Η Lexus παρουσίασε δύο αμιγώς ηλεκτρικά πρωτότυπα αυτοκίνητα στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο, το SUV LF-ZL και αυτό το κομψό τετράθυρο sedan που ονομάζεται LF-ZC. Το LF-ZC σημαίνει «Lexus Future Zero-emission Catalyst» και η Lexus αναφέρει ότι το concept παρουσιάζει τις προθέσεις της εταιρείας για αυξημένη δυναμική οδήγησης και ασυμβίβαστο σχεδιασμό.
Αυτό σημαίνει ότι το LF-ZC δεν είναι απλά ένα μη ρεαλιστικό concept που δε θα δει ποτέ το φως της ημέρας. Η Lexus αναφέρει ότι το αυτοκίνητο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2026. Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι λιγοστές, αλλά η Lexus έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα επόμενης γενιάς της (όπως το LF-ZC) θα έχουν αυτονομία έως και 1.000 χλμ., βασιζόμενα στην πλατφόρμα που μοιράζονται με τη μητρική εταιρεία Toyota.
Η Lexus αναφέρει επίσης ότι το LF-ZC θα διαθέτει σύστημα τετρακίνησης «DIRECT4», το οποίο πιθανότατα θα αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα. Το LF-ZC έχει μήκος 4,75 μέτρα, πλάτος 1,88 μ. και ύψος 1.39 μ., δηλαδή παρόμοιο μέγεθος με την BMW i4 και το Tesla Model 3. Η Lexus αποκαλεί τη σχεδιαστική γλώσσα του LF-ZC «Provocative Simplicity» (προκλητική απλότητα) και σίγουρα ξεχωρίζει σε μορφή concept.
Η γραμμή της οροφής εκτείνεται έως το πίσω μέρος για ένα προφίλ coupe-sedan και το κεκλιμένο παρμπρίζ θα το βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους της Lexus για χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας κάτω από 0,2 Cd, που θα το καταστήσει ακόμη πιο αεροδυναμικά αποδοτικό από τη Mercedes EQS.
Το αμάξωμα με τις έντονες γραμμές, η νέα ερμηνεία της μάσκας «Spindle», οι ψηφιακοί εξωτερικοί καθρέφτες και η εξαιρετικά λεπτή μπάρα πίσω φώτων είναι όλα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που έχουμε δει σε τρέχοντα μοντέλα της Lexus, όπως το RZ.
Στο εσωτερικό του LF-ZC βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον της Lexus για το τιμόνι τύπου ζυγού παραμένει. Η εταιρεία αποκαλεί την καμπίνα Intelligent Cockpit, χρησιμοποιώντας ένα νέο λογισμικό που ονομάζεται Arene OS, το οποίο επιτρέπει συνεχείς ενημερώσεις των συστημάτων ασφάλειας και του infotainment. Η Lexus εργάζεται επίσης στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, με αναγνώριση φωνής επόμενης γενιάς.
Το σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει διαδρομές και συστάσεις με βάση το ιστορικό και τις προτιμήσεις του οδηγού. Στο όνομα της βιωσιμότητας, στο εσωτερικό χρησιμοποιείται επίσης μπαμπού. Για να βοηθήσει τον οδηγό να είναι συγκεντρωμένος στο δρόμο, το LF-ZC διαθέτει head-up display που προβάλλεται στο παρμπρίζ, αλλά σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα, είναι διαδραστικό.
Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της Lexus στην Ελλάδα