Οδήγηση στη βροχή: Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι βρεγμένοι και πλημμυρισμένοι δρόμοι αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος και απαιτούν να προσαρμόσουμε ανάλογα την οδήγησή μας.

Car tire splashing in water

Οδήγηση στη βροχή: Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι βρεγμένοι και πλημμυρισμένοι δρόμοι αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος και απαιτούν να προσαρμόσουμε ανάλογα την οδήγησή μας.

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και συχνότερα, με έντονες βροχές και καταιγίδες που βάζουν σε κίνδυνο περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές. Όταν αναμένουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα καλό είναι να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες. Αν πρέπει ωστόσο να μετακινηθούμε, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή για να οδηγήσουμε με ασφάλεια στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Φρενάρισμα στη βροχή: Στο βρεγμένο δρόμο πρέπει να οδηγούμε με χαμηλότερη ταχύτητα και να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, καθώς η απόσταση ακινητοποίησης (φρεναρίσματος) αυξάνεται. Εκτιμάται ότι ο χρόνος φρεναρίσματος διπλασιάζεται στο βρεγμένο, ενώ σε παγωμένο οδόστρωμα μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος. Σημαντικό είναι επίσης τα ελαστικά μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν τη σωστή πίεση.

Υαλοκαθαριστήρες και φώτα: Το παρμπρίζ θα πρέπει να είναι καθαρό από βρωμιές, φύλλα από δέντρα, διαφημιστικά φυλλάδια κλπ. Επίσης οι υαλοκαθαριστήρες να είναι σε καλή κατάσταση και αν όχι να αντικατασταθούν. Όταν χρειάζεται να θέσουμε σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες σημαίνει ότι η ορατότητα είναι περιορισμένη, οπότε είναι αναγκαία η χρήση των προβολέων. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν προβολείς LED ημέρας και φώτα που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν το φως είναι χαμηλό. Στα παλαιότερα όμως θα πρέπει να τα ανάψουμε όταν βρέχει.

Μεγάλες ποσότητες νερού στο δρόμο και υδρολίσθηση: Οι ελληνικοί δρόμοι είναι γεμάτοι από λακκούβες ή σημεία με κλίση που όταν βρέχει δημιοργούν μικρές λίμνες με νερό. Πέρα από το φόβο να καταστρέψουμε το ελαστικό ή/και τη ζάντα αν περάσουμε με ταχύτητα και η λακκούβα είναι βαθειά ή κάτω από το νερό κρύβεται μία πέτρα ή ένα κλαδί, υπάρχει ο κίνδυνος της υδρολίσθησης. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το ελαστικό δεν μπορεί να διώξει την ποσότητα του νερού που μεσολαβεί ανάμεσα σε αυτό και την άσφαλτο, με αποτέλεσμα να μην πατά σωστά στο δρόμο και το αυτοκίνητο να είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου του οδηγού. Σε αυτή την περίπτωση, σηκώνουμε απαλά το πόδι από το γκάζι, κρατάμε σταθερά το τιμόνι χωρίς να κάνουμε απότομους ελιγμούς και δεν πατάμε έντονα φρένο, μέχρι το αυτοκίνητο να ξαναβρεί πρόσφυση.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι: Αποφεύγουμε τα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερού, ιδίως αν αυτό κινείται με ταχύτητα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το αυτοκίνητο να παρασυρθεί και εμείς να εγκλωβιστούμε μέσα σε αυτό. Επιλέγουμε μία εναλλακτική διαδρομή, ακόμη και αν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα χλμ.. Δεν διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, τόσο κατά τη διάρκεια των καταιγίδων και των βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Αν κάνουμε λάθος εκτίμηση και βρεθούμε σε σημείο που έχει πλημμυρίσει, κρατάμε ψηλά τις στροφές του κινητήρα και περνάμε πατώντας ελαφρά το συμπλέκτη. Αν έχουμε όχημα με αυτόματο κιβώτιο, επιταχύνουμε ελαφρά ελέγχοντας την ταχύτητά μας με το φρένο. Αφού περάσουμε το πλημμυρισμένο σημείο, σταματάμε ώστε να διαπιστώσουμε ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Σε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα: Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος. Αν πρέπει να ταξιδέψουμε, επιλέγουμε να το κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Όταν η οδήγηση είναι αδύνατη, λόγω π.χ. ορατότητας, ακινητοποιούμε το όχημα σε ασφαλές σημείο και μένουμε μέσα. Δεν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι η καταιγίδα πέρασε. Σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, ακινητοποιούμε το όχημα στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Μένουμε μέσα στο όχημα και να ανάβουμε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης-αλάρμ) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Σεβόμαστε τους πεζούς: Όταν περνάμε από δίπλα τους στη βροχή, μειώνουμε την ταχύτητά μας ώστε να μην τους βρέξουμε.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!