Η τεχνολογία στην μετακίνηση των ΑμΕΑ

Πώς γίνονται οι μετατροπές οχημάτων που βοηθούν κινητικά ανάπηρους να μετακινούνται αυτόνομα και με ασφάλεια

Η τεχνολογία στην μετακίνηση των ΑμΕΑ

Πώς γίνονται οι μετατροπές οχημάτων που βοηθούν κινητικά ανάπηρους να μετακινούνται αυτόνομα και με ασφάλεια

Από απλές αντιστροφές των πεντάλ, ως ράμπες και ανελκυστήρες, η τεχνολογία προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Ο κύριος Ιάσων Ραγκούσης, πρόεδρος της εταιρείας Μ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα των αμαξωμάτων για 40 χρόνια και ειδικεύεται στη διασκευή αναπηρικών αυτοκινήτων, απάντησε στις ερωτήσεις του MotorOne.

Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται η εταιρεία σας και ποιες ανάγκες τους καλύπτει; Θα μπορούσε και κάποιος ηλικιωμένος να βρει τρόπο να κάνει την καθημερινότητα του πιο εύκολη στο αυτοκίνητο;

Η εταιρεία μας απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε δυσκολία στην κίνηση. Στόχος μας είναι να έχουν όλοι εύκολη πρόσβαση στο αυτοκίνητο είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες. Με τις διασκευές ή τα βοηθήματα που μπορούν να τοποθετηθούν στο αυτοκίνητο, η καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολη, είτε απευθυνόμαστε σε κάποιον ηλικιωμένο είτε ακόμα και σε κάποιο παιδί.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε σε άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες;

Αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου τη διασκευή του αυτοκινήτου για την πρόσβαση ατόμων με ή χωρίς αμαξίδιο και για την ασφαλή οδήγηση από άτομα με οποιαδήποτε δυσκολία στην κίνηση.

 

Οι μετατροπές γίνονται τόσο σε καινούρια όσο και σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα; Παίζει ρόλο αν το αυτοκίνητο είναι πιο παλιό, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 χρόνια; Μπορεί π.χ. να γίνει σωστά μια μετατροπή σε μοντέλο του 2005 ή του 2010;

Στις μετατροπές δεν παίζει ρόλο η χρονολογία του αυτοκινήτου. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει στη κατοχή του ή επιλέξει ένα αυτοκίνητο που δέχεται τη ζητούμενη μετατροπή, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου ασφαλές. Τα προϊόντα μας έχουν πιστοποιήσεις και συγκεκριμένες προδιαγραφές που καθιστούν ασφαλή την τοποθέτησή τους σε καινούρια και σε παλιότερα οχήματα. 

Αν το αυτοκίνητο είναι σύγχρονο, με συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη μετατροπή;

Οι μετατροπές δεν επηρεάζονται από τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης. Τις περισσότερες φορές λειτουργούν συμπληρωματικά τα συστήματα για τη διευκόλυνση και άνεση του οδηγού.

Περίπου πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει η μετατροπή σε ένα αυτοκίνητο ώστε να εξυπηρετεί κάποιον παραπληγικό οδηγό;

Ο χρόνος κυμαίνεται από 1 έως 5 ημέρες, αναλόγως των μετατροπών που χρειάζονται. Συνήθως μόνο για την τοποθέτηση βοηθημάτων οδήγησης χρειαζόμαστε 1-2 ημέρες.

Υπάρχει κάποιο μετασκευασμένο αυτοκίνητο που θα μπορούσε κάποιος να δοκιμάσει τα συστήματα σας, πριν αποφασίσει τι θα ήθελε να κάνει στο δικό του αυτοκίνητο;

Όταν αναφερόμαστε στα βοηθήματα οδήγησης, πάντα ακολουθούμε την γνωμάτευση του ΚΕΠΑ σε συνδυασμό με τις οδηγίες  του Κέντρου Αξιολόγησης Οδηγών «Ηνίοχος».  Με βάση τη γνωμάτευση του κέντρου, ενημερώνουμε τον ενδιαφερόμενο για τις επιλογές που παρέχουμε. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δοκιμάσει στην εταιρεία μας τα περισσότερα συστήματα για να κάνει την κατάλληλη επιλογή. 

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ή υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πρωτόκολλα και συγκεκριμένες μετατροπές, μέσα από τις οποίες επιλέγει ο ενδιαφερόμενος;

Κάθε περίπτωση είναι πάντα διαφορετική, όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Ωστόσο με τη γνωμάτευση του κέντρου «ΗΝΙΟΧΟΣ» για τα βοηθήματα οδήγησης, που δίνει σαφείς οδηγίες, και με μεγάλη γκάμα πιστοποιημένων προϊόντων από πλευράς μας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει την κατάλληλη επιλογή για εκείνον. 

Σε ένα αναπηρικό αυτοκίνητο, πώς χειρίζεται ο οδηγός το γκάζι, το φρένο και τον συμπλέκτη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να είναι αυτόματο το αυτοκίνητο. Ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός μπορεί να χειρίζεται γκάζι και φρένο με το χέρι σε ένα αυτόματο αυτοκίνητο. Αν υπάρχει η δυνατότητα μπορεί επίσης να χειρίζεται γκάζι και φρένο με το αριστερό  πόδι, επίσης αν είναι αυτόματο αυτοκίνητο. Υπάρχουν επίσης επιλογές για διασκευή του συμπλέκτη, ώστε κάποιος που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο αριστερό πόδι να μη χρειάζεται να πατάει το συμπλέκτη. 

Σε περίπτωση που σε μια οικογένεια υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο ή σε κάποιο πολύωρο ταξίδι, μπορεί να οδηγήσει κάποιος μη ανάπηρος ένα αναπηρικό αυτοκίνητο, χωρίς ειδική εκπαίδευση;

Με τις περισσότερες διασκευές που διαθέτουμε μπορεί οποιοσδήποτε να οδηγήσει το αυτοκίνητο αρκεί να διαθέτει άδεια οδήγησης. 

Αν και σταδιακά αυτό βελτιώνεται, ακόμα κάποιοι παρκάρουν παράνομα σε θέσεις αναπήρων. Ποια είναι η μικρότερη απόσταση από εμπόδιο που επιτρέπει σε έναν χρήστη αμαξιδίου να μπει και να βγει αυτόνομα στο αυτοκίνητο του;

Η ελάχιστη απόσταση που χρειάζεται είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο περιμετρικά. Αν κάποιο όχημα έχει ράμπα στην πίσω πόρτα (είναι πολύ εύκολο να το διακρίνει κάποιος), τότε η ελάχιστη απόσταση είναι 2,5 μέτρα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!