Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ4: Ταχύτερος ο Sebastien Loeb

Ο Sebastien Loeb σημείωσε την πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή στο φετινό Ράλλυ Ντακάρ, όπου ο τοπικός ήρωας Yazeed Al Rajhi επέκτεινε το προβάδισμα του επί του Carlos Sainz στη γενική κατάταξη.

Με διανυκτέρευση σε τέντες στην Al Salamiya, τα πληρώματα ολοκλήρωσαν σήμερα την 4η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ (δεύτερη ημέρα του μαραθωνίου) με 299 αγωνιστικά χλμ. έως το Al Hofuf. Ο Γάλλος 9 φορές Πρωταθλητής του WRC, Sebastien Loeb με το Prodrive Hunter της Bahrain Raid Xtreme, παρότι βρισκόταν στη σκόνη προπορευόμενων αυτοκινήτων, σημείωσε την πρώτη του φετινή νίκη σε ειδική διαδρομή και την 24η της καριέρας του στο Ράλλυ Ντακάρ, για να ανακάμψει έπειτα από την απώλεια περίπου 25 λεπτών εχθές.

Ο Loeb σημείωσε χρόνο 1:08” ταχύτερο από αυτόν του Σαουδάραβα Yazeed Al Rajhi με το Toyota Hilux της Overdrive. O τοπικός ήρωας επιβράδυνε στα τελευταία χιλιόμετρα, με απώλεια πίεσης σε ένα ελαστικό και κινήθηκε μόλις 14 δλ. ταχύτερα από το Nasser Al-Attiyah (Prodrive Hunter). Συνεπώς, ο Al Rajhi κατάφερε να επεκτείνει το προβάδισμά του από τον Carlos Sainz (Audi RS Q e-tron) στη γενική κατάταξη, αφού ο Ισπανός οδηγός έχασε περίπου 4 λεπτά, παρότι ολοκλήρωσε την ειδική διαδρομή της ημέρας στην 4η θέση.

Η διαφορά μεταξύ Al Rajhi και Sainz είναι τώρα στα 4:29”, με τον Ισπανό -που δέχθηκε και ποινή 10 δλ.- δηλώνει: «Η ειδική διαδρομή δεν πήγε πολύ καλά. Έφτασα τον Romain Dumas και, δεν ξέρω γιατί, του πήρε πολύ χρόνο να ξεκινήσει και μείναμε πίσω του για πολύ ώρα. Στο τέλος, πηγαίνοντας πίσω του στη σκόνη, έπαθα και κλατάρισμα» (ελαστικού).

Ράλλυ Ντακάρ 2024 - Carlos Sainz & Lucas Cruz (Audi RS Q e-tron)

O Al-Attiyah ήταν επικεφαλής με διαφορά 24 δλ. στο προτελευταίο σημείο ελέγχου, αλλά έχασε χρόνο στα τελευταία 36 χλμ. Ωστόσο, με το σημερινό αποτέλεσμα, ο οδηγός από το Κατάρ ανέβηκε στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, 11 λεπτά μακριά από την κορυφή, για να περάσει εμπρός από το Σουηδό Mattias Ekstrom, (Audi RS Q e-tron) ο οποίος έχασε χρόνο επειδή χάθηκε για λίγο, ενώ δέχθηκε και ποινή 2 λεπτών.

Αυτό προώθησε στην 4η θέση το Βραζιλιάνο Lucas Moraes, νικητή της χθεσινής ΕΔ3 ο οποίος έχασε περίπου 10 λεπτά επειδή άνοιγε το δρόμο για τους υπόλοιπους, με το πρώτο εργοστασιακό Toyota Hilux, 19:31” μακριά από την κορυφή, ενώ ο Ekstrom συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, 11 δλ. πίσω του. Ο Sebastien Loeb ανέβηκε από την 9η στην 6η θέση, 23:50” πίσω από τον Al Rajhi.

Ράλλυ Ντακάρ 2024 - Sebastien Loeb & Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme Prodrive Hunter)

Ο Γάλλος Mathieu Serradori κάνει πολύ καλή εμφάνιση με το Century που έχει κίνηση σε δύο τροχούς, αντιμετωπίζοντας στα ίσα τους αντιπάλους του με τετρακίνητα αυτοκίνητα για να βρεθεί 7ος γενικής κατάταξης. Ο Stephane Peterhansel (Audi), βρίσκεται στην 8η θέση, έχοντας δεχθεί ποινή 4 λεπτών, με τους Vaidotas Sala (X-Raid MINI) και Guillaume De Mevius (Overdrive) να συμπληρώνουν τη δεκάδα, με ποινές 10 δλ. και 2 λεπτών, αντίστοιχα.

Ο Αμερικανός Seth Quintero με το εργοστασιακό Toyota Hilux, στο ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία, αναγκάστηκε να σταματήσει στο 68ο χλμ. με μηχανικό πρόβλημα, το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να επισκευάσει με τον πλοηγό του Dennis Zenz, και περίμενε τη βοήθεια της ομάδας, έχοντας χάσει 2 ώρες και 20 λεπτά. Ο Γάλλος 2 φορές νικητής των 24 Ωρών του Le Mans, Romain Dumas, αναγκάστηκε επίσης να σταματήσει στο 30ό χλμ. με πρόβλημα στο Toyota Hilux της Rebellion και έχασε περισσότερο από 30 λεπτά.

Μοτοσυκλέτες

Ο Χιλιανος Jose Ignacio Cornejo (Honda) διπλασίασε τις νίκες του σε ειδικές διαδρομές του φετινού Ράλλυ Ντακάρ, επικρατώντας στην ανώτερη κατηγορία μοτοσυκλετών Rally GP, με διαφορά σχεδόν 3 λεπτών από τον Αμερικανό Ricky Brabec (Honda), ενώ ο Αργεντίνος Kevin Benavides (KTM) συμπλήρωσε το βάθρο της ημέρας, 19 δλ. πιο πίσω. To σημερινό αποτέλεσμα επέτρεψε στον “Nacho” Cornejo να περάσει επικεφαλής στη γενική κατάταξη, 1:15” μπροστά από το Ross Branch (Hero), με τον Ricky Brabec να ακολουθεί στα 5 λεπτά και τον Kevin Benavides 4o, 20 λεπτά μακριά από την κορυφή.

Ράλλυ Ντακάρ 2024 - Jose Ignacio Cornejo Florimo (Honda)

Στην κατηγορία Rally 2, ο Γάλλος Romain Dumontier (Husqvarna), επικράτησε στους χρόνους της ημέρας με διαφορά 11 δλ. από το συμπατριώτη του Mathieu Doveze (KTM), με τον Ιταλό Paolo Lucci (KTM) να συμπληρώνει το βάθρο της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο, ο Dumontier επέκτεινε το προβάδισμά του στη γενική κατάταξη επί του συμπατριώτη του Jeanloup Lepan (KTM), με τον Doveze να κάνει αμιγώς γαλλική την πρώτη τριάδα.

Στις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο Αργεντίνος Manuel Andujar επικράτησε στις διαδικασίες της ημέρας για πρώτη φορά φέτος, με διαφορά 32 δλ. από το Γάλλο Alexandre Giroud, ενώ ο Βραζιλιάνος Marcelo Medeiros ακολούθησε 10 λεπτά πιο πίσω. Αυτή είναι και η μορφή της γενικής κατάταξης, με τον Andujar να έχει προβάδισμα 21 λεπτών.

T3, T4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 ελαφρών πρωτότυπων, η πολωνική οικογένεια Goczal κατέλαβε τις τρεις θέσεις του βάθρου της ημέρας, με το 19χρονο Eryk Goczal να είναι 6:10” ταχύτερος από το θείο του, Michal Goczal και 15 λεπτά πιο γρήγορος από τον πατέρα του, Marek Goczal. Ο Eryk Goczal προηγείται και στη γενική κατάταξη, με προβάδισμα 30:55” επί του θείου του Marek, ενώ ο Αμερικανός Mitchell Guthrie που σήμερα δέχθηκε ποινή 17 λεπτών, ακολουθεί στην 3η θέση, 36:23” πίσω.

Στην κατηγορία T4 τροποποιημένων SSV, ο Πορτογάλος Joao Ferreira κινήθηκε 2:48” ταχύτερα από το χθεσινό νικητή, το Σαουδάραβα Yasir Seaidan (ο οποίος δέχθηκε και ποινή 20 δλ.), με το Γάλλο Xavier De Soultrait (μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται ο Sebastien Loeb), να συμπληρώνει το βάθρο. Στη γενική κατάταξη, ο Ισπανός Gerard Farres έχει προβάδισμα 14:33” από τον Ελβετό Jerome De Sadeleer, ο οποίος πέρασε μπροστά από το Βραζιλιάνο Rodrigo Varela.

Στην κατηγορία των φορτηγών, ο Ολλανδός Janus van Kasteren (Iveco) πραγματοποίησε αντεπίθεση έπειτα από τα χθεσινά του προβλήματα, για να σημειώσει ταχύτερο χρόνο της ημέρας με διαφορά 6 λεπτών από το συμπατριώτη του Mitchel van den Brink (Iveco), που δέχθηκε και ποινή 2 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο ο Van Kasteren επέστρεψε στην κορυφή της γενικής κατάταξης με διαφορά 5:17” από τον Τσέχο Ales Loprais (Praga), 3ο στη σημερινή ειδική διαδρομή, που διακόπηκε για τα φορτηγά αφότου κάποια πληρώματα βρέθηκαν πολύ κοντά σε θεατές.

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Prologue: Al’Ula
Ειδική διαδρομή 01: Al’Ula – Al Henakiyah
Ειδική διαδρομή 02: Al Henakiyah – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 03: Al Duwadimi – Al Salamiya

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!