ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Νικητής ο Rovanpera, θρίλερ η μάχη για τη 2η θέση

Ο Kalle Rovanpera ολοκλήρωσε την τελευταία μέρα του αγώνα με ταχύτερο χρόνο στην Power Stage και πήρε τη δεύτερη νίκη του στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Στο νήμα κρίθηκε η δεύτερη θέση μεταξύ των Elfyn Evans και Dani Sordo.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Νικητής ο Rovanpera, θρίλερ η μάχη για τη 2η θέση

Ο Kalle Rovanpera ολοκλήρωσε την τελευταία μέρα του αγώνα με ταχύτερο χρόνο στην Power Stage και πήρε τη δεύτερη νίκη του στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Στο νήμα κρίθηκε η δεύτερη θέση μεταξύ των Elfyn Evans και Dani Sordo.

Ο Kalle Rovanpera με το Toyota GR Yaris είναι ο μεγάλος νικητής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ατυχίες των υπόλοιπων εργοστασιακών πληρωμάτων, οδήγησε με προσοχή χωρίς να πιέσει στις δύο από τις τρεις ειδικές διαδρομές της τελευταίας μέρας και επιτέθηκε στην ΕΔ ΓΡΑΜΜΕΝΗ 2 για να κάνει τον πρώτο χρόνο, εξασφαλίζοντας τόσο τους έξτρα βαθμούς της Power Stage όσο και τη δεύτερη νίκη του στον ελληνικό αγώνα (είχε κερδίσει και το 2021).

Θυμίζουμε πως οι άλλοι δύο διεκδικητές της νίκης, Sebastien Ogier (Toyota GR Yaris) και Thierry Neuville (Hyundai i20 N), τραυμάτισαν τα αυτοκίνητά τους τη δεύτερη μέρα μένοντας εκτός μάχης, αφήνοντας έτσι τον Rovanpera ανενόχλητο στην κορυφή της κατάταξης.

Η κόντρα πίσω από τον νικητή κρίθηκε στην τελευταία ειδική του αγώνα, με κερδισμένο τον Elfyn Evans (Toyota GR Yaris). Ο οδηγός της Toyota Gazoo Racing κινήθηκε ταχύτερα στην Power Stage από τον Dani Sordo (Hyundai i20 N) και διατήρησε τελικά τη δεύτερη θέση στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, με διαφορά μόλις 4,2”. Ο οδηγός της Hyundai είπε στο τέλος της ειδικής πως έκανε ό,τι μπορούσε και, παρότι δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος από την επίδοσή του το Σαββατοκύριακο, η τρίτη θέση είναι καλό αποτέλεσμα για την ομάδα.

O Ott Tanak κατάφερε να φέρει το M-Sport Ford Puma στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται καλό δεδομένων των μηχανικών προβλημάτων που αντιμετώπισε. Πίσω του την πρώτη εξάδα ολοκλήρωσαν οι Esapekka Lappi (Toyota GR Yaris) και Takamoto Katsuta (Toyota GR Yaris). Ο Ogier κατάφερε να ανέβει στην 10η θέση δηλώνοντας πολύ απογοητευμένος, ενώ ο Neuville τερμάτισε πολύ πίσω.

Στην κατηγορία WRC2, ο Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia RS) πήρε μια εμφατική νίκη. Ο Νορβηγός έμεινε πολύ πίσω τη δεύτερη μέρα αντιμετωπίζοντας τρία κλαταρίσματα. Ωστόσο έκανε έναν εκπληκτικό αγώνα και κατάφερε να ανακάμψει για να πάρει την πρωτοπορία στην κατηγορία από τον Gus Greensmith (Skoda Fabia RS) στην προτελευταία μόλις ειδική. Τρίτος στην κατηγορία τερμάτισε ο Yohan Rossel (Citroen C3).

Το Skoda Fabia του Ισπανού Alexander Villaneuva ανατράπηκε και μπλόκαρε το δρόμο, με αποτέλεσμα η ειδική να διακοπεί και τα αυτοκίνητα να επιστρέψουν στο σέρβις. Πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο Ιορδάνης Σερδερίδης, με το «εργοστασιακό» M-Sport Ford Puma Rally1. Πίσω του, πάντα σε επίπεδο άτυπης ελληνικής κατάταξης, ακολούθησε ο Χρυσόστομος Καρέλλης με το Citroen C3 Rally2. O Λαμιώτης οδηγός κινήθηκε έξυπνα και τις τρεις μέρες του αγώνα, συνδυάζοντας το αποτέλεσμα με την ουσία.

Άτυχος στάθηκε σήμερα ο Νώντας Καρανικόλας, ο οποίος εγκατέλειψε από σπασμένη ανάρτηση στο Ford Fiesta Rally3 και ενώ ήταν τρίτος ανάμεσα στα ελληνικά πληρώματα. Θέση η οποία πέρασε στα χέρια του Θέμη Χαλκιά με το εντυπωσιακό Renault Clio Rally3. Τέλος, στην κλάση RC4 η νίκη κατέληξε σε ελληνικά χέρια, και συγκεκριμένα σε αυτά του Σάββα Λευκαδίτη, που ξεπέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις με το Peugeot 208 Rally4.

Στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις κρίθηκε ο τίτλος στην κατηγορία Νέων (JWRC), με την εξέλιξη του αγώνα να θυμίζει θρίλερ. Το μεγάλο φαβορί, ο Ιρλανδός William Creighton, εγκατέλειψε την πρώτη ημέρα από πρόβλημα στο ψυγείο, κάτι που έφερε σε θέση ισχύος τον Laurent Pellier. Όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Γάλλου, ο οποίος με τη σειρά του εγκατέλειψε την τρίτη μέρα από μηχανικό πρόβλημα, αφήνοντας τον Diego Dominguez στην πρώτη θέση.

Ο οδηγός από την Παραγουάη ξαφνικά απέκτησε τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, αλλά η επιστροφή του Creighton υπό καθεστώς SuperRally του επέτρεψε να παραμείνει στο παιχνίδι. Έτσι, κατακτώντας την έκτη θέση στην κατηγορία και εκμεταλλευόμενος τους διπλούς βαθμούς που απέσπασε (με συντελεστή 2 το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις), ο Ιρλανδός στο τέλος πανηγύρισε τον τίτλο του Πρωταθλητή Νέων

Οι δηλώσεις των οδηγών μετά την ΕΔ15 ΓΡΑΜΜΕΝΗ 2 / Power Stage

#69 Kalle ROVANPERÄ / Jonne HALTTUNEN

«Είμαι ανακουφισμένος. Θέλαμε να επιστρέψουμε στις νίκες, είναι ωραίο να νικάς. Το αυτοκίνητο είναι πολύ γρήγορο, ευχαριστώ την ομάδα. Το προσπάθησα στην power stage, αλλά πάντα αυτό κάνουμε».

#33 Elfyn EVANS / Scott MARTIN

«Δεν ήταν τόσο άσχημα στο τέλος. Είναι ανακούφιση, θέλαμε τη δεύτερη θέση και βαθμούς στην power stage. Δεν ήταν το τέλειο Σαββατοκύριακο, αλλά το πρωτάθλημα συνεχίζεται».

#6 Daniel SORDO / Cándido CARRERA

«Έκανα ό,τι μπορούσα. Ο Elfyn είχε επίσης κακοτυχία στο ράλλυ. Δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την επίδοσή μου το Σαββατοκύριακο, αλλά είναι καλό αποτέλεσμα η τρίτη θέση».

#8  Ott TÄNAK / Martin JÄRVEOJA

«Δεν ένιωσα πως τα πήγαμε καλά, αλλά έκανα ό,τι μπορούσα. Η Παρασκευή ήταν καταστροφική για όλους, αλλά πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε και απέδωσε τελικά».

#4 Esapekka LAPPI / Janne FERM

«Έκανα κάποια μικρά λάθη, αλλά ήμουν επιθετικός. Δεν ήταν το Σαββατοκύριακο μας. Την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτεροι».

#18 Takamoto KATSUTA / Aaron JOHNSTON

«Προσπάθησα, αλλά έκανα πολλά λάθη. Το αυτοκίνητο είναι καλύτερο, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκα στο όριο. Πρέπει να βελτιωθώ σε αυτό. Ευχαριστώ την ομάδα, έκαναν πολύ καλή δουλειά».

#17 Sebástien OGIER / Vincent LANDAIS

«Θέλω να πάω σπίτι! Δεν έχω πολλά να πω. Μερικές φορές είναι έτσι στα ράλλυ. Σε αυτόν τον αγώνα η τύχη δεν ήταν με το μέρος μας. Προχωράμε στον επόμενο αγώνα».

#11 Thierry NEUVILLE / Martijn WYDAEGHE

«Δεν ξέρω αν είναι καλός χρόνος, δεν νομίζω ότι είναι αρκετά καλός. Γενικά χάρηκα γιατί το αυτοκίνητο ήταν καλό, είχαμε σωστή στρατηγική, όλα ήταν ιδανικά, μέχρι που αυτή η αναθεματισμένη λακκούβα χτες μας στοίχισε τη νίκη».

#9 Jourdan SERDERIDIS / Frederic MICLOTTE

«Είμαστε πρώτοι Έλληνες, διασκεδάσαμε, ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες θεατές».

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Ειδική διαδρομή 1 / Υπερειδική Πλατεία Νερού
Ειδική διαδρομή 2 / Λουτράκι 1
Ειδική διαδρομή 3 / Πίσια
Ειδική διαδρομή 4 / Λουτράκι 2
Ειδική διαδρομή 5 / Λιβαδειά
Ειδική διαδρομή 6 / Ελάτεια
Ειδική διαδρομή 7 / Παύλιανη 1
Ειδική διαδρομή 8 / Καρούτες 1

Ειδική διαδρομή 9 / Ελευθεροχώρι 1
Ειδική διαδρομή 10 / Παύλιανη 2
Ειδική διαδρομή 11 / Καρούτες 2
Ειδική διαδρομή 12 / Ελευθεροχώρι 2
Ειδική διαδρομή 13 / Ταρζάν
Ειδική διαδρομή 14 / Γραμμένη 1

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!