ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

 

Ο Οδηγός του Αγώνα

 

by MotorOne.gr

Ταχύτητα, αντοχή, τύχη:

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Το Ράλλυ των Θεών γιορτάζει φέτος 70 χρόνια ιστορίας. Επέστρεψε το 2021 δυναμικά στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, κάνοντας την έκπληξη με την Υπερειδική Διαδρομή στην Πλατεία Συνάγματος. Το 2022 ανέβασε κι άλλο τον πήχη με την ΕΚΟ Super Special Stage στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αλλά και το συνολικό σχεδιασμό του αγώνα. Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 στοχεύει ακόμη πιο ψηλά, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων 17 ετών!

72 πληρώματα από 31 χώρες δήλωσαν έτοιμα να αντιμετωπίσουν το χρονόμετρο και τα σκληρά ελληνικά χώματα, που απαιτούν σωστή προετοιμασία, αντοχή, αλλά και τύχη! Τη μεγαλοπρεπή εκκίνηση στη σκιά του βράχου της Ακρόπολις, το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, θα διαδεχθεί η Υπερειδική στην Πλατεία Νερού. Από το πρωί της Παρασκευής 8/9 μέχρι και την Κυριακή 10/9, τα αγωνιστικά θα πρέπει να διανύσουν συνολικά 307 αγωνιστικά χιλιόμετρα σε 14 ειδικές διαδρομές για να φτάσουν στον τερματισμό της Λαμίας.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, ο 10ος γύρος του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA, διακρίνεται για την ποιότητα των συμμετοχών σε κάθε κατηγορία, καθώς οι διεκδικητές όλων των τίτλων ήρθαν στην Ελλάδα. Στην κορυφαία κατηγορία Rally1 αναμετριούνται 10 εργοστασιακά αυτοκίνητα. Άλλα 30 πληρώματα συναγωνίζονται στην κατηγορία WRC2, ενώ σημαντικός είναι και φέτος ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών, φτάνοντας τις 20. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στην Ελλάδα κρίνεται και φέτος ο τίτλος για το Πρωτάθλημα Νέων, καθώς το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 αποτελεί τον έβδομο και τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος JWRC.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί για μια ακόμη φορά ιδανική ευκαιρία για να διαφημιστεί η χώρα μας στα πέρατα της γης, αλλά και για να νιώσουμε περήφανοι ως Έλληνες για πολλούς λόγους: τη φιλοξενία μας, την μοναδική ομορφιά της Ελλάδας, αλλά και τις οργανωτικές ικανότητες που – όταν θέλουμε – διαθέτουμε.

Το MotorOne ετοίμασε τον απόλυτο οδηγό για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, με όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα, αλλά και ένα μεγάλο αφιέρωμα στην εμβληματική ιστορία των 70 χρόνων.

ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ του Ράλλυ των Θεών γιορτάζονται όπως ακριβώς αξίζει στον εθνικό μας αγώνα, με 72 πληρώματα από 31 χώρες να παίρνουν εκκίνηση κάτω από την Ακρόπολη το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Στην κορυφαία κατηγορία Rally1 αναμετρώνται 9 υβριδικά αγωνιστικά Yaris, i20 Ν και Puma, με στόχο να φτάσουν πρώτα στον τερματισμό την Κυριακή 10/9, αλλά και μια συμμετοχή με ελληνικά χρώματα που στοχεύει σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Το ενδιαφέρον βέβαια δεν περιορίζεται στην κορυφαία κατηγορία, καθώς 30 πληρώματα κυνηγούν τη διάκριση στην κατηγορία WRC2, ενώ στον ελληνικό αγώνα κρίνεται και ο τίτλος του Πρωταθλήματος Νέων στο θεσμό JWRC.

Ιδιαίτερα αξιόλογες είναι και φέτος οι 20 ελληνικές συμμετοχές που διεκδικούν τη διάκριση ή ένα καλό αποτέλεσμα με αυτοκίνητα Rally2, Rally3 και Rally4.

4 ΜΕΡΕΣ, 15 ειδικές διαδρομές, σχεδόν 308 αγωνιστικά και 1.235 συνολικά χλμ. περιλαμβάνει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Μια ιδέα από τη δράση πριν τον αγώνα θα δούμε στο Shakedown, το πρωί της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου.

Την εκκίνηση στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολις θα διαδεχθεί η Υπερειδική στην Πλατεία Νερού. Από εκεί, τα πληρώματα θα κατευθυνθούν στο Park Ferme, στο Καζίνο Λουτρακίου, για να αντιμετωπίσουν το πρωί της Παρασκευής 8/9 τα ελληνικά χώματα.

Πρώτη ειδική διαδρομή είναι το Λουτράκι 1, για να ακολουθήσουν τα Πίσια, το Λουτράκι 2, η Λιβαδιά και η Ελάτεια. Το απόγευμα τα αυτοκίνητα φτάνουν στη Λαμία, για το πρώτο τους service.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 9/9 περιλαμβάνει τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές. Παύλιανη 1 & 2, Καρούτες 1 & 2 και Ελευθεροχώρι 1 & 2 υπόσχονται μοναδικό θέαμα στους θεατές.

Για την Κυριακή απομένουν τρεις ακόμη ειδικές, ο Ταρζάν, η Γραμμένη 1 και η Γραμμένη 2, με την τελευταία να αποτελεί και την Power Stage του αγώνα. Ο τερματισμός θα γίνει 5 λεπτά πριν από τις 4 το απόγευμα, στη Λαμία.

Πρόγραμμα Αγώνα

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου

 • Shakedown: 08:01
 • Εκκίνηση αγώνα: 18:00
 • EKO Super Special Stage: 19:05

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

 • ΕΔ2 Λουτράκι 1: 08.23
 • ΕΔ3 Πίσια: 09:26
 • ΕΔ4 Λουτράκι 2: 12:19
 • ΕΔ5 Λιβαδειά: 15:12
 • ΕΔ6 Ελάτεια: 16:45

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

 • ΕΔ7 Παύλιανη 1: 07:08
 • ΕΔ8 Καρούτες 1: 08:41
 • ΕΔ9 Ελευθεροχώρι 1: 11:05
 • ΕΔ10 Παύλιανη 2: 14:08
 • ΕΔ11 Καρούτες 2: 15:41
 • ΕΔ12 Ελευθεροχώρι 2: 18:05

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου

 • ΕΔ13 Ταρζάν 1: 08:52
 • ΕΔ14 Γραμμένη 1: 10:05
 • ΕΔ15 Γραμμένη 2 / Power Stage: 13:15
 • Τερματισμός (Λαμία): 15:55

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ αγώνας περιλαμβάνει 15 Ειδικές Διαδρομές. Όσοι σκοπεύουν να παρακολουθήσουν κάποια ή κάποιες από αυτές, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ειδικές διαδρομές κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο, εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά.

Προσοχή: Οι προσβάσεις έχουν τρεις χαρακτηρισμούς ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της επιφάνειας των δρόμων τους. Το γράμμα που τις χαρακτηρίζει βρίσκεται δίπλα στον αριθμό τους. Οι χαρακτηρισμοί είναι:

 • S (Soft) = Ι.Χ. αυτοκίνητο
 • Μ (Medium) = SUV
 • H (Hard) = 4×4 ή Enduro

Πατήστε πάνω στις εικόνες για να δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για κάθε Ειδική Διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023.

Μήκος: 1,48 χλμ.
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 17:05

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την πανηγυρική εκκίνηση, που θα δοθεί κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν για την Πλατεία Νερού όπου θα διεξαχθεί η ΕΚΟ Super Special Stage.

Η Υπερειδική συνολικού μήκους 1,48 χλμ. θα διατρέξει την Πλατεία Νερού, με φόντο τη Μαρίνα Φαλήρου και το Θωρηκτό Αβέρωφ και θα συνεχίσει ανάμεσα στα γήπεδα Tae Kwon Do και Beach Volley. Τα αυτοκίνητα θα αγωνιστούν ανά ένα, προσφέροντας θέαμα για περίπου τρεις ώρες.

Για την ΕΚΟ Super Special Stage έχουν προβλεφθεί χώροι ελεύθερης θέασης, όπως φαίνονται στο χάρτη – με πράσινο χρώμα. Στην καρδιά της δράσης θα υπάρχουν διακεκριμένες θέσεις σε κερκίδες, τα εισιτήρια των οποίων μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το viva.gr με τιμή 70 €.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Η πρόσβαση στο χώρο θα γίνεται μόνο πεζή. Υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχει διαθέσιμο parking σε κανένα σημείο του χώρου της υπερειδικής διαδρομής, ο οποίος θα είναι αποκλεισμένος.
 • Συστήνεται η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα του τραμ (Στάση Δέλτα Φαλήρου, Στάση Αγία Σκέπη).
 • Η πρόσβαση στις κερκίδες γίνεται μέσω της Εσπλανάδας (πεζόδρομος που ξεκινά από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-κυρίως για τη Βόρεια Κερκίδα) και μέσω του Κλειστού Γηπέδου Tae Kwon Do Παλαιού Φαλήρου (Νότια Κερκίδα).
 • Για την απρόσκοπτη προσέλευσή σας, προγραμματίστε να βρεθείτε στο χώρο τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα.
 • Στο χώρο της Εσπλανάδας θαλειτουργεί το Rally Village του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με τα περίπτερα του αγώνα και των χορηγών.
 • Στις 18:35 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων των Κατασκευαστών και των Sebastien Ogier, Thierry Neuville και Ιορδάνη Σερδερίδη, στο κέντρο της υπερειδικής διαδρομής, εμπρός από τους θεατές.

Tα 12 καλύτερα σημεία

για να παρακολουθήσεις

το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, “οργώσαμε” την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο με το νέο Raptor της Ford για να βρούμε τα TOP σημεία από όπου αξίζει κανείς να θαυμάσει τα υπεραυτοκίνητα του WRC.

Πατήστε εδώ για να δείτε εικόνες, πληροφορίες και οδηγίες πλοήγησης.

Οι διοργανωτές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχουν εργαστεί με γνώμονα την ασφάλεια του αγώνα συνολικά. Ωστόσο, χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ή επικίνδυνο ενδεχόμενο. Πριν ταξιδέψετε προς ένα οποιοδήποτε σημείο του αγώνα, διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες-συμβουλές.

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ

Ο φετινός αγώνας περιλαμβάνει 15 Ειδικές Διαδρομές. Όσοι σκοπεύουν να παρακολουθήσουν κάποια ή κάποιες από αυτές, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ειδικές διαδρομές κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο, εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά.

Φροντίστε να φτάσετε εγκαίρως, και παρκάρετε:

 • έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος (ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ),
 • με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή,
 • μόνο στη μία πλευρά του δρόμου και καταλαμβάνοντας μόνο τον απαραίτητο χώρο, ώστε να παρκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα.

Αν κριθεί αναγκαίο, η διοργάνωση ενδέχεται να «κλείσει» το δρόμο της πρόσβασης, για την αποφυγή ταλαιπωρίας των θεατών.

Τέλος, βρείτε το σημείο από όπου θα παρακολουθήσετε 30 λεπτά πριν από την έναρξη της ειδικής διαδρομής, καθώς στη συνέχεια θα απαγορεύεται η κίνηση στο δρόμο, ακόμα και πεζή.

ΕΛΕΓΞΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ

Τα αυτοκίνητα της κορυφαίας κατηγορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA διαθέτουν υβριδικά κινητήρια σύνολα. Αυτό συνεπάγεται νέες προφυλάξεις για τους θεατές και τα πληρώματα σε περίπτωση ατυχήματος, λόγω της υψηλής τάσης που μπορεί να αναπτυχθεί. Έτσι, πρέπει πάντα να ελέγχετε για το πράσινο φως πριν αγγίξετε ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, καθώς μόνο αυτό υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο είναι ασφαλές.

 1. Τα φώτα ασφαλείας βρίσκονται στο παρμπρίζ και στις δύο πλαϊνές κολόνες των αυτοκινήτων. Έπειτα από ατύχημα, το σταθερό πράσινο φως υποδεικνύει ότι είναι ασφαλές να αγγίξετε το αυτοκίνητο.
 2. Το σύμβολο «HY» υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο είναι υβριδικό. Από το 2022 και έπειτα, όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally1 έχουν υβριδικά κινητήρια σύνολα.
 3. Ένα κόκκινο φως που αναβοσβήνει, μαζί με έναν ήχο συναγερμού, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλές. Χωρίς φως, σημαίνει ότι δυνητικά είναι μη ασφαλές. Αγγίξτε το αυτοκίνητο μόνο αν ανάβει πράσινο φως.

ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 • Οι αγώνες ράλλυ κρύβουν κινδύνους – σκεφτείτε πρώτα την ασφάλεια.
 • Παρκάρετε με ασφάλεια με τη φορά που θα φύγετε και μην μπλοκάρετε το δρόμο.
 • Μην περπατάτε στις ειδικές διαδρομές 30 λεπτά πριν από το πέρασμα του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου.
 • Απολαύστε τον αγώνα από τις προκαθορισμένες από τη διοργάνωση θέσεις θεατών.
 • Η θέση απ’ όπου θα παρακολουθήσετε πρέπει να απέχει αρκετά από το δρόμο της ειδικής διαδρομής.
 • Σεβαστείτε τις οδηγίες των κριτών. Βρίσκονται εκεί και για τη δική σας ασφάλεια.
 • Παρακολουθείτε και ακούτε τις ανακοινώσεις των διοργανωτών.
 • Μη στέκεστε κοντά σε διασταυρώσεις ή σε απαγορευμένες περιοχές.
 • Σεβαστείτε τη σήμανση και την οριοθέτηση χώρων με κορδέλες ασφαλείας.
 • Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα μπορεί να βγουν εκτός πορείας οπουδήποτε. Μη βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μέσω των συστημάτων ελέγχου ασφαλείας της FIA, το κέντρο του αγώνα λαμβάνει «ζωντανή» εικόνα από το πέρασμα των αυτοκινήτων ασφαλείας αλλά και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, και είναι σε θέση να γνωρίζει αν το σημείο που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε τον αγώνα είναι ασφαλές ή όχι.

Αν κριθεί πως η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί η καθυστέρηση -μέχρι να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο- ή και η ακύρωση της ειδικής διαδρομής.

 

ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ (NO GO AREA)

 • Για κανένα λόγο μην επιλέξετε να παρακολουθήσετε από σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.
 • Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και σε συνδυασμό των δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σε εσάς να μετακινηθείτε.

 • Παρακολουθήστε τον αγώνα από όσο το δυνατόν πιο υπερυψωμένο σημείο και μακριά από το δρόμο. Πέτρες μπορεί εύκολα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση.
 • Μην αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται από ό,τι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή. Να είστε πάντα όρθιοι, κοιτάζοντας τη διαδρομή και έτοιμοι για το αναπάντεχο. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.

 

ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 • Μην ανάψετε φωτιά για κανένα λόγο.
 • Σε διάφορα σημεία των ειδικών διαδρομών θα βρείτε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφήστε εκεί τα σκουπίδια που πιθανόν έχετε, ή πάρτε τα μαζί σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος κοντά σας.
 • Τα δάση, η χλωρίδα και η πανίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, αλλά και της χώρας μας. Σεβαστείτε και προστατεύστε τα!

70 χρόνια Ράλλυ Ακρόπολις

Από τους μαραθώνιους αγώνες

του παρελθόντος έως σήμερα,

το Ράλλυ Ακρόπολις ήταν ανέκαθεν

ένας από τους πιο σκληρούς

και αγαπητούς αγώνες του κόσμου.

 

Εμπειρίες “Ακρόπολις”

 

 

Άνθρωποι που έχουν ζήσει το Ράλλυ Ακρόπολις εκ των έσω

διηγούνται προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις

στην κάμερα του MotorOne

 

 

 

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Κείμενα & Design: Γιάννης Λημναίος, Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Επιμέλεια: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Αυγούστου 2023