Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ6A: Ο Carlos Sainz επικεφαλής

O Carlos Sainz τέθηκε επικεφαλής του Ράλλυ Ντακάρ, έπειτα από το ατύχημα του πρώην πρωτοπόρου Yazeed Al Rajhi και την απώλεια χρόνου του Nasser Al-Attiyah, με την Audi να κάνει το «1-2», αφού ο Mattias Ekstrom ανέβηκε 2ος.

Η 6η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ (στο Shubaytah), η πρώτη εκ των δύο χρονομετρημένων ημερών, όπου στόχος των πληρωμάτων είναι να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, έφερε αρκετές ανατροπές. Με τα αυτοκίνητα να ακολουθούν διαφορετική διαδρομή από τις μοτοσυκλέτες, τα πρώτα πληρώματα δεν είχαν για οδηγό τα ίχνη των αναβατών.

Ο μέχρι εχθές επικεφαλής της γενικής κατάταξης (και τοπικός ήρωας) Yazeed Al Rajhi είχε ατύχημα στο 51ο χλμ. με το Toyota Hilux της Overdrive να ανατρέπεται σε έναν αμμόλοφο, φέρνοντας πολλές τούμπες. Ευτυχώς, ο Σαουδάραβας οδηγός και ο πλοηγός του Timo Gottschalk βγήκαν αλώβητοι από το αυτοκίνητο, που υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά το όνειρό τους να κερδίσουν τον αγώνα έλαβε τέλος.

Ίσως ο Al Rajhi καταφέρει να επιστρέψει στον αγώνα, αν επισκευαστεί το αυτοκίνητό του, αλλά θα βρίσκεται πολλές ώρες πίσω, όπως συμβαίνει με τον Αμερικανός Seth Quinterο με το εργοστασιακό Toyota Hilux, έπειτα από το πρόβλημα που αντιμετώπισε στην ΕΔ4.

Ο Nasser Al-Attiyah (Prodrive Hunter), που βρισκόταν στη 2η θέση της γενικής κατάταξης μέχρι εχθές, άνοιγε σήμερα το δρόμο για τους υπόλοιπους έχασε 24 λεπτά, έχοντας επιμείνει να κινηθεί ταχύτερα εχθές. Φαίνεται ότι όσοι αποφάσισαν να καθυστερήσουν εχθές, για να έχουν καλύτερη θέση εκκίνησης σήμερα, ευνοήθηκαν από τη στρατηγική αυτή απόφαση.

Αυτοί οι παράγοντες επέτρεψαν στον Carlos Sainz με το Audi RS Q e-tron να σημειώσει σήμερα τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, 4:31” εμπρός από το team-mate του, Mattias Ekstrom και να τεθεί επικεφαλής της γενικής κατάταξης, με το Σουηδό να τον ακολουθεί. Με αυτό τον τρόπο, η Audi καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή τις δύο πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης του τελευταίου της Ράλλυ Ντακάρ -όπως ανακοίνωσε- για το εγγύς μέλλον, με το Sainz να έχει προβάδισμα σχεδόν 16 λεπτών από τον Ekstrom.

Στην 3η θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Nasser Al-Attiyah (που σημείωσε τον 5ο χρόνο στην ΕΔ6), 21:41” πίσω από τον Ισπανό επικεφαλής. Ο Sebastien Loeb (Prodrive Hunter), με τη σημερινή του επίδοση, που ήταν η 3η ταχύτερη, κατάφερε να ανέβει από την 9η στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, 36:51” μακριά από την κορυφή.

Τόσο στους χρόνους της ημέρας, όσο και στη γενική κατάταξη, το Γάλλο 9 φορές Πρωταθλητή του WRC ακολούθησε ο Lucas Moraes με το εργοστασιακό Toyota Hilux, ο οποίος όμως βρίσκεται πάνω από μία ώρα πίσω από το Sainz. Βέβαια, ο Βραζιλιάνος κατάφερε να περάσει μπροστά από το Βέλγο Guillaume De Mevius (Overdrive) για μόλις 14 δλ.

O Γάλλος Mathieu Serradori συνεχίζει να εντυπωσιάζει με το Century με κίνηση σε δύο τροχούς, απέναντι σε τετράτροχους αντιπάλους, ενώ ο έμπειρος Νοτιοαφρικανός Giniel de Villiers εισήλθε στην πρώτη οκτάδα με το εργοστασιακό Toyota Hilux, εμπρός από τον Τσέχο Martin Prokop με πελατειακό Ford Ranger και το Νοτιοαφρικανό Guy Botterill (εργοστασιακό Toyota Hilux), που συμπληρώνει τη δεκάδα.

Ο Stephane Peterhansel αναγκάστηκε να σταματήσει στο 225ο χλμ. λόγω αστοχίας τους πίσωαριστερού ελαστικού, αλλά ένα πρόβλημα στο υδραυλικό σύστημα που ανασηκώνει το Audi RS Q e-tron για αλλαγή τροχού, τον καθυστέρησε πάρα πολύ και αφαίρεσε όλα τα υγρά του στυστήματος. Ο Γάλλος δεν είχε μηχανικό γρύλλο και έχασε σχεδόν 2 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τερματίστηκαν οι ελπίδες του να επικρατήσει στον αγώνα για 15η φορά.

Μοτοσυκλέτες

Ο Γάλλος Adrien Van Beveren (Honda) ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της κατηγορίας Rally GP, με διαφορά 1:21” από τον Αμερικανό Ricky Brabec (Honda) και 1:49” από τον Αυστραλό Toby Price. Το σημερινό αποτέλεσμα επέτρεψε στον Brabec να περάσει από την 3η θέση στην πρωτοπορία της γενικής κατάταξης, 2:48” εμπρός από τον Ross Branch (Hero), και 6:37” εμπρός από το Χιλιανό Jose Ignacio Cornejo (Honda).

Ο Χιλιανός Pablo Quintanilla (Honda), νικητής της χθεσινής ειδικής διαδρομής, έμεινε από καύσιμα στο 184ο χλμ., δηλαδή μόλις 16 χλμ. πριν από το πρώτο σημείο ανεφοδιασμού και ήταν αναγκασμένος να περιμένει κάποιον να του δώσει καύσιμα, χάνοντας περισσότερο από μία ώρα. Ο Αμερικανός Skyler Howes (Honda), αντιμετώπισε πρόβλημα στο 40ό χλμ. το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να επισκευάσει και αυτό ήταν το τέλος του αγώνα για τον ίδιο.

Στην κατηγορία Rally 2, o πρώην επικεφαλής της γενικής κατάταξης Romain Dumontier (Husqvarna) έμεινε από καύσιμα μόλις 2 χλμ. από το σημείο ανεφοδιασμού και έχασε σχεδόν 1 ώρα. Συνεπώς, ο συμπατριώτης του, Jeanloup Lepan (KTM), προηγείται πλέον με διαφορά 18 λεπτών επί του Dumontier.

Στις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο Γάλλος Alexandre Giroud σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο, με προβάδισμα περισσότερα από 2 λεπτά επί του Αργεντίνου του Manuel Andujar. Ως αποτέλεσμα, ο Giroud μείωσε τη διαφορά του από τον επικεφαλής της γενικής κατάταξης Andujar στα 18 λεπτά.

Ράλλυ Ντακάρ 2024 - Skyler Howes (Honda)

T3, T4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 ελαφρών πρωτότυπων, ο 19χρονος Πολωνός Eryk Goczal συνεχίζει να κυριαρχεί. Σήμερα έγραψε χρόνο 14 λεπτά ταχύτερο από την Ισπανίδα Cristina Gutierrez, με το θείο του, Michal Goczal, να συμπληρώνει το βάθρο της ημέρας. Στη γενική κατάταξη, ο Eryk Goczal προηγείται με διαφορά 56:38” επί του Αμερικανού Mitch Guthrie, με την Christina Gutierrez στην 3η θέση.

Στην κατηγορία T4 τροποποιημένων SSV, ο Πορτογάλος Joao Ferreira είχε διαφορά 2:40” από τα δύο Polaris των Γάλλων Florent Vayssade και Xavier de Soultrait της ομάδας του Sebastien Loeb, ενώ ο χθεσινός επικεφαλής της γενικής κατάταξης, ο Ελβετός Jerome de Sadeleer έχασε σχεδόν 9 λεπτά.

Στα φορτηγά, ο Τσέχος Martin Macik κατάφερε να σημειώσει πολύ καλό χρόνο, ενώ ο Ολλανδό Janus van Kasteren (αμφότεροι με Iveco) είχε αστοχίες ελαστικών και έχασε περίπου 40 λεπτά. Συνεπώς, ο Macik έχει περάσει επικεφαλής στη γενική κατάταξη με διαφορά 19 λεπτών.

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Prologue: Al’Ula
Ειδική διαδρομή 01: Al’Ula – Al Henakiyah
Ειδική διαδρομή 02: Al Henakiyah – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 03: Al Duwadimi – Al Salamiya
Ειδική διαδρομή 04: Al Salamiya – Al Hofuf
Ειδική διαδρομή 05: Al-HofufShubaytah

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!