Ραλλυ Ντακάρ: Μεγάλος νικητής για 5η φορά ο Nasser Al-Attiyah

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από την τελευταία η μέρα του Ράλλυ Ντακάρ, όπου ο Καταριανός Nasser Al-Attiyah κατέκτησε τη νίκη για 5η φορά, υπενθυμίζοντας ότι είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς cross-country στον κόσμο.

Ο Nasser Al-Attiyah με το εργοστασιακό Toyota Hilux ανακηρύχθηκε νικητής του 45ου Ράλλυ Ντακάρ, σημειώνοντας την 5η επιτυχία του στον αγώνα. Ο Καταριανός, έχοντας τεθεί επικεφαλής από τα αρχικά στάδια και με τους βασικούς αντιπάλους του να έχουν αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες, ακολούθησε συντηρητικό ρυθμό, διατηρώντας σταθερό ένα τεράστιο προβάδισμα. Ο Al-Attiyah τερμάτισε 8ος στην τελευταία ειδική διαδρομή του φετινού Ράλλυ Ντακάρ και αναδείχθηκε νικητής με διαφορά 80 λεπτών και 49 δλ., σε μία από τις πιο κυρίαρχες εμφανίσεις του αγώνα τα τελευταία χρόνια.

Με αυτή την επιτυχία, ο Al-Attiyah είναι δεύτερος στον πίνακα των οδηγών με τις περισσότερες νίκες στο Ντακάρ, πίσω μόνο από τον Stephane Peterhansel, που έχει επικρατήσει 8 φορές στον απαιτητικό αγώνα. Η Audi αντιμετώπισε προβλήματα από νωρίς και είδε δύο από τα τρία πληρώματά της να εγκαταλείπουν. O Peterhansel εγκατέλειψε στην ΕΔ6, με τον πλοηγό του, Edouard Boulanger, να έχει υποστεί κάταγμα σε σπόνδυλο. Τρεις ειδικές αργότερα, εγκατέλειψε και ο Carlos Sainz, λόγω ατυχήματος καθώς ξεπερνούσε έναν υψηλό αμμόλοφο, έχοντας ήδη χάσει χρόνο από τη 2η ημέρα με μηχανικά προβλήματα.

Παράλληλα, ο θρύλος του WRC, Sebastien Loeb, με το Prodrive Hunter της Bahrain Raid Xtreme, είχε χάσει πάρα πολύ χρόνο στα αρχικά στάδια του αγώνα λόγω πολλαπλών αστοχιών ελαστικών. Aυτό σήμαινε ότι ο Al-Attiyah είχε ξεφύγει περισσότερο από μία ώρα έως την ΕΔ6, για να μειώσει το ρυθμό του στη δεύτερη εβδομάδα του αγώνα, όπου απόλυτος πρωταγωνιστής υπήρξε ο Loeb, που σημείωσε νέο ρεκόρ συνεχόμενων νικών -6- σε ειδικές διαδρομές και πραγματοποίησε εντυπωσιακή ανάκαμψη για να τερματίσει τον αγώνα 2ος για 3η φορά έπειτα από το 2017 και το 2022.

Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο εντυπωσιακός πρωτοεμφανιζόμενος Βραζιλιάνος Luca Moraes με το Toyota Hilux της Overdrive, που τερμάτισε σχεδόν μία ώρα εμπρός από το δίδυμο Νοτιοαφρικανών Giniel de Villiers και Henk Lategan, αμφότεροι με Toyota, σε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα για την ιαπωνική εταιρεία στο Ράλλυ Ντακάρ.

Στην 6η θέση κατετάγη ο Τσέχος Martin Prokop με το αυτοκίνητο της Benzina, εμπρός από τον Αργεντίνο Juan Cruz Yacopini (Overdrive), τον Κινέζο Wei Han (SMG), τον επίσης Αργεντίνο Sebastian Halpern (X-raid Mini) και τον Γάλλο Guerlain Chicherit με το Prodrive Hunter της GCK Motorsport, που συμπλήρωσε τη δεκάδα και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ειδικής 136 χλμ. από το Al-Hofuf στο Dammam. Ο Mattias Ekstrom κατετάγη 13ος της γενικής κατάταξης, με το μοναδικό Audi RS Q e-tron που είδε την καρό σημαία.

Τ3, Τ4 και φορτηγά

Στην κατηγορία T3 ελαφριών πρωτότυπων ο η Red Bull Team USA έκανε το «1-2», με τον περυσινό νικητή της κατηγορίας Τ4, Austin Jones, να ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, έχοντας ευνοηθεί από τα προβλήματα των αντιπάλων του, για να τερματίσει 52 λεπτά εμπρός από τον Seth Quintero. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Βέλγος Guillaume de Mevius, ενώ την τελική ειδική κέρδισε η Ισπανίδα Cristina Gutierrez.

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στην κατηγορία Τ4 τροποποιημένων SSV, όπου ο επικεφαλής της γενικής κατάταξης από την ΕΔ7 έως την ΕΔ13, Rokas Baciuska έχασε 25 λεπτά (15 εκ των οποίων ήταν ποινή) στην τελική ειδική. Εντέλει, ο Λιθουανός έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια του (για 16 λεπτά και 44 δλ.), με τον Πολωνό Eryk Goczal να πανηγυρίζει την απόλυτη διάκριση στην πρώτη του συμμετοχή στην κατηγορία των SSV. Ο Baciuska αρκέστηκε στη 2η θέση, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε -για δεύτερη συνεχή χρονιά- ο πατέρας του Eryk, Marek Goczal.

Στα φορτηγά, ο Ολλανδός Janus van Kasteren με το Iveco της ομάδας Boss Machinery Team De Rooy όδευσε με άνεση προς τη νίκη, εμπρός από τον Πολωνό Martin Macik. Έπειτα από τα μηχανικά προβλήματα που του κόστισαν τη 2η θέση εχθές, ο Ολλανδός Martin van den Brink αναγκάστηκε να αρκεστεί στην 3η θέση.

Μοτοσικλέτες

Οι μοτοσικλέτες είχαν την πιο συναρπαστική μάχη για την τελική επικράτηση, με τον Αργεντίνο Kevin Benavides (ΚΤΜ) να έχει ξεκινήσει την ημέρα 12 δλ. πίσω από τον Αυστραλό team-mate του, Toby Price. Ωστόσο, ο Benavides επικράτησε στην τελική ειδική με διαφορά 55 δλ. από τον Price, για να αρπάξει τη νίκη την τελευταία στιγμή. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Αμερικανός Skyler Howes (Husqvarna).

Στις τετράτροχες μοτοσικλέτες, ο Γάλλος Alexandre Giroud κατέκτησε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο Ράλλυ Ντακάρ με τη Yamaha, 43 λεπτά εμπρός από τον Αργεντίνο Francico Moreno Flores και τον Αμερικανό Pablo Copetti. O Λιθουανός Laisvydas Kancius σημείωσε -για δεύτερη φορά φέτος- τον ταχύτερο χρόνο στην τελική ειδική. Ο Giroud είναι μόλις ο δεύτερος αναβάτης που έχει κερδίσει το Ράλλυ Ντακάρ δύο συνεχόμενες φορές στην κατηγορία, έπειτα από τον Αργεντίνο Ajejandro Patronelli (2011-2012).

Στιγμιότυπα Ράλλυ Ντακάρ 2023
Ειδική διαδρομή 01: Sea Camp
Ειδική διαδρομή 02: Sea Camp – Al Ula
Ειδική διαδρομή 03: Al Ula – Ha’il
Ειδική διαδρομή 04: Ha’il
Ειδική διαδρομή 05: Ha’il
Ειδική διαδρομή 06: Ha’il – Riyadh
Ειδική διαδρομή 07: Riyadh – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 08: Duwadimi – Riyadh
Ειδική διαδρομή 09: Riyadh – Haradh
Ειδική διαδρομή 10: Haradh – Shaybah
Ειδική διαδρομή 11: Shaybah – Empty Quarter
Ειδική διαδρομή 12: Empty Quarter – Shaybah
Ειδική διαδρομή 13: Shaybah – Al-Hofuf

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!