Με μήνυμα “Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει…ο Οδηγός της παρέας!” πραγματοποιήθηκε και φέτος, για 15η συνεχόμενη χρονιά, η εκδήλωση “Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” στη Χαλκίδα. Με την παρουσία των νέων να κυριαρχεί, η δράση είχε σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς και τα νεότερα σε ηλικία άτομα για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την οδήγηση.
Πανευρωπαϊκά, το 25% των θανάτων από τροχαία συμβάντα οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Στην Ελλάδα, το 43% των νέων ηλικίας 18-30 ετών που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 2017-2018 είχαν άνω του νόμιμου ορίου αλκοολαιμίας (ETSC).
Οι άνδρες οδηγοί είναι η ομάδα που υπερεκπροσωπείται στους θανάτους οδηγών από τροχαίες συγκρούσεις, με ποσοστό 64%. Οδηγοί 15-24 ετών αποτελούν το 15% των θανάτων ανδρών οδηγών στη χώρα μας (ΕΛΣΤΑΤ, 2022). Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Iνστιτούτο Oδικής Aσφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” κατά τη διενέργεια της “Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα” επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, καθόσον οι άνδρες οδηγοί είναι αυτοί που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο συχνότερα ή/και υποτιμούν τις επιδράσεις του αλκοόλ στην ικανότητά τους να οδηγούν, όπως φαίνεται από τις αξιολογήσεις μας.
Η ικανότητα ανάληψης ρίσκου που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σε νεαρές ηλικίες και μπορεί να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες ή παραβατικές συμπεριφορές (sensation seeking), η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας αλλά και τα στρεβλά πρότυπα, το lifestyle που μεγάλη ομάδα νέων υιοθετεί, η εύκολη πρόσβαση στην κατανάλωση αλκοόλ παρά τις απαγορεύσεις που η νομοθεσία προβλέπει και οι ελλιπείς συστηματικοί έλεγχοι αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους γενικότερα και κατά την οδήγηση ειδικότερα.
Ωστόσο, είναι θετικό ότι, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, οι θάνατοι από τροχαία στις ηλικίες 15-30 ετών στην Ευρώπη μειώθηκαν σημαντικά σε βάθος δεκαετίας (2010-2019), με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους νέων από τροχαίες συγκρούσεις – μείωση της τάξεως του 12% και κατά 54% στο σύνολο του πληθυσμού.
Η πανδημία, δυστυχώς, φαίνεται να είχε αρνητική επίδραση, με έξαρση των τροχαίων τον τελευταίο χρόνο, με το πρόβλημα να παραμένει έντονο, καθώς, στη συνείδηση των Ελλήνων οδηγών, δε φαίνεται να κυριαρχεί ότι “αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί”, παρότι οι Έλληνες πίνουν λιγότερο από άλλους λαούς της Ευρώπης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, συνεκτιμώντας τα ευρήματα από τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε κάθε τέτοια νύχτα, κρίνουμε απαραίτητη την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των οδηγών για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την επίδρασή του στο νευρικό σύστημα, στην κρίση του οδηγού, στο χρόνο αντίδρασής του και στην αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής του σε σοβαρό ή θανατηφόρο τροχαίο.
Το Ινστιτούτο συνεχίζει να αγωνιά και να αγωνίζεται για την ενημέρωση μέσα από τέτοιες ενέργειες και πανελλαδικά, προετοιμάζοντας την εξέχουσα δράση “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” το 3ο Σάββατο του Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα. Τον περασμένο χρόνο, η εν λόγω δράση υλοποιήθηκε σε 35 πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα με την “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα”. Συνεχίζουμε βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, με απώτερο στόχο -εθνικό και ευρωπαϊκό- τη μείωση και εξάλειψη των θανατηφόρων τροχαίων. Για αυτό το κρίσιμο και τραγικό ζήτημα, βρισκόμαστε με τρόπο ευχάριστο κοντά στους νέους και συσπειρώνουμε φορείς και δυνάμεις, γιατί μαζί μπορούμε καλύτερα. Κοντά μας οι πολίτες, η κοινωνία με τους εθελοντές μας, η Πολιτεία με τη στήριξή της αλλά και οι επιχειρήσεις.
Και συνεχίζουμε, γιατι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη.