Ράλλυ Ντακάρ ΕΔ8: Ο Carlos Sainz αυξάνει τη διαφορά

Μία πολύ καλή ημέρα είχε η Audi στην 8η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, καθώς οι Mattias Ekstrom και Stephane Peterhansel έκαναν το «1-2» στους χρόνους της ημέρας και ο Carlos Sainz αύξησε τη διαφορά του από το Sebastien Loeb.

Η 8η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, από το Al Duwadimi στο Ha’il, μήκους 458 αγωνιστικών χλμ. είναι μία από τις μεγαλύτερες του αγώνα, αλλά μεγάλο μέρος της διεξήχθη σε άσφαλτο. O Σουηδός Mattias Ekstrom, που προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από τα χθεσινά προβλήματα τα οποία του κόστισαν 4 ώρες και 30 λεπτά και κάθε ελπίδα να επικρατήσει στον αγώνα, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας με το Audi RS Q e-tron, και παρότι δέχθηκε ποινή 1 λεπτού, ήταν 2:45” ταχύτερος από το Γάλλο team-mate του, Stephane Peterhansel.

Αμφότεροι όμως βρίσκονται εκτός πρώτης δεκάδας στη γενική κατάταξη, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα τις προηγούμενες ημέρες. Το βάθρο της ημέρας συμπλήρωσε ο Γάλλος Guerlain Chicherit με το Toyota Hilux της Overdrive. O τρίτος οδηγός της Audi, και επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Carlos Sainz, σημείωσε τον 4ο χρόνο της ημέρας, αυξάνοντας τη διαφορά του από το Γάλλο Sebastien Loeb με το Prodrive Hunter της Bahrain Raid Xtreme από τα 19 λεπτά στα 24:47”.

Μετά το 390ό χλμ. της ΕΔ8, o Sebastien Loeb αναγκάστηκε να γυρίσει προς τα πίσω, έχοντας πιθανώς χάσει ένα σημείο ελέγχου. Αυτό οδήγησε σε απώλεια 10 λεπτών για το Γάλλο 9 φορές Πρωταθλητή του WRC, γεγονός που επέτρεψε στον Carlos Sainz να κινηθεί 5:47” ταχύτερο από το Loeb, του οποίου το αυτοκίνητο ρυμουλκήθηκε στο Bivouac. Πέραν από την αγωνιστική δράση, αξίζει να αναφερθεί ότι καθώς αυτό είναι το τελευταίο Ράλλυ Ντακάρ της Audi, και με τους Loeb και Nasser Al-Attiyah να έχουν δεσμευθεί στην Dacia για το 2025, o Sainz φαίνεται ότι βρίσκεται στο ραντάρ της Ford, η οποία κάνει «εξερευνητική» εργοστασιακή συμμετοχή φέτος, ενόψει της πλήρους εφόρμησής της την επόμενη χρονιά.

Στην 3η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Βραζιλιάνος Lucas Moraes με το εργοστασιακό Toyota Hilux, 1:05:13” μακριά από την κορυφή, και 29 λεπτά μπροστά από τον εντυπωσιακό Βέλγο Guillaume De Mevius, που κάνει φέτος το ντεμπούτο του στην ανώτερη κατηγορία Τ1 με την ομάδα της Overdrive. O έμπειρος Νοτιοαφρικανός Giniel de Villiers προσπαθεί να πιέσει τον De Mevius, όντας 11 λεπτά πίσω του, ενώ ο Guerlain Chicherit ανέβηκε στην 6η θέση, περνώντας εμπρός από τον Τσέχο Martin Prokop με το ιδιωτικό Ford Raptor.

Κάτι λιγότερο από 2 λεπτά πίσω από τον Prokop, στην 8η θέση, βρίσκεται ο Γάλλος Mathieu Serradori, που συνεχίζει την πολύ καλή εμφάνιση με το Century CR6-T που οδηγεί να έχει κίνηση μόνο στους δύο τροχούς, απέναντι σε τετρακίνητους αντιπάλους, ενώ δύο οδηγοί της Toyota, o Νοτιοαφρικανός Guy Botterill και ο Λιθουανός Benediktas Vanagas συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Ο Nasser Al-Attiyah είχε άλλη μία κακή ημέρα, καθώς αναγκάστηκε να σταματήσει στο 62ο χλμ. της ΕΔ8, λόγω αστοχίας του κινητήρα του Prodrive Hunter που οδηγεί. Ο οδηγός από το Κατάρ και ο Γάλλος πλοηγός του, Mathieu Baumel μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο στη βάση της ομάδας και το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στο Bivouac, επιβεβαιώνοντας την εγκατάλειψη του πληρώματος, που μπορεί να επιστρέψει στον αγώνα, αλλά θα δεχθεί ποινή αρκετών ωρών.

Μοτοσυκλέτες

Στην κατηγορία Rally GP, τα αδέρφια από την Αργεντινή, Kevin Benavides (KTM) και Luciano Benavides (Husqvarna) σημείωσαν τους δύο ταχύτερους χρόνους της ημέρας, με διαφορά 31 δλ. μεταξύ του, ενώ ο Γάλλος Adrien Van Beveren συμπλήρωσε το βάθρο της ημέρας. Στη γενική κατάταξη προηγείται ο Αμερικανός Ricky Brabec (Honda), o οποίος επέκτεινε τη διαφορά του από το Ross Branch (Hero) στα 42 δλ., με το Χιλιανό Jose Ignacio Cornejo να είναι 3ος, 4:21” μακριά από την κορυφή.

Στην κατηγορία Rally 2, ο Ινδός Harith Noah (Sherco) σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας και κατέκτησε την πρώτη του νίκη σε ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, ολοκληρώνοντας την ΕΔ8 1:25” εμπρός από το Γάλλο Jean-Loup Lepan (KTM), με το Σλοβένο Toni Mulec (KTM) να συμπληρώνει το βάθρο. Στη γενική κατάταξη, ο Γάλλος Romain Dumontier (Husqvarna) εξακολουθεί να προηγείται, ωστόσο ο Lepan έχει μειώσει τη διαφορά περίπου στο μισό, στα 6:13”, με το Noah να ακολουθεί, 8:53” μακριά από την κορυφή.

Ράλλυ Ντακάρ 2024 - Romain Dumontier (Husqvarna)

Στις τετράτροχες μοτοσυκλέτες, ο Αργεντίνος Manuel Andujar, που έχασε τη νίκη στη χθεσινή ειδική διαδρομή λόγω ποινής, επικράτησε σήμερα, για δεύτερη φορά σε ΕΔ του φετινού αγώνα. Ο Andujar διέσχισε τη γραμμή τερματισμού όντας 5:06” ταχύτερος από το Γάλλο Alexandre Giroud, που έχασε χρόνο στα τελευταία 50 χλμ. Συνεπώς, ο Andujar αύξησε τη διαφορά του από το Γάλλο δύο φορές νικητή του αγώνα στα 11:26”.

T3, T4 και φορτηγά

Στην κατηγορία Τ3 ελαφρών πρωτότυπων, ο Σαουδάραβας Saleh Alsaif (OT3) σημείωσε την 5η του προσωπική νίκη σε ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ντακάρ, ολοκληρώνοντας την ημέρα 3:22” εμπρός από τον Αμερικανό επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Mitchell Guthrie (Taurus), τον οποίο ακολούθησε στα 27 δλ. η Cristina Gutierrez (Taurus). Η Ισπανίδα ανέκτησε τη 2η θέση στη γενική κατάταξη από το Χιλιανό Francisco Lopez Contardo (Can-Am), από τον οποίο ανέπτυξε διαφορά 8:48”.

Στην κατηγορία T4 τροποποιημένων SSV, ο Πορτογάλος Joao Ferreira (Can-Am), κέρδισε την 3η του φετινή ειδική διαδρομή, με χρόνο 3:43” ταχύτερο από αυτόν που σημείωσε ο Xavier de Soultrait με το Polaris της ομάδας του Sebastien Loeb. O Γάλλος προηγείται στη γενική κατάταξη με διαφορά 7:41” από το Ferreira, ενώ η Αμερικανίδα Sara Price ακολουθεί στα 12:32”.

Στα φορτηγά, ο Ολλανδός Mitchel van den Brink (Iveco), σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, μόλις 1:18” μπροστά από τον Τσέχο επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Martin Macik (Iveco). Με αυτό το αποτέλεσμα, ο Van den Brink κατάφερε να περάσει στη 2η θέση 1:49:20” πίσω από το Macik, μόλις 2:17” εμπρός από τον Τσέχο Ales Loprais (Praga), που συμπλήρωσε το βάθρο στους χρόνους της ημέρας, αλλά ήταν 13:45” πιο αργός από τον Ολλανδό νικητή της ΕΔ8.

Ράλλυ Ντακάρ 2024

Prologue: Al’Ula
Ειδική διαδρομή 01: Al’Ula – Al Henakiyah
Ειδική διαδρομή 02: Al Henakiyah – Al Duwadimi
Ειδική διαδρομή 03: Al Duwadimi – Al Salamiya
Ειδική διαδρομή 04: Al Salamiya – Al Hofuf
Ειδική διαδρομή 05: Al-Hofuf – Shubaytah
Ειδική διαδρομή 06Α: Shubaytah
Ειδική διαδρομή 06B: Shubaytah 
Ειδική διαδρομή 07: Riyadh – Al Duwadimi

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!