Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ3: Προηγείται ο τοπικός ήρωας

O Βραζιλιάνος εργοστασιακός οδηγός της Toyota, Lucas Moraes, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην 3η ειδική διαδρομή του φετινού Ράλλυ Ντακάρ, με τον τοπικό ήρωα, Yazeed Al Rajhi να προηγείται στη γενική κατάταξη.

Ο 32 ετών Βραζιλιάνος Lucas Moraes με το εργοστασιακό Toyota Hilux της Gazoo Racing σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην 3η ειδική διαδρομή του φετινού Ράλλυ Ντακάρ, μήκους 438 χλμ. από την Al Duwadimi στην Al Salamiya, με διαφορετικά εδάφη, μέσα από πετρώδεις περιοχές και στη συνέχεια αμμόλοφους. Ο Moraes, που τερμάτισε 3ος στον αγώνα πέρυσι, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Nasser Al-Attiyah (Prodrive Hunter), που ήταν επικεφαλής, έχασε πολύ χρόνο στο τελικό στάδιο της ημέρας.

Ο Al-Attiyah είχε προβάδισμα 22 δλ., αλλά είχε τρεις αστοχίες ελαστικών και αναγκάστηκε να τερματίσει την ειδική διαδρομή με τρεις τροχούς (και εκτεταμένες ζημιές στον πίσω αριστερό θόλο τροχού), καθώς δεν είχε άλλη ρεζέρβα. Συνεπώς, ο οδηγός από το Κατάρ έχασε ενάμισι λεπτό και ο Moraes πήρε την πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, με διαφορά μόλις 9 δλ. από το Σουηδό Mattias Ekstrom (Audi RS Q e-tron), o οποίος έκανε ένα πολύ καλό σπριντ στα τελικά στάδια της ημέρας.

Ο Σαουδάραβας Yazeed Al Rajhi με το Toyota Hilux της Overdrive ολοκλήρωσε το βάθρο της ημέρας, 1:09” μακριά από την κορυφή. Με αυτό τον τρόπο όμως, ο τοπικός ήρωας τέθηκε επικεφαλής στη γενική κατάταξη, με διαφορά μόλις 29 δλ. (σε συνολικό χρόνο 13 ωρών) από το χθεσινό επικεφαλής, Carlos Sainz (Audi).

Ο Ισπανός οδηγός που σημείωσε τον 6ο σημερινό χρόνο, παραλίγο να τουμπάρει στην ΕΔ3 και έχασε περίπου δυόμισι λεπτά από τον Al Rajhi. Ο Ekstrom βρίσκεται στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, 8:26” μακριά από την κορυφή, με την Audi να έχει δύο από τα τρία αυτοκίνητά της στην πρώτη τριάδα.

Ο Sainz δήλωσε: «Δεν ήταν τέλεια ειδική διαδρομή για μένα, έχασα περίπου 5 λεπτά, και στη συνέχεια πήγαινα γρήγορα, αλλά μετά βρέθηκα πίσω από το Mattias και παραλίγο να τουμπάρω το αυτοκίνητο. Είχαμε ένα κλατάρισμα και έπρεπε να σταματήσουμε για να επανεκκινήσουμε τον ανιχνευτή πρόσκρουσης και μερικά άλλα πράγματα».

Ο Lucas Moraes βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, 9:17” πίσω, ενώ ο Nasser Al-Attiyah έχει ανέβει στην 5η θέση, 10:49” μακριά από την κορυφή. Ο ταχύτερος οδηγός της χθεσινής ειδικής διαδρομής, ο Γάλλος Stephane Peterhansel, που άνοιγε σήμερα το δρόμο, βρίσκεται στην 6η θέση, έχοντας χάσει σήμερα κάτι λιγότερο από 8 λεπτά. Ωστόσο, και τα 3 αυτοκίνητα της Audi βρίσκονται στην πρώτη εξάδα. Ο Άγγλος Mathieu Serradori με το Century CR6-T βρίσκεται στην 7η θέση της γενικής κατάταξης, εμπρός από το Γάλλο πρώην νικητή των 24 Ωρών του Le Mans, Romain Dumas, με το Toyota Hilux της Rebellion.

Ο Sebastien Loeb, με το Prodrive Hunter της Bahrain Raid Xtreme ήταν το μεγαλύτερο θύμα της ημέρας. Ο Γάλλος 9 φορές Πρωταθλητής του WRC είχε ξεκινήσει την ημέρα στην 3η θέση της γενικής, αλλά έχασε περισσότερα από 20 λεπτά κατά τη διάρκειά της, με τρεις αστοχίες ελαστικών. Μετά την 3η αστοχία, όπου αναγκάστηκε να επισκευάσει ένα από τα ελαστικά, έπεσε στην 9η θέση της γενικής κατάταξης, σχεδόν 25 λεπτά μακριά από την κορυφή.

Ούτε ο νεαρός Αμερικανός Seth Quintero (3ος εχθές στην ΕΔ2) με το εργοστασιακό Toyota Hilux είχε καλή ημέρα, χάνοντας και αυτός περισσότερα από 20 λεπτά και έπεσε στην 11η θέση της γενικής κατάταξης, πίσω από το Λιθουανό Vaidotas Zala με το MINI της X-Raid. O Ισπανός Nani Roma, με το εργοστασιακό Ford Ranger, έχασε περίπου 33 λεπτά σήμερα. Παράλληλα, τα αδέρφια Tim και Tom Coronel από την Ολλανδία χτύπησαν το Βρετανό μοτοσυκλετιστή της κατηγορίας Rally 2 Philippe Gendron, ο οποίος πήγαινε ανάποδα. Ο Grendon, τερμάτισε την ειδική διαδρομή, και οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν καλά, αλλά υπάρχει και αναφορά ότι υπέστη κάταγμα στο πόδι.

https://youtu.be/d49lKdY6f7Q?si=Jz8Xr3I1TqyEdVWe

Μοτοσυκλέτες

Ο Χιλιανός Pablo Quintanilla σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο για τη Honda στην ανώτερη κατηγορία μοτοσυκλετών Rally GP και ο Ισπανός Joan Barreda (Hero) ήταν 2ος. Ωστόσο, ο Quintanilla δέχθηκε ποινή 6 λεπτών και ο Barreda ποινή 12 λεπτών για υπερβολική ταχύτητα σε συγκεκριμένα σημεία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αργεντίνος Kevin Benavides (KTM), να κληρονομήσει τη νίκη για την ειδική διαδρομή, η οποία είναι η 8η της καριέρας του. Στη γενική κατάταξη, ο Ross Branch (Hero) από την Μποστουάνα εξακολουθεί να προηγείται, αυξάνοντας τη διαφορά του από το Χιλιανό Nacho Cοrnejo (Honda) στα 3:11”, με τον Αμερικανό Ricky Brabec (2ο στην ΕΔ3, παρά την ποινή 1 λεπτού που δέχθηκε), να ανεβαίνει στην 3η θέση.

O Γερμανός Sebastian Buhler (Hero), έπειτα από πτώση στο 360ό χλμ. μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο για ελέγχους. Οι Toby Price και Skyler Howes σταμάτησαν για να τον βοηθήσουν και αφαιρέθηκε χρόνος από τις επιδόσεις τους. Είχε τις αισθήσεις του και μπορούσε να κινηθεί, αλλά είχε πόνους στη μέση. Ο Βρετανός Sam Sunderland (GasGas), δύο φορές νικητής του αγώνα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, έπειτα από προσπάθειες τριών ωρών να επισκευάσει τη μοτοσυκλέτα του.

Ράλλυ Ντακάρ 2024 - Μοτοσυκλέτες

Στην κατηγορία Rally 2, o Γάλλος Romain Dumontier (Husqvarna), έχοντας τεθεί επικεφαλής μετά από 249 χιλιόμετρα, άντεξε στην πίεση των Jacub Argubright, Bradley Cox και στη συνέχεια του Toni Mulec που έγραψε το 2ο χρόνο. Στη γενική κατάταξη, ο Dumontier έχει προβάδισμα σχεδόν 26 λεπτών από το Νοτιοαφρικανό Bradley Cox (KTM).

Στις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο Γάλλος Alexandre Giroud σημείωσε τον καλύτερο χρόνο για να κατακτήσει την 11η προσωπική του νίκη σε ειδική διαδρομή. Ο Giroud είχε διαφορά μόλις 18 δλ. από τον Αργεντίνο Manuel Andujar, ενώ τον 3ο χρόνο σημείωσε ο Σλοβάκος Juraj Varga, που προηγείται στη γενική κατάταξη με διαφορά 1:21” από τον Andujar, ενώ ο Βραζιλιάνος Marcelo Medeiros βρίσκεται σχεδόν 15 λεπτά μακριά από την κορυφή.

T3, T4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 ελαφρών πρωτότυπων, ο Αμερικανός Mitch Guthrie σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, 1:09” εμπρός από το 19χρονο Πολωνό Eryk Goczal, o οποίος είχε κυριαρχήσει τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και σήμερα, έως τα τελευταία 34 χλμ., όπου έχασε 3 λεπτά. Ωστόσο, ο νεαρός εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη. Στα 15:47” πίσω του βρίσκεται ο θείος του, Marek Goczal, τον οποίο ο Guthrie έχει πλησιάσει στα 11 δλ. Η Ισπανίδα Πρωταθλήτρια του Extreme E, Cristina Gutierrez, συνεχίζει την πολύ καλή πορεία της, όντας 4η.

O Σαουδάραβας Yasir Seaidan σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην κατηγορία T4 τροποποιημένων SSV, 4:07” εμπρός από τον Πορτογάλο Joao Ferreira, ενώ το βάθρο της ημέρας συμπλήρωσε ο Ισπανός Gerard Farres, o οποίος εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη με προβάδισμα 15 λεπτών από την Αμερικανίδα Sara Price.

Στα φορτηγά, ο Τσέχος Ales Loprais (Praga) κέρδισε την ειδική, με χρόνο τεσσεράμισι λεπτά ταχύτερο από το συμπατριώτη του, Martin Macik (Iveco). Ο μέχρι στιγμής κυρίαρχος Ολλανδός Janus van Kasteren αντιμετώπισε προβλήματα στο 310ο χλμ. και ολοκλήρωσε την ημέρα στην 3η θέση, 16 λεπτά μακριά από την κορυφή, χάνοντας την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη από τον Loprais για 3:15”, με τον Macik να τον ακολουθεί περίπου 10 λεπτά πιο πίσω.

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Prologue: Al’Ula
Ειδική διαδρομή 01: Al’UlaAl Henakiyah
Ειδική διαδρομή 02: Al Henakiyah Al Duwadimi

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!