Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ9: Ο Loeb «κόβει» μόνο 4 λεπτά από το Sainz

O Sebastien Loeb σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην 9η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, αλλά κατάφερε μόνο κατά τα λεπτά τη διαφορά που τον χωρίζει από τον επικεφαλής Carlos Sainz.

O Γάλλος Sebastien Loeb, με το Prodrive Hunter της Bahrain Raid Xtreme πέρασε ξανά στην αντεπίθεση κερδίζοντας την 9η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, μήκους 417 αγωνιστικών χλμ. από το Hai’il στην Al-‘Ula, έχοντας χάσει ένα σημείο ελέγχου εχθές. Ο 9 φορές Πρωταθλητής του WRC κατέκτησε την 4η φετινή του νίκη σε ειδική διαδρομή και κινήθηκε 4:14” ταχύτερα από τον επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Carlos Sainz (Audi RS Q e-tron), για να μειώσει τη διαφορά μεταξύ τους στα 20 λεπτά και 33 δλ.

Τα τρία πληρώματα της Audi αντιμετώπισαν τη σημερινή ειδική διαδρομή σε σχηματισμό, προστατεύοντας τον Carlos Sainz, για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Αφού τόσο ο Mattias Ekstrom όσο και ο Stephane Peterhansel βρίσκονται εκτός δεκάδας στη γενική κατάταξη, ο Σουηδός Πρωταθλητής του DTM και του Rallycross άνοιγε το δρόμο για το Sainz και ο «Monsieu Dakar» τον ακολουθούσε, καλύπτοντας τα μετόπισθεν, στην προσπάθεια της Audi να κερδίσει το τελευταίο της Dakar με το RS Q e-tron.

Ο Γάλλος Mathieu Serradori πραγματοποίησε μία εκπληκτική εμφάνιση για να συμπληρώσει το βάθρο της ημέρας μόλις 30 δλ. πίσω από το Sainz, με το Century CR6-T που έχει κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς. Στη γενική κατάταξη, ο Βραζιλιάνος Lucas Moraes, o κορυφαίος οδηγός της εργοστασιακής ομάδας της Toyota διατηρεί την 3η θέση, χωρίς να απειλεί ή να απειλείται.

Ο Βέλγος Guillaume De Mevius, που κάνει το ντεμπούτο του στην κατηγορία T1 με το Toyota Hilux της Overdrive, πήρε μια «ανάσα» 20 λεπτών από τον έμπειρο Νοτιοαφρικανό της Toyota Gazoo Racing, Giniel de Villiers, τον οποίο ο Mathieu Serradori έχει πλησιάσει στα 3:32”, κερδίζοντας 2 θέσεις με τη σημερινή του επίδοση.

Πίσω του, στην 7η θέση βρίσκεται ο Guerlain Chicherit (Overdrive), έχοντας χάσει χρόνο από το συμπατριώτη του και βρίσκεται υπό επίθεση από τον Τσέχο Martin Prokop με το ιδιωτικό Ford Raptor, έχει πλησιάσει στα μόλις 5 δλ. Την πρώτη δεκάδα εξακολουθούν να συμπληρώνουν δύο πληρώματα της Toyota, με οδηγούς το Νοτιοαφρικανό Guy Botterill και το Λιθουανό Benediktas Vanagas.

O Nasser Al-Attiyah αντιμετώπισε κι άλλα προβλήματα με το Prodrive Hunter που οδηγεί, έχοντας εγκαταλείψει εχθές με πρόβλημα στον κινητήρα το οποίο επισκευάστηκε. Ο οδηγός από το Κατάρ, που αναρωτιόταν γιατί τύχαιναν όλες οι βλάβες σε αυτόν εχθές, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λίγο μετά την εκκίνηση, λόγω μηχανικού προβλήματος. Θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στον αγώνα αύριο, αλλά αυτή θα είναι η τελευταία τέτοια ευκαιρία που του επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Μοτοσυκλέτες

Στην κατηγορία Rally GP, ο Adrien Van Beveren (Honda) κέρδισε για 2η φορά φέτος ειδική διαδρομή του αγώνα και την 5η στην καριέρα του. O Γάλλος άνοιγε το δρόμο σήμερα, και «μάζεψε» 5:36” σε μπόνους. Ο Αμερικανός Ricky Brabec ολοκλήρωσε τη διαδικασία της ημέρας στη 2η θέση, 42 δλ. πίσω, ενώ ο Χιλιανός Pablo Quintanilla συμπλήρωσε το βάθρο της ημέρας που αποτελούνταν αποκλειστικά από αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας της Honda. Στη γενική κατάταξη, ο Brabec επέκτεινε το προβάδισμά του από το Ross Branch (Hero) από 42 δλ. σε 7:09”, ενώ ο Van Beveren πέρασε στην 3η θέση (11:06” πίσω), εμπρός από το Χιλιανό Jose Ignacio Cornejo (Honda).

Στην κατηγορία Rally 2, o Νοτιοαφρικανός Bradley Cox (ΚΤΜ) κατέκτησε τη δεύτερη νίκη του σε ειδική διαδρομή φέτος, με δύο Γάλλους να τον ακολουθούν: το Romain Dumontier (Husqvarna), που βρισκόταν 1:31” πίσω, και το Mathieu Doveze (KTM), που συμπλήρωσε το βάθρο της ημέρας στα 3:33”. Στη γενική κατάταξη, ο Dumontier εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 10:56” από το συμπατριώτη του Jean-Loup Lepan (KTM), τον οποίο έχει πλησιάσει στα 22 δλ. ο Ινδός Harith Noah (Sherco).

Στις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο Γάλλος Alexandre Giroud κατέκτησε την 4η φετινή του νίκη σε ειδική διαδρομή με χρόνο 3:13” ταχύτερο από αυτόν του Αργεντίνου αντιπάλου του, Manuel Andujar, ο οποίος παραμένει επικεφαλής στη γενική κατάταξη, αλλά είδε την πρωτοπορία του να μειώνεται στα 8:13”. Αμφότεροι οδηγούν από ένα Yamaha Raptor 700.

Τ3, Τ4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 με τα ελαφρά πρωτότυπα Challenger, o Αργεντίνος Nicolas Cavigliasso (Taurus), κινήθηκε ταχύτερα από όλους, για να κατακτήσει τη 12η νίκη της καριέρας του σε ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, με 7:05” διαφορά από το Χιλιανός Francisco Lopez Contardo (Can-Am) και 7:25” μπροστά από το Λιθουανό Rokas Baciuska (Can-Am), που έχει ανέβει στην 4η θέση της γενικής κατάταξης. Σε αυτήν, προηγείται ο Αμερικανός Mitchell Guthrie (Taurus), με την Ισπανίδα Cristina Gutierrez (Taurus) να ακολουθεί στα 28:35” και τον Francisco Lopez Contardo να κλείνει την τριάδα, 8:13” πίσω από την Πρωταθλήτρια του Xtreme E.

Μεγάλες ανατροπές συνέβησαν στη γενική κατάταξη της κατηγορίας Τ4 τροποποιημένων SSV, καθώς ο Πορτογάλος Joao Ferreira (Can-Am), 2ος μέχρι εχθές στη γενική κατάταξη, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα στο ξεκίνημα της ημέρας και έχασε περίπου μία ώρα. Χρόνο έχασε και η Αμερικανίδα Sara Price (Can-Am), που βρισκόταν στην 3η θέση της γενικής περίπου 15 λεπτά.

Αυτές οι καθυστερήσεις ευνόησαν το Γάλλο επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Xavier de Soultrait με το Polaris της ομάδας του Sebastien Loeb. Νικητής της ΕΔ9 αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Cristiano Batista (Can-Am), με διαφορά 9:26” από τον De Soultrait, ενώ το βάθρο της ημέρας συμπλήρωσε ο Ελβετός Jerome de Sadeleer (Can-Am), ο οποίος ανέβηκε στην 3η θέση και της γενικής κατάταξης.

Στα φορτηγά, ο Ολλανδός Gert Huzink (Renault), ήταν ο ταχύτερος οδηγός της ημέρας (παρά την ποινή 20 δλ. που δέχθηκε), με διαφορά 1:32” από τον Τσέχο επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Martin Macik (Iveco) -ο οποίος δέχθηκε 10 δλ. ποινή- και τον -επίσης Τσέχο- Ales Loprais (Praga) να ακολουθεί στα 4:37″. Ο Loprais ανέβηκε στη 2η θέση της γενικής κατάταξης (αν και βρίσκεται σχεδόν 2 ώρες πίσω από το Macik), αφού ο Mitchel van den Brink (Iveco) έχασε σχεδόν 25 λεπτά σήμερα.

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Prologue: Al’Ula
Ειδική διαδρομή 01: Al’Ula – Al Henakiyah
Ειδική διαδρομή 02: Al Henakiyah – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 03: Al Duwadimi – Al Salamiya
Ειδική διαδρομή 04: Al Salamiya – Al Hofuf
Ειδική διαδρομή 05: Al-Hofuf – Shubaytah
Ειδική διαδρομή 06Α: Shubaytah
Ειδική διαδρομή 06B: Shubaytah 
Ειδική διαδρομή 07: Riyadh – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 08: Al Duwadimi – Ha’il

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!