Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ1: Ο Carlos Sainz επικεφαλής στο τέλος

Ο Carlos Sainz κατέλαβε την πρωτοπορία του αγώνα κατακτώντας τη νίκη στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στα τελικά στάδια της 1ης ημέρας.

Το 45ο Ράλλυ Ντακάρ ξεκίνησε, με 14 απαιτητικές ειδικές διαδρομές να περιμένουν τους αγωνιζόμενους. Όλες οι ΕΔ θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία, καθώς η προσπάθεια να επεκταθεί ο αγώνας και σε άλλες χώρες του Κόλπου απέτυχε. Η εναρκτήρια ειδική διαδρομή ακολούθησε το περίγραμμα της ακτής από σημείο που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, ακολουθώντας το δρόμο προς το Yanbu και πέρα από αυτό.

Τα ταχύτερα τμήματα ανάμεσα σε κοιλάδες και αμμώδεις διαδρομές επέτρεψαν στον Carlos Sainz να αφήσει την ταχύτητά του να μιλήσει. Ο Ισπανός κατέκτησε την 42η νίκη του σε ειδική διαδρομή και την 6η της Audi από τότε που ξεκίνησε την περιπέτειά της στο Ντακάρ πέρυσι και μάλιστα, υπό το άγρυπνο μάτι του γιου του Carlos Sainz Jr., ο οποίος επισκέφθηκε τον αγώνα.

Ο Sebastien Loeb, που ακόμα κυνηγάει την πρώτη του νίκη στο Ντακάρ, ήταν δεύτερος στην ειδική με το όχημα της Prodrive, και κατετάγη ανάμεσα στον Sainz και τον 3ο Mattias Ekstrοm, με την επίδοση του Σουηδού να υπογραμμίζει τις δυνατότητες των Audi RS Q e-tron 2. Ο «Matador» έδειξε εξαιρετική ταχύτητα στα τελικά στάδια της ειδικής, για να βρεθεί στην κορυφή της γενικής κατάταξης με 10 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Loeb, παρότι ο Ekstrom ήταν αυτός που είχε προηγηθεί στο μεγαλύτερο μέρος των 368 χλμ., έως το προτελευταίο σημείο ελέγχου.

Στην κατηγορία T3, ο νικητής του αγώνα το 2019, 2021 και 2022, «Chaleco» Lopez, πήρε τον έλεγχο, κερδίζοντας την πρώτη του ειδική μετά από δύο χρόνια, ενώ ο Guillaume de Mevius απέτρεψε το 1-2 της Can-Am, κινούμενος ταχύτερα από τον Seth Quintero για να καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Ο αγώνας της κατηγορίας T4 κατέληξε σε μια αναμέτρηση νεαρών οδηγών, στην οποία ο Eryk Goczał επικράτησε επί ενός άλλου 18χρονου, του Pau Navarro. Ο Martin Macik συνέχισε το ρεσιτάλ του στην κατηγορία των φορτηγών, συνεχίζοντας την επιτυχία του στον πρόλογο του Σαββάτου, με μια νίκη επί του συμπατριώτη και αντιπάλου του Ales Loprais στη σημερινή ειδική διαδρομή των 368 χιλιομέτρων.

Στις μοτοσικλέτες, ο νικητής του περυσινού αγώνα Sam Sunderland, έπεσε για άλλη μια φορά θύμα της αδυσώπητης φύσης του αγώνα, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει 52 χιλιόμετρα μετά την έναρξη της ειδική διαδρομής. Ο Βρετανός, που έχει ανέβει στο βάθρο τις 6 φορές που έχει τερματίσει το Ράλλυ Ντακάρ από το ντεμπούτο του το 2012, είχε τις αισθήσεις του και κινητικότητα, αλλά υπέφερε από πόνους στην πλάτη και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Yanbu, όπου διαγνώστηκε ότι είχε κάταγμα στην ωμοπλάτη.

Σύντομα προέκυψε μια νέα σειρά κατάταξης, στην οποία ο νεαρός Αμερικανός Mason Klein έφτασε βασανιστικά κοντά στη νίκη στο πρώτο του στάδιο ως αναβάτης του RallyGP. Ωστόσο, μια ποινή για υπερβολική ταχύτητα, σήμαινε ότι η παρθενική του νίκη θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα, και στο τέλος ήταν ένας άλλος Αμερικανός, ο Ricky Brabec, που κατέκτησε τη νίκη σε ΕΔ για 9η φορά στην καριέρα του και ήταν πρώτος στη γενική κατάταξη. Ο Kevin Benavides και ο Toby Price βρέθηκαν στην 3η θέση, εμπρός από τον Joan Barreda, ο οποίος άφησε επίσης μια πιθανή νίκη να χαθεί λόγω ποινής.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!