Ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα του αυτοκινήτου μας;

Ανησυχία στην αυτοκινητοβιομηχανία από κυβερνοεπιθέσεις και άλλες απειλές

Ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα του αυτοκινήτου μας;

Ανησυχία στην αυτοκινητοβιομηχανία από κυβερνοεπιθέσεις και άλλες απειλές

Ως «υπολογιστές πάνω σε ρόδες», τα σύγχρονα αυτοκίνητα αλληλεπιδρούν με τους επιβάτες τους, τα άλλα οχήματα αλλά και τον έξω κόσμο. Ο όγκος των δεδομένων που παράγονται είναι υψηλός και θα αυξάνεται κι άλλο όσο προχωράμε στους τομείς της συνδεσιμότητας αλλά και της αυτόνομης οδήγησης.

Πόσο εξασφαλισμένοι είμαστε από διαρροή των προσωπικών μας δεδομένων προς τρίτους αλλά και από κυβερνοεπιθέσεις; Απάντηση προσπαθεί να δώσει μέσω μηνύματός του ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), Eric-Mark Huitema.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η αυτοκινητοβιομηχανία ήδη μοιράζεται τα δεδομένα που παράγονται από τα οχήματα, ώστε οι πελάτες της να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, αυξημένη οδική ασφάλεια και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. «Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε δεδομένα εντός του οχήματος αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια, και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ ενέχει κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διατηρεί ασφαλή τα οχήματα και τους επιβάτες τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο τομέας μας μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστικός και να συνεχίσει να καινοτομεί».

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θεσμικό πλαίσιο της πρόσβασης στα δεδομένα που παράγουν τα οχήματα. Ο κ. Huitema επισημαίνει ότι εκτός από τις αυτοκινητοβιομηχανίες υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών (όπως τεχνολογικοί κολοσσοί), οι οποίοι επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα των μετακινήσεων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!