Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ6: Ακάθεκτος ο Nasser Al-Attiyah

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από την 6η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, όπου επικράτησε ο Nasser Al-Attiyah με το Toyota GR DKR Hilux, σε μία πολύ κακή ημέρα για την Audi.

Ο Καταριανός Nasser Al-Attiyah πλησιάζει συνεχώς προς την 5η του νίκη στο Ράλλυ Ντακάρ και στα αρχικά στάδια της 6ης ειδικής πάλεψε σκληρά με τον Γάλλο Stephane Peterhansel (Audi RS Q e-tron E2) για μεγάλο μέρος της συντομευμένης (κατά 100 χλμ., και πάλι λόγω βροχής) ειδικής διαδρομής 358 χιλιομέτρων από το Ha’il στη Riyadh. Ο Peterhansel κατάφερε να αντιστρέψει το αρχικό πλεονέκτημα του είχε ο Al-Attiyah στην αρχή και να απομακρύνεται στο δεύτερο σημείο ελέγχου.

Ο Peterhansel είχε δημιουργήσει μία διαφορά που ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 λεπτό μετά τη διέλευση από το σημείο χρονομέτρησης στα 207 χιλιόμετρα, αλλά μόλις λίγα λεπτά αργότερα, πιέζοντας υπερβολικά, το Audi RS Q e-tron του Γάλλου έπεσε από ένα αμμόλοφο ύψους 10-15 μέτρων. Ο Peterhansel έχασε τις αισθήσεις του και ο πλοηγός του, Edouard Boulanger υπέστη τραυματισμό στην πλάτη, και χρειάστηκε να μεταφερθεί αεροπορικώς για ιατρική περίθαλψη λόγω συμπίεσης σπονδύλου. Ευτυχώς δεν πρόκειται για μόνιμη βλάβη, αλλά φυσικά το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Η Audi δέχτηκε και δεύτερο πλήγμα καθώς λίγο αργότερα, ο Carlos Sainz, που ακολουθούσε από κοντά τον Peterhansel, είχε την ίδια κατάληξη, στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στην ανάρτηση του Audi. Τόσο ο Sainz όσο και ο συνοδηγός του Lucas Cruz γλίτωσαν αλώβητοι από το περιστατικό, αλλά έχασαν πολλές ώρες περιμένοντας το συνεργείο επισκευών και έχασαν κάθε ελπίδα να παλέψουν για τη νίκη. Σύμφωνα με ισπανικές πηγές, ο Sainz θα συνεχίσει τον αγώνα.

Τέσσερα χιλιόμετρα πιο κάτω από τα ατυχήματα των δύο Audi, ο Σαουδάραβας Yazeed Al-Rajhi, με το Toyota Hilux της ομάδας Overdrive είχε παρόμοια τύχη, χάνοντας πολύ χρόνο. Με τις ατυχίες των προαναφερθέντων, o Al-Attiyah είχε τη δυνατότητα να κερδίσει με ευκολία την ειδική διαδρομή, παρά τα προβλήματα στην υποβοήθηση τιμονιού του Toyota GR DKR Hilux στα τελευταία 40 χιλιόμετρα και έχει αναπτύξει πλέον τεράστιο προβάδισμα 1 ώρας και σχεδόν 7 λεπτών.

Το δεύτερο χρόνο σημείωσε (3 λεπτά και 29 δλ. πίσω), σημείωσε ο Sebastien Loeb με το Prodrive Hunter της Bahrain Raid Extreme. To άτυπο βάθρο της ημέρας συμπλήρωσε ο Νοτιοαφρικανός team-mate του Al-Attiyah στην Toyota, o Henk Lategan (2o στη γενική κατάταξη), εμπρός από τον Guerlain Chicherit με το Prodrive της GCK Motorsport. Στη γενική κατάταξη, στην 3η θέση βρίσκεται ο Βραζιλιάνος Lucas Moraes της Overdrive, και στην 4η ο Νοτιοαφρικανός Giniel de Villiers, εργοστασιακός οδηγός της Toyota.

Η ιαπωνική μάρκα να κατέχει το «1-2-3-4» της γενικής μετά την ολοκλήρωση της 6ης ειδική διαδρομή. Πίσω από τα ιαπωνικά οχήματα βρίσκεται ο Σουηδός Mattias Ekstrom, με Audi, 1 ώρα και σχεδόν 47 λεπτά πίσω από τον Al-Attiyah. Στην 6η θέση ανέβηκε ο Sebastien Loeb, εμπρός από τον νικητή των 24 Ωρών του Le Mans, Romain Dumas, με το Toyota Hilux της Rebellion.

Στην κατηγορία Τ3 ελαφριών πρωτότυπων, ο Guillaume De Mevius, ο οποίος κατέλαβε την πρωτοπορία εχθές, ενίσχυσε το προβάδισμά του έναντι του Austin Jones με την πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή. Στον κατηγορία Τ4 τροποποιημένων SSV, ο Rodrigo Luppi de Oliveira διατήρησε τη θέση του στην κορυφή της γενικής κατάταξης, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί με προσοχή την επιστροφή στις νίκες της οικογένειας Gozcal: ο μεγαλύτερος αδελφός Marek σημείωσε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας μπροστά από τον Michal.

Στην κατηγορία των φορτηγών έγινε ο 20χρονος Ολλανδός Mitchel van den Brink κατέκτησε την πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή του αγώνα. Στη γενική κατάταξη, ο Ales Loprais εξακολουθεί να προηγείται, με προβάδισμα μόλις 23 δλ. από τον πατέρα του νικητή της ειδικής, Martin van den Βrink.

Στην κατηγορία των μοτοσικλετών, ο Αργεντίνος Luciano Benavides κατέκτησε την πρώτη του νίκη σε ειδική στο Ράλλυ Ντακάρ και την πρώτη της Husqvarna έπειτα από δύο χρόνια, με τον Αμερικανό team-mate του, Skyler Howes, να συμπληρώνει το «1-2» και να διατηρεί την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία των τετράτροχων μοτοσικλετών ο Alexandre Giroud έχει προβάδισμα 43 λεπτών επί του Francisco Moreno Flores και δεν ανησύχησε από τη νίκη του Manuel Andujar στην 6η ειδική διαδρομή.

Στιγμιότυπα Ράλλυ Ντακάρ 2023
Ειδική διαδρομή 1: Sea Camp
Ειδική διαδρομή 2: Sea Camp – Al Ula
Ειδική διαδρομή 3: Al Ula – Ha’il
Ειδική διαδρομή 4: Ha’il
Ειδική διαδρομή 5: Ha’il

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!