Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ5: Ο ταχύτατος Nasser Al-Attiyah ανεβαίνει 2ος

Ο Nasser Al-Attiyah με το Prodrive Hunter σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της 5ης ειδικής διαδρομής του φετινού Ράλλυ Ντακάρ, για να ανέβει στη 2η θέση της γενικής κατάταξης, εμπρός από τον Carlos Sainz (Audi).

Στα γνώριμα εδάφη του Empty Quarter, ο Nasser Al-Attiyah (Prodrive Hunter) απέδειξε την ταχύτητά του, κερδίζοντας την 5η ειδική διαδρομή του φετινού Ράλλυ Ντακάρ, τη μικρότερη του αγώνα, με μήκος μόλις 118 αγωνιστικών χλμ. (αλλά 700 χλμ. μαζί με τις απλές διαδρομές) και πολλούς αμμόλοφους μεταξύ Al-Hofuf και Shubaytah.

Με αυτή την επίδοση, ο οδηγός από το Κατάρ κέρδισε την 48η νίκη ειδικής διαδρομής της καριέρας του στον αγώνα (1η φετινή), και κατάφερε να ανέβει στη θέση της γενικής κατάταξης, όντας 2 λεπτά ταχύτερος από τον επικεφαλής του αγώνα, το Σαουδάραβα Yazeed Al Rajhi, με το Toyota Hilux της Overdrive.

O Nasser Al-Attiyah κατάφερε να περάσει εμπρός από τον Carlos Sainz (Audi RS Q e-tron) στη γενική κατάταξη, καθώς ο Ισπανός ήταν 9 λεπτά πιο αργός ενεργώντας στρατηγικά, για να έχει καλύτερη θέση εκκίνησης αύριο. Συνεπώς, ο Al Rajhi προηγείται με διαφορά 9:03” από τον Al-Attiyah, με το Sainz να ακολουθεί στην 3η θέση, 11:31” μακριά από την κορυφή.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της σημερινής θα καθορίσουν τη σειρά εκκίνησης για την αυριανή ημέρα, κάποια πληρώματα -όπως οι Sainz/Cruz- είχαν πιο συντηρητική προσέγγιση, σε αντίθεση με τον Al-Attiyah, o οποίος αύριο θα εκκινήσει πρώτος το διήμερο μαραθώνιο που ξεκινά αύριο, ανοίγοντας το δρόμο για τους άλλους.

Ο Σουηδός team-mate του Sainz στην Audi, Mattias Ekstrom, βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, 23 λεπτά σχεδόν μακριά από την κορυφή, ενώ ο Γάλλος Mathieu Serradori, με το Century που έχει κίνηση μόνο στους δύο τροχούς, συνεχίζει να εντυπωσιάζει εναντίον των τετρακίνητων αντιπάλων του. Ο Stephane Peterhansel συμπληρώνει την πρώτη εξάδα με το τρίτο Audi RS Q e-tron και ο Γάλλος αποκάλυψε ότι σήμερα σταμάτησε για 5 λεπτά (χωρίς να έχει πρόβλημα) για να έχει υψηλότερη θέση εκκίνησης αύριο.

Στους χρόνους της ημέρας, τον Al-Attiyah ακολούθησαν τέσσερα πληρώματα της Overdrive, με τον Γάλλο Guerlain Chicherit να σημειώνει το 2ο χρόνο, 1:51” πίσω από τον επικεφαλής και τον Αργεντίνο Juan Cruz Yacopini να συμπληρώνει το βάθρο. Ο Al Rajhi ήταν 4ος και ο Βέλγος Guillaume De Mevius 5ος.

Ο χθεσινός νικητής Sebastien Loeb (Prodrive Hunter) έχασε επίτηδες σήμερα ένα σημείο ελέγχου και δέχθηκε ποινή 15 λεπτών, γεγονός που τον έστειλε 43 λεπτά πίσω από τον επικεφαλής Al Rajhi στη γενική κατάταξη, αλλά του εξασφάλισε καλύτερη θέση εκκίνησης για αύριο. Ο Γάλλος 9 φορές Πρωταθλητής του WRC που εχθές είχε ανακάμψει από την 9η στην 6η θέση, έπεσε ξανά 9ος με το σημερινό αποτέλεσμα, πίσω από τους Vaidotas Zala (X-Raid MINI) και Guillaume De Mevius (Overdrive).

Άλλος ένας οδηγός που έχασε πολύτιμο χρόνο ήταν ο Βραζιλιάνος Lucas Moraes, ο οποίος αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα με το Toyota Hilux στην αρχή της ειδικής διαδρομής και βρέθηκε 37 λεπτά μακριά από την κορυφή. Ο Moraes συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης, με το πρώτο εργοστασιακό Toyota Hilux. Έπειτα από τις πρώτες ειδικές διαδρομές, η FIA αποφάσισε να μην επέμβει στην απόδοση των αυτοκινήτων T1, καθώς κρίνει ότι η κατάσταση είναι καλά ισορροπημένη.

Μοτοσυκλέτες

Αφότου ο Χιλιανός Pablo Quintanilla (Honda) είχε δει να του αφαιρείται η νίκη της ΕΔ3 στην κατηγορία Rally GP λόγω ποινής, σήμερα επικράτησε στην ΕΔ5, με διαφορά 37 δλ. από το Γάλλο Adrien van Beveren (Honda) και τον Αυστραλό Toby Price (KTM) 1 λεπτό πιο πίσω. Στη γενική κατάταξη, ο Ross Branch (Hero) από την Μποτσουάνα (6ος στην ΕΔ5) ανέκτησε την πρωτοπορία, αφού ο Χιλιανός Jose Ignacio Cornejo (Honda) ήταν μόλις 14ος, χάνοντας περίπου 3 λεπτά από τον άμεσο αντίπαλό του και βρίσκεται πλέον 1:14” πίσω του, με τον Αμερικανό Ricky Brabec (Honda), σταθερά στα 3:47”.

Ο Ισπανός Joan Barreda (Hero) είχε μία πτώση σε ένα αμμόλοφο και χτύπησε το κεφάλι και το στήθος του επάνω στη μοτοσυκλέτα του. Τερμάτισε την ειδική (τελευταίος της κατηγορίας Rally GP) αλλά είχε αιμορραγία από τη μύτη, οπότε επισκέφθηκε το ιατρικό κέντρο για ελέγχους.

Στην κατηγορία Rally 2, o Αυστριακός Tobias Ebster (KTM) σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, με διαφορά 32 δλ. από τον επικεφαλής της γενικής κατάταξης Romain Dumontier (Husqvarna) και 1:51” από τον Ιταλό Paolo Lucci (KTM). Στη γενική κατάταξη, ο Γάλλος Romain Dumontier έχει προβάδισμα 35:15” επί του συμπατριώτη του Jeanlup Lepan (KTM) και 44:28” επί του Mathieu Doveze (KTM), σε μία καθαρά γαλλική πρώτη τριάδα.

Στις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο Βραζιλιάνος Marcelo Medeiros επέστρεψε στις νίκες σε ειδικές διαδρομές, 1:21″ μπροστά από το Γάλλο Alexandre Giroud, με τον Αργεντίνο Manuel Andujar να βρίσκεται συμπληρώνει το βάθρο. Ο Andujar εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη με προβάδισμα 20:19” επί του Giroud, τον οποίο ακολουθεί από κοντά (1:22”) ο Medeiros.

Τ3, Τ4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 ελαφρών πρωτότυπων, ο Χιλιανός Francisco Lopez Contardo ήταν ο ταχύτερος οδηγός της ημέρας, 2:04” μπροστά από τον Αμερικανό Austin Jones, με τον κυρίαρχο Πολωνό Eryk Goczal στην 3η θέση, μόλις 2 δλ. πίσω. Στη γενική κατάταξη, ο 19χρονος Eryk Goczal εξακολουθεί να έχει υγιές προβάδισμα σχεδόν 35 λεπτών από το θείο του Marek Goczal, με το Mitchell Guthrie 5 λεπτά πιο πίσω.

Στην κατηγορία Τ4 τροποποιημένων SSV, ο Γάλλος Xavier De Soultrait σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας για την ομάδα που διαχειρίζεται ο Sebastien Loeb, 1:14” εμπρός από το Σαουδάραβα Yasir Seaidan, με τον επικεφαλής της γενικής κατάταξης Jerome De Sadeleer να ακολουθεί στα 3:54”. Τον Ελβετό ακολουθούν οι Βραζιλιάνοι Rodrigo Varela και Cristiano Batista, με διαφορά 5:30” και 9:20”, αντίστοιχα.

Στα φορτηγά, ο Τσέχος Martin Macik (Iveco) ήταν ταχύτερος της ημέρας, εμπρός από τον τους Oλλανδούς Mitchel van den Brink (1:22” πίσω) και Vick Verteijnen (7:55” πίσω), με Iveco. Στη γενική κατάταξη, ο Ολλανδός Janus van Kasteren εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 22 λεπτών από τον Martin Macik, ενώ ο Ales Loprais βρίσκεται στην 3η θέση, 26 λεπτά μακριά από την κορυφή.

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Prologue: Al’Ula
Ειδική διαδρομή 01: Al’Ula – Al Henakiyah
Ειδική διαδρομή 02: Al Henakiyah – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 03: Al Duwadimi – Al Salamiya
Ειδική διαδρομή 04: Al Salamiya – Al Hofuf

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!