Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ13: Ο Sebastien Loeb γράφει ιστορία

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από την προτελευταία ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, όπου ο Sebastien Loeb σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο για 6η συνεχόμενη ειδική και κατέρριψε το ρεκόρ του Ari Vatanen που έστεκε αγέρωχο από το 1989.

Έπειτα από την ατυχία του Sebastien Loeb στις αρχικές ημέρες του αγώνα, όπου είχε πολλαπλές αστοχίες ελαστικών οι οποίες του στέρησαν τη δυνατότητα να παλέψει για τη νίκη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θρύλος του WRC είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της δεύτερης εβδομάδας του αγώνα, όντας αήττητος από την ΕΔ8. Μάλιστα, η κατάκτηση 6 συνεχόμενων νικών σε ειδικές διαδρομές αποτελεί νέο ρεκόρ στην ιστορία του Ράλλυ Ντακάρ, του οποίου η 45η έκδοση πλησιάζει προς το τέλος της, καθώς την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η 14η και τελευταία ειδική διαδρομή.

Η 13η ειδική διαδρομή από το Shaybah στο Al-Hofuf ήταν μία από τις μικρότερες του Ράλλυ Ντακάρ, με μήκος 154 χλμ., ωστόσο ο Loeb κατάφερε να αναπτύξει διαφορά σχεδόν πεντέμισι λεπτών επί του Nasser Al-Attiyah, που εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη με διαφορά που ξεπερνάει τα 80 λεπτά. Ο Loeb ήταν ταχύτερος ιδίως στο δεύτερο μισό της ΕΔ13, με τους αμμόλοφους. Με αυτό το αποτέλεσμα, ο Γάλλος είναι ο πρώτος που σημειώνει 7 νίκες σε ειδικές διαδρομές ενός αγώνα από τον Carlos Sainz το 2011.

Ο Καταριανός Al-Attiyah με το εργοστασιακό Toyota Hilux εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στους χρόνους της ημέρας, ένα λεπτό εμπρός από τον Mattias Ekstrom (Audi). Πίσω τους, την έκπληξη έκανε ο Eryk Goczal, ο οποίος σημείωσε τον 4ο ταχύτερο χρόνο της γενικής στην ΕΔ13, με το τροποποιημένο SSV της κατηγορίας T4, κερδίζοντας το εργοστασιακό Toyota της ανώτερης κατηγορίας με οδηγό τον Henk Lategan, καθώς και αυτό της Overdrive με τον Σαουδάραβα Yazeed Al Rajhi στο τιμόνι.

Στη γενική κατάταξη, ο Loeb έχει αυξήσει τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει τη 2η θέση, όπου έχει τερματίσει το 2017 και το 2022, και φέτος, έχοντας αναπτύξει διαφορά 13 λεπτών από τον πρωτοεμφανιζόμενο στον αγώνα Lucas Moraes, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει τον rookie της χρονιάς. Οι Νοτιοαφρικανοί Lategan και Giniel de Villiers που ακολουθούν (αμφότεροι με Toyota Hilux) έχουν διαφορά 8 λεπτών μεταξύ τους, ενώ στην 6η θέση βρίσκεται ο Martin Prokop (Benzina).

Τ3, Τ4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 ελαφριών πρωτότυπων, ο Mitchell Guthrie κέρδισε την 5η φετινή ειδική διαδρομή, αλλά ο Austin Jones παραμένει επικεφαλής της γενικής κατάταξης με προβάδισμα 50 λεπτών από τον team-mate του, Seth Quintero.

Στην κατηγορία Τ4 τροποποιημένων SSV, ο Πολωνός Eryk Goczal σημείωσε εκπληκτικό χρόνο, για να παρεισφρήσει μεταξύ των αγωνιζόμενων στην ανώτερη κατηγορία (Τ1) και κατέκτησε την 4η νίκη του σε ειδική διαδρομή φέτος, για να πλησιάσει στα 3 λεπτά και 24 δλ. τον Λιθουανό Rokas Baciuska, ο οποίος προηγείται στη γενική κατάταξη από την ΕΔ7 και έχει διαχειριστεί περίφημα την πίεση.

Στα φορτηγά, ο Janus Van Kasteren έχει σχεδόν εξασφαλισμένη τη νίκη, με προβάδισμα 76 λεπτών, αλλά η Ολλανδία έχασε την ευκαιρία να κάνει το 1-2, αφού ο Martin van den Brink προδόθηκε από μηχανικό πρόβλημα του Iveco που οδηγεί, και ενώ βρισκόταν σχεδόν 50 λεπτά μπροστά από τον Martin Macik, αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη δεύτερη θέση στον Πολωνό, για να βρεθεί σχεδόν μιάμιση ώρα πίσω του.

Μοτοσικλέτες

Τα τελευταία 136 χλμ. του φετινού Ντακάρ θα είναι συναρπαστικά όσον αφορά τη μάχη για τη νίκη στις μοτοσικλέτες, αφού οι δύο πρωτοπόροι έχουν μόλις 12 δλ. διαφορά μεταξύ τους, έπειτα από της συμπλήρωση 3.900 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Ο Αργεντίνος Kevin Benavides κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, παρότι σταμάτησε για 23 λεπτά όταν είδε ότι ο team-mate του στην KTM, Matthias Walkner είχε πτώση.

Ο Αυστριακός εγκατέλειψε τον φετινό αγώνα καθώς απομακρύνθηκε με ελικόπτερο από τον τόπο του ατυχήματος και ο Benavides κατάφερε να επικρατήσει στην ειδική, καθώς αφαιρέθηκε ο χρόνος που πέρασε σταματημένος στο πλάι του Walkner. Συνεπώς, ο Kevin Benavides εκθρόνισε το νεότερο αδερφό του, Luciano από την κορυφή των χρόνων και τώρα η μάχη για τη νίκη με τον Αυστραλό επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Toby Price, θα κριθεί στην τελευταία ειδική διαδρομή, με τον Αμερικανό Skyler Howes να παραμονεύει ενάμισι λεπτό πίσω.

Στις τετράτροχες μοτοσικλέτες ο Γάλλος περυσινός νικητής Alexandre Giroud διατηρεί προβάδισμα 40 λεπτών επί του Francisco Moreno Flores και δεν ανησυχεί από τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες του Βραζιλιάνου Marcelo Medeiros σε ειδικές διαδρομές.

Στιγμιότυπα Ράλλυ Ντακάρ 2023
Ειδική διαδρομή 01: Sea Camp
Ειδική διαδρομή 02: Sea Camp – Al Ula
Ειδική διαδρομή 03: Al Ula – Ha’il
Ειδική διαδρομή 04: Ha’il
Ειδική διαδρομή 05: Ha’il
Ειδική διαδρομή 06: Ha’il – Riyadh
Ειδική διαδρομή 07: Riyadh – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 08: Duwadimi – Riyadh
Ειδική διαδρομή 09: Riyadh – Haradh
Ειδική διαδρομή 10: Haradh – Shaybah
Ειδική διαδρομή 11: Shaybah – Empty Quarter
Ειδική διαδρομή 12: Empty Quarter – Shaybah

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!