ΜΙΝΙ Aceman: Ιδού το compact ηλεκτρικό corssover

Η τελευταία προσθήκη στη νέα οικογένεια MINI, το Aceman είναι το αμιγώς ηλεκτρικό crossover της μάρκας, το οποίο συνδυάζει compact εξωτερικές διαστάσεις με ευρυχωρία στο εσωτερικό.

ΜΙΝΙ Aceman: Ιδού το compact ηλεκτρικό corssover

Η τελευταία προσθήκη στη νέα οικογένεια MINI, το Aceman είναι το αμιγώς ηλεκτρικό crossover της μάρκας, το οποίο συνδυάζει compact εξωτερικές διαστάσεις με ευρυχωρία στο εσωτερικό.

Tο ολοκαίνουργιο αμιγώς ηλεκτρικό MINI Aceman κατέφθασε, για να προσφέρει λίγη περισσότερη διασκέδαση στην κατηγορία των compact crossover. Σχεδιασμένο για να καλύψει το κενό μεταξύ του τρίθυρου MINI Cooper και του μεγαλύτερου από ποτέ οικογενειακού SUV MINI Countryman, το Aceman αντιμετωπίζει πληθώρα αντιπάλων, όπως το Volvo EX30, το Jeep Avenger και το Renault Megane E-Tech. Επιπλέον, υπάρχει και το Ford Puma Gen-E που έρχεται αργότερα φέτος.

Αυτή η νέα οικογένεια ΜΙΝΙ έχει σχεδιαστεί γύρω από την ιδέα της «χαρισματικής απλότητας», αλλά το Aceman δανείζεται μερικά στιλιστικά στοιχεία από το μεγαλύτερο Countryman. Αμφότερα διαθέτουν προβολείς σε σχήμα ρόμβου, μαύρες κολόνες που δημιουργούν ένα εφέ αιωρούμενης οροφής, και σχεδόν εντελώς κάθετο ρύγχος, με οκταγωνικό περίγραμμα γρίλιας.

Οι θόλοι των τροχών του Aceman είναι πιο τετραγωνισμένοι και τονισμένοι, και αυτό συμβάλλει στην πιο σκληροτράχηλη εμφάνισή του, μαζί με τη μαύρη πλαστική επένδυση κατά μήκος των πλευρών και τις προστατευτικές πλάκες στους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες.

Το εσωτερικό επικεντρώνεται γύρω από μια κυκλική, εξαιρετικά λεπτή οθόνη αφής OLED 9,4 ιντσών (24 εκ.), η οποία αναλαμβάνει τα προβάλλει για τα πάντα, από τα μέσα ενημέρωσης και την πλοήγηση μέχρι τον έλεγχο του κλιματισμού και τις ζωτικές πληροφορίες, όπως η ταχύτητα.

Κάτω από την κεντρική οθόνη βρίσκεται μια σειρά από φυσικά χειριστήρια, ένα εκ των οποίων αλλάζει τα 8 προγράμματα οδήγησης, ή MINI Experience Mode, όπως τα αποκαλεί η μάρκα. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται τα Core, Green, Go-Kart, Timeless και Trail, το καθένα με τα δικά του ειδικά γραφικά για την κεντρική οθόνη, μοναδικά soundtrack/«Driving Sounds» και διαφορετικά μοτίβα που προβάλλονται στο ταμπλό.

Διαθέτει ασύρματη συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto, μαζί με τον εικονικό βοηθό της MINI, ο οποίος μπορεί να ελέγχει πολλές λειτουργίες του αυτοκινήτου. Όταν ενεργοποιείται, αναπαρίσταται στην οθόνη από ένα avatar που ονομάζεται «Spike». Η MINI θέλει επίσης το εσωτερικό να έχει «οικεία» αίσθηση, για αυτό έχει χρησιμοποιήσει μερικά ασυνήθιστα υλικά, όπως ένα πλεκτό ύφασμα, ανακυκλωμένο πολυεστέρα και το δικό της vegan δερμάτινο υποκατάστατο, με την ονομασία Vescin.

Το πενταθέσιο Aceman έχει μήκος 4,07 μέτρα και πλάτος 1,75 μ., δηλαδή σχεδόν ίδιο με το Jeep Avenger. Ο διαθέσιμος χώρος αποσκευών είναι 300 λίτρα (δηλαδή 55 λιγότερα από το ηλεκτρικό Avenger) και 1.005 λίτρα όταν τα πίσω καθίσματα (διαιρούμενα σε αναλογία 60:40) είναι αναδιπλωμένα. Ενώ το Aceman έχει περισσότερα κοινά με το Countryman επιφανειακά, κάτω από το αμάξωμα χρησιμοποιεί την ειδική πλατφόρμα για EV με το ηλεκτρικό MINI Cooper και διαθέτει τους ίδιους συνδυασμούς μπαταριών και κινητήρων.

Το εισαγωγικό Aceman E διαθέτει μπαταρία 42,5 kWh, που τροφοδοτεί το μονό ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 135 kW (184 ίππους) και 290 Nm ροπής. Τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 7,9 δευτερόλεπτα, ενώ η MINI προβλέπει αυτονομία έως και 310 χλμ. Το Aceman SE διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία 54,2 kWh και έναν ισχυρότερο κινητήρα 160 kw (218 ίππων), με ροπή 330 Nm, ο οποίος μειώνει το χρόνο 0-100 χλμ./ώρα σε 7,1 δλ. Η τελική ταχύτητα είναι διαμορφωμένη στα 170 χλμ./ώρα.

Αυτός ο συνδυασμός παρέχει αυτονομία 407 χλμ. χαμηλότερη από αυτήν ορισμένων Volvo EX30, που αγγίζουν τα 480 χλμ. Τα Aceman E και SE έχουν μέγιστες ταχύτητες φόρτισης 75 kW και 90 kW, αντίστοιχα, και επιτρέπουν την πλήρωση της μπαταρίας από 10-80% σε λιγότερο από 30 λεπτά και για τις δύο εκδόσεις.

To ηλεκτρικό Aceman θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού. Η έκδοση Essential είναι ιδιαίτερα λιτή με καθαρές γραμμές. Στην έκδοση Classic, η οροφή και οι εξωτερικοί καθρέπτες μπορούν να επιλεγούν σε μαύρο ή λευκό χρώμα για τη δημιουργία αντίθεσης. Η μάσκα διαθέτει γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα, ενώ η εσωτερική της επιφάνεια και ο προφυλακτήρας βάφονται στο χρώμα του αμαξώματος.

Η έκδοση Favoured προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης, περιλαμβάνοντας την επιλογή της χαρακτηριστικής Multitone oροφής, σε συνδυασμό με λευκά καλύμματα καθρεπτών και πλαίσιο μάσκας σε χρώμα Silver. Η έκδοση JCW, εμπνευσμένη από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, διαθέτει τη δική της ξεχωριστή σχεδίαση εμπρός και πίσω.

Η μάσκα φέρει πλαίσιο και το λογότυπο JCW σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα, ενώ η οροφή αντίθεσης σε Chili Red και οι κόκκινες λωρίδες στο καπό υπογραμμίζουν τη δυναμική συνολική εμφάνιση. Το πίσω μέρος έχει πολύ πιο μυώδες σχήμα, με γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα από άκρη σε άκρη. Ποικίλα αεροδυναμικά σχέδια τροχών σε διαστάσεις μεταξύ 17” και 19” ολοκληρώνουν τις επιλογές εξωτερικού εξοπλισμού που διατίθενται για το MINI Aceman.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!