Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ3: Ο Guerlain Chicherit ταχύτερος στο πρόωρο τέλος

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα της 3ης ειδικής διαδρομής του Ράλλυ Ντακάρ, που ολοκληρώθηκε πριν από τον προγραμματισμένο τερματισμό της και είδε τον Guerlain Chicherit να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο, με τον Nasser Al-Attiyah να τίθεται επικεφαλής της γενικής κατάταξης, καθώς ο Carlos Sainz αντιμετώπισε προβλήματα.

Ποτέ δεν μπορεί κανείς να πάρει τίποτα ως δεδομένο σε έναν αγώνα όπως αυτόν του Ντακάρ. Το σκληρό και απαιτητικό ράλλυ επεφύλασσε εκπλήξεις στην 3η ειδική διαδρομή συνολικού μήκους 447 χλμ. από το Alula στο Ha’il, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που τα οχήματα διάσωσης και ιδίως τα ελικόπτερα, δεν είχαν τη δυνατότητα να επέμβουν σε περίπτωση που αυτό ήταν απαραίτητο. Καθώς οι πρωταρχικές συνθήκες ασφαλείας δεν πληρούνταν, η διεύθυνση αγώνα αποφάσισε να τερματίσει πρόωρα την ειδική για όλες τις κατηγορίες που δεν είχαν ακόμη φτάσει στον τερματισμό.

Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν στο τρίτο σημείο ελέγχου διαδρομής (στα 377 χλμ.), όπου υπολογίστηκαν και τα αποτελέσματα της ημέρας, που έληξε πρόωρα λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Νικητής της ειδικής -για 4η φορά στην καριέρα του- ήταν ο Γάλλος Guerlain Chicherit με το κατασκευασμένο από την Prodrive Hunter της GCK Motorsport και χρόνο 3 ωρών 22 λεπτών και 57 δλ. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Νοτιοαφρικανός Henk Lategan με Toyota (+3:26) και το άτυπο βάθρο της ημέρας συμπλήρωσε ο Αργεντίνος Orlando Terranova και αυτός με Prodrive Hunter, της Bahrain Raid Xtreme, όντας 5 λεπτά και 4 δλ. πίσω από τον επικεφαλής.

Την 4η θέση κατέλαβε για την Audi ο Stephane Peterhansel (+7:47) στην κατηγορία των αυτοκινήτων. Ο Monsieur Dakar κέρδισε πολύ έδαφος στη γενική κατάταξη, καθώς ο νέος επικεφαλής Nasser Al-Attiyah τερμάτισε 13ος, ενώ ο επικεφαλής της 1ης και 2ης ημέρας, Carlos Sainz, κατετάγη 39ος στην κατάταξη της 3ης ειδικής, σχεδόν μια ώρα πίσω από τον Chicherit, χάνοντας έδαφος και στη γενική, όπου τώρα είναι 8ος, 33 λεπτά πίσω από τον Al-Attiyah.

O Sainz αντιμετώπισε πρόβλημα στον πίσω αριστερό τροχό του Audi RS Q e-tron E2, και αναγκάστηκε να σταματήσει για εκτεταμένες επισκευές. Κατάφερε να ξεκινήσει και πάλι, αλλά στη συνέχεια, προβλήματα πλοήγησης του κόστισαν άλλα 20 λεπτά. Παρότι ο Καταριανός Nasser Al-Attiyah με τον Γάλλο πλοηγό του Mathieu Baumel αντιμετώπισαν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα, έχουν προβάδισμα 13 λεπτών και 19 δλ. επί του Σαουδάραβα Yazeed Al Rajhi, που σημείωσε τον 5ο χρόνο στη σημερινή ειδική, οδηγώντας ένα Toyota Hilux της ομάδας Overdrive.

Ο Stephane Peterhansel αποτελεί τον υψηλότερα τοποθετημένο οδηγό της Audi, όντας στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, 20 λεπτά πίσω από τον Al-Attiyah. Κακή ημέρα ήταν και για τον 9 φορές Πρωταθλητή του WRC, Sebastien Loeb, καθώς ο Γάλλος έχει βρεθεί πλέον 90 λεπτά πίσω από τον επικεφαλής του αγώνα και φαίνεται ότι θα πρέπει να αποχαιρετίσει για μία ακόμη χρονιά το όνειρο της παρθενικής του νίκης στο Ράλλυ Ντακάρ.

Στην κατηγορία Τ3 ελαφριών πρωτότυπων, ο Austin Jones ολοκλήρωσε την ειδική διαδρομή της ημέρας επικεφαλής. Ο Αμερικανός προηγήθηκε από το πρώτο σημείο ελέγχου και αντιστάθηκε στις επιθέσεις του συμπατριώτη του Seth Quintero, για να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη σε ΕΔ.

Στην κατηγορία Τ4 τροποποιημένων SSV, παρότι ο Marek Goczał βρισκόταν 2 δλ. πίσω από τον Cristiano Batista μετά από 335 χιλιόμετρα, ο Πολωνός ανέκτησε το πάνω χέρι έως τον τερματισμό και κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ειδική διαδρομή του φετινού αγώνα, με διαφορά 20 δλ. από τον Ιταλό.

Στην κατηγορία των φορτηγών, ο Τσέχος Martin Macik κέρδισε την 3η ειδική, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσει τον χρόνο που έχασε κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας από τον συμπατριώτη του Ales Loprais, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη.

Οι μοτοσικλέτες ολοκλήρωσαν κανονικά την ειδική διαδρομή, πριν προκύψουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο Αυστραλός Daniel Sanders, νικητής με τη μοτοσικλέτα της ομάδας της Gas Gas, τέθηκε εκ νέου επικεφαλής της γενικής κατάταξης στη συγκεκριμένη κατηγορία και διαθέτει προβάδισμα 6 λεπτών και 19 δλ. από τον Αμερικανό Skyler Howes και σχεδόν 7 λεπτών επί του επίσης Αμερικανού Mason Klein.

Ένας άλλος αναβάτης από τις ΗΠΑ, ο Ricky Brabec, ο πρώτος Αμερικανός που νίκησε τον αγώνα (το 2020), είχε ατύχημα με την Honda CRF 450 Rally, στο 274ο από τα 447 χιλιόμετρα της ειδικής διαδρομής. Αφού τον περιέθαλψε η ιατρική ομάδα του αγώνα, οι υπεύθυνοι ανέφεραν ότι ο Brabec μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω πόνου στον αυχένα.

Στις τετράτροχες μοτοσικλέτες, ο νικητής της περυσινής έκδοσης του αγώνα στην κατηγορία, Alexandre Giroud, με Yamaha, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας και προηγείται και στη γενική κατάταξη.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!