Οδήγηση αυτοκινήτου από τα 17 με συνοδό: Όσα προβλέπει το νέο καθεστώς για τις εξετάσεις

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει επίσης παρουσία κάμερας μέσα στο αυτοκίνητο κατά την πρακτική εξέταση, χωρίς όμως online σύνδεση

Οδήγηση αυτοκινήτου από τα 17 με συνοδό: Όσα προβλέπει το νέο καθεστώς για τις εξετάσεις

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει επίσης παρουσία κάμερας μέσα στο αυτοκίνητο κατά την πρακτική εξέταση, χωρίς όμως online σύνδεση

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Οδηγώντας με Ασφάλεια», για την αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική και πρακτική εξέταση υποψηφίων οδηγών. Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, το νομοσχέδιο έρχεται για να θέσει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς και να φέρει αξιοπιστία στο καθεστώς των εξετάσεων. «Οδική ασφάλεια σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Αφού συζητηθεί και ψηφιστεί στη Βουλή, στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ εντός εξαμήνου.

Το νέο πλαίσιο εξετάσεων για απόκτηση διπλώματος οδηγού, προβλέπει τη δυνατότητα παρακολούθησης θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης σε νέους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, αλλά και να λάβουν μέρος στις εξετάσεις. Εφόσον τις περάσουν με επιτυχία θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο (όχημα κατηγορίας Β) πριν συμπληρώσουν τα 18 έτη με ορισμένες προϋποθέσεις: Να κινούνται εντός της περιφέρειάς του και να έχουν δίπλα τους συνοδό, τουλάχιστον 25 ετών, με 5 χρόνια δίπλωμα οδήγησης και με «καθαρό» point system. Στη συνέχεια, με υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστεί το πλαίσιο για ποινές τόσο για τον 17χρονο οδηγό όσο και για το συνοδό του, σε περίπτωση που προκληθεί τροχαίο ατύχημα με υπαιτιότητά τους. Ενδέχεται δηλαδή στον 17χρονο ή στην 17χρονη να επιβάλλεται η υποχρέωση να περνούν και πάλι από θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις και στο συνοδό να υπάρχει ποινή στο point system.

Τι ισχύει για τις κάμερες στα αυτοκίνητα κατά την πρακτική εξέταση: Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η κάμερα δεν θα είναι σταθερή στο αυτοκίνητο και δεν θα επιβαρύνει τον εκπαιδευτή, αλλά θα ανήκει στο Υπουργείο. Όπως είχαμε αναφέρει στο MotorOne από τις 24 Σεπτεμβρίου, η κάμερα θα είναι φορητή, με μικρόφωνο και εικόνα υψηλής ευκρίνειας, με δυνατότητα λήψης 360 μοιρών και θα καταγράφει όλη την καμπίνα και τους συμμετέχοντες στη διαδικασία: υποψήφιο οδηγό, εκπαιδευτή, εξεταστή. Το υλικό από την κάμερα δεν θα μεταδίδεται απευθείας, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Θα αποθηκεύεται σε κάρτα μνήμης και «θα διατηρείται για ρεαλιστικό χρονικό διάστημα».

Πότε θα εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες: Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου, η εξέταση του υλικού θα γίνεται δειγματοληπτικά ή μετά από σχετική καταγγελία για παράτυπη διαδικασία. Την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού θα μπορεί να ζητά και ο εξεταζόμενος οδηγός, σε περίπτωση που «κοπεί» και έχει αντιρρήσεις. Επίσης, αν ο οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα λίγο καιρό μετά την απόκτηση του διπλώματος (και δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα διατήρησης του υλικού), τότε θα εξετάζονται τα πλάνα, ώστε να εντοπιστούν πιθανές παρατυπίες στη διαδικασία. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζει ο υποψήφιος οδηγός να έχει στη διάθεσή του ένα πεντάλεπτο προσαρμογής πριν αρχίσει η διαδικασία, όπως επίσης ο εκπαιδευτής να κάθεται στο πίσω κάθισμα για να μην μπορεί να παρέμβει.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διεύρυνση του σώματος των εξεταστών με όποιους δημοσίους υπαλλήλους το επιθυμούν και βέβαια πιστοποιηθούν σχετικά. Επίσης εισέρχεται ο θεσμός των εποπτών, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στη διαδικασία, ακόμη και να εισέρχονται στο όχημα κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης. Αίτηση για να γίνουν επόπτες θα μπορούν να καταθέτουν και μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι δεν θα αυξηθούν τα παράβολα συμμετοχής στις εξετάσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!