Καύσωνας: Μεταφέροντας το σκύλο μας με το αυτοκίνητο

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει κατακόρυφα, μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι τετράποδοι φίλοι μας, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη ζέστη, ιδίως μέσα στο αυτοκίνητο

Καύσωνας: Μεταφέροντας το σκύλο μας με το αυτοκίνητο

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει κατακόρυφα, μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι τετράποδοι φίλοι μας, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη ζέστη, ιδίως μέσα στο αυτοκίνητο

Θέλουμε να παίρνουμε μαζί τα σκυλάκια στις καθημερινές δουλειές μας και στα ταξίδια. Και είναι όμορφο να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί τους, όμως υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να μετακινούμε τα κατοικίδια μας άνετα και με ασφάλεια.

Τις πολύ ζεστές μέρες ίσως είναι καλύτερα να αφήνουμε τα σκυλιά στη δροσιά του σπιτιού μας, γιατί οι μετακινήσεις με ζέστη τα ταλαιπωρούν.

Εάν χρειάζεται να μεταφέρουμε το σκυλί μας, πρέπει να πάρουμε μαζί μας αρκετή ποσότητα φρέσκου πόσιμου νερού και ένα μπολ. Και φυσικά να βεβαιωθούμε ότι το νερό δεν έχει ζεσταθεί πολύ, πριν το δώσουμε στο ζώο.

Δεν αφήνουμε το σκυλί να κάνει βόλτες μέσα στο αυτοκίνητο. Τα μεταφέρουμε με ειδικό κουτί μεταφοράς ζώων, (όχι χαρτόκουτο μετακόμισης!) και ιδανικά του φοράμε λουρί «σαμαράκι» και ειδική ζώνη ασφαλείας που βρίσκουμε στα περισσότερα καταστήματα με είδη για κατοικίδια. Έτσι μετακινούμαστε όλοι με ασφάλεια, ακόμα και στην πιο κοντινή διαδρομή.

Αν πρόκειται να κάνουμε κάποιο μεγάλο ταξίδι, είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές στάσεις, να βγάζουμε το σκυλί από το αυτοκίνητο και να του δίνουμε δροσερό νερό. Τα ζώα δεν ιδρώσουν με τον τρόπο που ιδρώνουν οι άνθρωποι, έτσι ένας σκύλος μπορεί μόνο με λίγα λεπτά παραμονής σε ένα ζεστό αυτοκίνητο να πάθει θερμοπληξία και να χάσει τη ζωή του.

Αν υποψιαστούμε ότι ο σκύλος μας παθαίνει θερμοπληξία θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό και σκιερό μέρος. Ωστόσο, εάν εμφανίσει έντονα σημάδια όπως υπερβολική δίψα, έντονο λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, έμετο ή ζάλη, θα πρέπει να πάει αμέσως σε κτηνίατρο.

Εάν δούμε ένα σκύλο μόνο του μέσα σε ένα όχημα μια ζεστή ημέρα, ενεργούμε άμεσα. Για παράδειγμα εάν αυτό συμβαίνει έξω από κάποιο κατάστημα, σημειώνουμε τα στοιχεία του αυτοκινήτου, μπαίνουμε στο κατάστημα και ζητούμε να γίνει μια ανακοίνωση. Εάν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης ή αν αυτό συμβαίνει σε μια τοποθεσία όπου η εύρεση του κατόχου είναι δύσκολη, καλούμε την αστυνομία και ζητούμε οδηγίες. Αν η κατάσταση του ζώου χειροτερέψει, ίσως χρειαστεί να τον βγάλουμε από το αυτοκίνητο, ακόμα και σπάζοντας το τζάμι, προκειμένου να του σώσουμε τη ζωή.

Πηγή: GEM Motoring Assist

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!