Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ6Β: Ταχύτερος ο Sebastien Loeb

Ο Sebastien Loeb κατέκτησε άλλη μία νίκη σε ειδική διαδρομή του φετινού Ράλλυ Ντακάρ, ενώ ο ομόσταυλός του Nasser Al-Attiyah έχασε πολύ χρόνο. Στη γενική κατάταξη η Audi διατηρεί το «1-2» με τους Carlos Sainz και Mattias Ekstrom.

O Γάλλος 9 φορές Πρωταθλητής του WRC, Sebastien Loeb, με το Prodrive Hunter της Bahrain Raid Xtreme ήταν ο νικητής της 48ωρης «χρονομετρημένης» ειδικής διαδρομής στη Shubaytah. Στην 6η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, μήκους 549 χλμ., που ξεκίνησε εχθές και ολοκληρώθηκε σήμερα, ο Loeb ξεκίνησε την ημέρα της Παρασκευής όντας 5:19” πίσω από τον Carlos Sainz με μόνο το 1/3 της διαδρομής να απομένει.

Ωστόσο, ο Γάλλος κατάφερε να περάσει εμπρός από τα δύο Audi, προσπερνώντας το Mattias Ekstrom στο πρώτο σημείο ελέγχου της ημέρας. Ο Loeb πέρασε μπροστά και από τον Sainz στο Bivouac F, δύο σημεία ελέγχου πριν από τον τερματισμό και επέκτεινε το προβάδισμά του έως την ολοκλήρωση της ημέρας σε 2:01” από τον Sainz. Πρόκειται για τη δεύτερη νίκη του Loeb σε ειδική διαδρομή του φετινού αγώνα και είναι η 25η της καριέρας του στο Ράλλυ Ντακάρ, για να ανέβει στην 6η θέση του πίνακα με τους πιο επιτυχημένους οδηγούς στην ιστορία του αγώνα.

Ο Ισπανός Carlos Sainz παρέμεινε στην πρωτοπορία της γενικής κατάταξης, ενώ ο Σουηδός team-mate του, Mattias Ekstrom έχασε σχεδόν 11 λεπτά (9 σε σύγκριση με το Sainz), για να ολοκληρώσει την ημέρα στην 3η θέση. Ο Ekstrom βρίσκεται στη 2η θέση της γενικής κατάταξης, σχεδόν 20:21” πίσω από τον Sainz, ενώ ο Loeb ανέβηκε στην 3η θέση, 29:31” πίσω από τον Ισπανό επικεφαλής.

Ο Nasser Al-Attiyah, νικητής των δύο προηγούμενων Ράλλυ Ντακάρ, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα στις φετινές του προσπάθειες, καθώς στο 530ό χλμ. κατέρρευσε η ανάρτηση του εμπρός αριστερού τροχού του Prodrive Hunter που οδηγεί. Αναγκασμένος να πραγματοποιήσει επισκευές με το συνοδηγό του, Mathieu Baumel και έχασε 2 ώρες και 40 λεπτά, για να πέσει στη 16η θέση της γενικής κατάταξης.

Τώρα, ο Al-Attiyah δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον ομόσταυλό του, Sebastien Loeb να κερδίσει τον αγώνα, βρισκόμενος πίσω του στον υπόλοιπο μισό αγώνα. Ακόμη πιο πίσω, στη 19η θέση, βρέθηκε και ο Monsieur Dakar, Stephane Peterhansel (Audi RS Q e-tron), 3 ώρες και 20 λεπτά μακριά από την κορυφή.

Πίσω από τους τρεις επικεφαλής, στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, βρίσκεται ο Guillaume de Mevius με το Toyota Hilux της Overdrive. Ωστόσο, ο Βέλγος βρίσκεται περισσότερο από μία ώρα μακριά από την κορυφή και έχει το Βραζιλιάνο Lucas Moraes να τον ακολουθεί στο 1:51” με το εργοστασιακό Toyota Hilux. Την τριάδα των ιαπωνικών αυτοκινήτων συμπληρώνει στην 6η θέση ο έμπειρος Νοτιοαφρικανός Giniel de Villiers, αλλά βρίσκεται 20 λεπτά πίσω από το Moraes.

O Τσέχος Martin Prokop με το ιδιωτικό Ford Ranger ανέβηκε στην 7η θέση, εμπρός από το Γάλλο Mathieu Serradori (Century CR6-T με κίνηση σε δύο τροχούς), το Νοτιοαφρικανό Guy Botterill (εργοστασιακό Toyota Hilux) και το Γάλλο Guerlain Chicherit (Overdrive), που συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Τα πληρώματα θα έχουν μία ημέρα ανάπαυσης αύριο, Σάββατο, πριν ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του αγώνα, με έξι συνεχόμενες ημέρες δράσης έως την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου.

Μοτοσυκλέτες

Στην κατηγορία Rally GP, ο Γάλλος Adrien van Beveren (Honda), σημείωσε την 4η νίκη του σε ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, με δύο Αμερικανούς να τον ακολουθούν: ο Toby Price (KTM), 4:13” πίσω, και ο Ricky Brabec (Honda) στα 5 λεπτά. Ο Brabec προηγείται στη γενική κατάταξη με προβάδισμα μόλις 51 δλ. από το Ross Branch (Hero), ενώ ο Van Beveren εισήλθε στην πρώτη τριάδα, αλλά βρίσκεται 9:21” μακριά από την κορυφή.

O Ισπανός Joan Barreda αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα λόγω μηχανικού προβλήματος στη μοτοσυκλέτα της Hero που οδηγούσε, έπειτα από 529 χλμ. στην ΕΔ6. Το ίδιο συνέβη και με τον Αμερικανό Mason Klein, του οποίου ο κινητήρας της Kove που οδηγεί, παρουσίασε βλάβη.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Γάλλος Jean-Loup Lepan (ΚΤΜ) ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της ΕΔ6, ακολουθούμενος από τον Ιταλό Paolo Lucci (KTM) o ο οποίος βρέθηκε 15:30” πίσω και τον Ινδό Harith Noa (Sherco), στα 16 λεπτά. O μέχρι στιγμής κυρίαρχος του αγώνα, o Γάλλος Romain Dumontier (Husqvarna) έχασε περίπου 50 λεπτά στην ΕΔ6 και έπεσε στη 2η θέση της γενικής κατάταξης, 15:31” πίσω από το Lepan, ενώ ο Lucci έχασε την 3η θέση από το Noah.

Στις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο Γάλλος Alexandre Giroud κέρδισε την δεύτερη φετινή του ειδική διαδρομή, αλλά με διαφορά μόλις 9 δλ. από τον Manuel Andujar. Ο Αργεντίνος εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη, με προβάδισμα 20:10” από το Giroud, με το Βραζιλιάνο Marcelo Medeiros στην 3η θέση.

Τ3, Τ4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 ελαφρών πρωτότυπων, ο σαρωτικός νεαρός Πολωνός Eryk Goczal κατέκτησε την 5η νίκη του σε 6 ειδικές διαδρομές με διαφορά 15:45” από το θείο του, Michal Goczal, και την Ισπανίδα Πρωταθλήτρια του Extreme E, Cristina Gutierrez, στην 3η θέση. Στη γενική κατάταξη, ο 19χρονος Eryk Goczal έχει προβάδισμα που ξεπερνά τη μία ώρα επί του Αμερικανού Mitch Guthrie, με την Cristina Gutierrez να ανεβαίνει στην 3η θέση.

Στην κατηγορία T4 τροποποιημένων SSV, ο Γάλλος Xavier De Soultrait (οδηγός της ομάδας του Sebastien Loeb), πήρε τη νίκη στην ειδική διαδρομή με διαφορά 3:35” από τον Πορτογάλο Joao Ferreira, με 3ο το Σαουδάραβα Yasir Seaidan, ο οποίος προηγείται στη γενική κατάταξη με διαφορά σχεδόν 3 λεπτών από την Αμερικανίδα Sara Price και τον De Soultrait να ακολουθεί 5:30” πίσω.

Ράλλυ Ντακάρ 2024 - Xavier De Soultrait & Martin Bonnet (Polaris RZR Pro R)

Στα φορτηγά, ο Τσέχος Martin Macik (Iveco) κέρδισε την ΕΔ6 με διαφορά 1 ώρας και 5:41” από τον Ολλανδό Mitchel van den Brink (Iveco), ενώ ο Ales Loprais (Praga) συμπλήρωσε το βάθρο της ημέρας. Με τον μέχρι πρότινος κυρίαρχο Ολλανδό Janus van Kasteren να έχει χάσει σχεδόν 3 ώρες στην ΕΔ6, επικεφαλής της γενικής κατάταξης είναι ο Macik, με διαφορά 1:16:42” από το συμπατριώτη του Loprais, ενώ ο Van Den Brink πέρασε 3ος, εμπρός από τον Van Kasteren.

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Prologue: Al’Ula
Ειδική διαδρομή 01: Al’Ula – Al Henakiyah
Ειδική διαδρομή 02: Al Henakiyah – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 03: Al Duwadimi – Al Salamiya
Ειδική διαδρομή 04: Al Salamiya – Al Hofuf
Ειδική διαδρομή 05: Al-Hofuf – Shubaytah
Ειδική διαδρομή 06Α: Shubaytah

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!