικής Αραβίας, ο Horner δήλωσε ότι η Red Bull (και οι δημοσιογράφοι) θα πρέπει να αφήσουν αυτό το ζήτημα πίσω τους. Εκείνο το τριήμερο, διαψεύστηκε ότι ο αγωνιστικός σύμβουλος Helmut Marko θα αποχωρούσε, έπειτα και από τη δημόσια υποστήριξη του Max Verstappen. Επίσης, διαψεύστηκε ότι ο Horner βρίσκεται σε διαμάχη με το Marko, καθώς και ότι η οι Ταϊλανδοί ιδιοκτήτες της Red Bull είχαν πειστεί να διώξουν το Βρετανό επικεφαλής της ομάδας.

Ωστόσο, πρόκειται για μία άβολη και αμήχανη ανακωχή, τη στιγμή που ενδέχεται να ενταθούν οι πιέσεις από τη FIA, αλλά και τη FOM (Formula One Management), οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν διατηρήσει μη παρεμβατική στάση. Η έλλειψη διαφάνειας της έρευνας της Red Bull δεν άφηνε περιθώρια δράσης. Δεν μπορούσαν να σχολιάσουν ένα εσωτερικό θέμα χωρίς τα γεγονότα.

F1 - Helmut Marko, Max Verstappen, Christian Horner, Sergio Perez (Red Bull)

Ίσως αυτό αλλάξει τώρα που η κατήγορος του Horner φέρεται να έχει καταθέσει επίσημη καταγγελία στη FIA. Αυτό απαιτεί άμεση δράση, παρότι το καθεστώς του Mohammed Ben Sulayem δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε θέματα διαφάνειας, έπειτα και από την πρόσφατη απαλλαγή του προέδρου της FIA από τις κατηγορίες που είχαν προκύψει εναντίον του.

Παράλληλα, οι φήμες γύρω από τη Red Bull δίνουν και παίρνουν. Φαίνεται ότι η Ferrari προσέγγισε εκ νέου τον Adrian Newey, επικεφαλής τεχνικό σύμβουλο της Red Bull. Οι ισχυρισμοί της γερμανικής εφημερίδας (κίτρινου Τύπου) Bild, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ferrari και Newey βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Άλλο δημοσίευμα του ίδιου μέσου αναφέρει ότι η παρούσα διοίκηση της Red Bull στην Αυστρία δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται εν λευκώ ζητήματα υψηλόβαθμου προσωπικού του οργανισμού, όπως συνέβαινε με τον αείμνηστο συνιδρυτή της, Dietrich Mateschitz. Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο Horner εποφθαλμιά το ρόλο του CEO των εταιρικών εγχειρημάτων και νέων επενδύσεων της Red Bull GmbH, Oliver Mintzlaff.

F1 - Sergio Perez (Red Bull), GP Σαουδικής Αραβίας 2024

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!