F1: O Andrea Stella επικεφαλής της McLaren, ο Andreas Seidl της Sauber

O Andreas Seidl αποχωρεί από την ομάδα της McLaren για να αναλάβει τα ηνία της Sauber (νυν Alfa Romeo), η οποία θα γίνει εργοστασιακή ομάδα της Audi από το 2026. Τη θέση του στη McLaren αναλαμβάνει ο Andrea Stella.

F1: O Andrea Stella επικεφαλής της McLaren, ο Andreas Seidl της Sauber

O Andreas Seidl αποχωρεί από την ομάδα της McLaren για να αναλάβει τα ηνία της Sauber (νυν Alfa Romeo), η οποία θα γίνει εργοστασιακή ομάδα της Audi από το 2026. Τη θέση του στη McLaren αναλαμβάνει ο Andrea Stella.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, τέσσερις ομάδες της Formula 1 ανακοίνωσαν αλλαγή του επικεφαλής τους, έπειτα από την αλυσιδωτή αντίδραση που έχει προκαλέσει η αποχώρηση του Mattia Binotto από τη Ferrari. Ακολούθησε ένα ντόμινο, με την ανακοίνωση της Scuderia ότι ο Frederic Vasseur θα αναλάβει επικεφαλής της ομάδας του Maranello.

Τη θέση του Γάλλου στην Alfa Romeo/Sauber (Audi από το 2026) θα αναλάβει ο Andreas Seidl, ο οποίος χρίστηκε CEO του ομίλου Sauber. To 2023 θα είναι η τελευταία χρονιά της ομάδας με την -εμπορική- ονομασία Alfa Romeo, καθώς η Audi θα αρχίσει σιγά-σιγά την αγορά του 75% της Sauber, η οποία ανμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Παράλληλα, τη θέση του Seidl στη McLaren θα πάρει ο Ιταλός Andrea Stella, o οποίος προάγεται από εκτελεστικός αγωνιστικός διευθυντής σε επικεφαλής της βρετανικής ομάδας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Williams ανακοίνωσε εχθές την αποχώρηση του Jost Capito.

ικανότητες του Andreas Seidl είναι αξιοσέβαστες στο paddock της Formula 1 και η προσέγγισή του από την Sauber, ίσως αποτελεί ένδειξη των σοβαρών προθέσεων της Audi καθώς σχεδιάζει την είσοδό της στο σπορ το 2026. Άλλωστε, ο 46χρονος Seidl, που προσχώρησε στη McLaren το 2019, έχει προηγούμενους δεσμούς με τον όμιλο Volkswagen (στον οποίο ανήκει η Audi), καθώς ηγήθηκε του αγωνιστικού τμήματος της Porsche, οδηγώντας τη μάρκα της Στουτγκάρδης σε τρεις νίκες στο θρυλικό αγώνα 24 Ωρών του Le Mans.

Επιπλέον, o Seidl ήταν επικεφαλής λειτουργιών πίστας της BMW Sauber μεταξύ 2006 και 2009, οπότε δεν είναι άγνωστος στην ομάδα του Hinwil, η οποία φαίνεται να έχει κερδίσει αυτό το παιχνίδι με μουσικές καρέκλες που ενορχηστρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αποκτώντας ίσως τον πιο ικανό της… παρέας, δεδομένης της ανοδικής πορείας της McLaren τα τελευταία χρόνια, με τις κινήσεις που έχουν γίνει (αλλαγή προμηθευτή κινητήρων, κατασκευή αεροδυναμικής σήραγγας και προσομοιωτή, δέσμευση Oscar Piastri) να έχουν εγκριθεί και δρομολογηθεί από τον ίδιο. Τώρα θα έχει το έργο να ενοποιήσει την Audi με τη Sauber.

Παράλληλα, η McLaren αποφάσισε να προάγει τον 51 ετών Andrea Stella στη θέση του επικεφαλής της ομάδας της. Ο Ιταλός εργαζόταν επί σειρά ετών στη Ferrari και ήταν μηχανολόγος απόδοσης (δηλαδή αυτός που ασχολείται με τη βελτίωση της απόδοσης του οδηγού) του Michael Schumacher (2002-2006), και του Kimi Raikkonen, πριν γίνει μηχανολόγος αγώνα (δηλαδή Νο. 1 μηχανολόγος) του Φινλανδού (2009) και στη συνέχεια του Fernando Alonso.

Ο Stella ακολούθησε το 2015 τον Ισπανό οδηγό στη μετάβασή του στη McLaren και έκτοτε αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας ανθρώπων του Woking που ταξιδεύουν στις πίστες. Ο Stella ανήλθε στις τάξεις της McLaren από επικεφαλής αγωνιστικών λειτουργιών (2015) σε εκτελεστικό αγωνιστικό διευθυντή το 2019 και τώρα σε επικεφαλής της ομάδας.

Ο Zak Brown, CEO της McLaren Racing, δήλωσε: «Χαίρομαι που ο Andrea Stella θα αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής ομάδας και θα ηγηθεί του τεχνικού και λειτουργικού προγράμματος της F1. Ο Andrea είναι ένα εξαιρετικά ταλαντούχο, έμπειρο και αξιοσέβαστο μέλος της ομάδας μας με ισχυρό ιστορικό ηγεσίας και επιτυχίας στη Formula 1. Η μετάβασή του σε αυτόν τον ρόλο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης που έχουμε σε βάθος στην ομάδα μας και είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ πιο στενά μαζί του, με κοινή εστίαση στην άνοδο στο grid και τις νίκες σε αγώνες».

Andreas Seidl

«Μου άρεσε πραγματικά να συνεργάζομαι με τον Andreas. Έχει προσφέρει σπουδαία ηγεσία στην ομάδα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο ανάκαμψης των επιδόσεών μας στην F1 και στο συνεχιζόμενο ταξίδι μας για την επιστροφή στις πρώτες θέσεις του grid. Τον ευχαριστώ για τη διαφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία μας έδωσε χρόνο να σχεδιάσουμε ανάλογα».

Ο νέος επικεφαλής της McLaren, Andrea Stella, δήλωσε: «Αισθάνομαι προνομιούχος που αναλαμβάνω τον ρόλο του επικεφαλής ομάδας ως το επόμενο στάδιο της συμμετοχής μου στην ομάδα McLaren F1. Είμαι ευγνώμων στον Zak και στους μετόχους για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, καθώς και σε όλους τους συναδέλφους μου και σε όσους με στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου στην F1».

«Είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά τον όγκο της δουλειάς που έχουμε μπροστά μας για να ανέβουμε ξανά στο grid, αλλά είμαι ενθουσιασμένος και ενθαρρυμένος που βρίσκομαι σε αυτό το ταξίδι μαζί με μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, εμπειρία, αγωνιστικό πνεύμα και αφοσίωση. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τον καθένα από αυτούς, τον Lando (Norris) και τον Oscar (Piastri), για να πετύχουμε μαζί μεγάλες επιτυχίες και να απολαύσουμε το ταξίδι».

Ο Andreas Seidl δήλωσε στην ανακοίνωση της McLaren: «Ήρθα στη McLaren το 2019 και μου άρεσε πολύ η συνεργασία με τον Zak και την ομάδα. Πετύχαμε μερικά καλά αποτελέσματα και θα έχω πάντα όμορφες αναμνήσεις, με τη νίκη στη Monza το 2021 να αποτελεί προσωπική και επαγγελματική κορυφαία στιγμή».

«Η ομάδα βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πάντες για την υποστήριξη, την εμπιστοσύνη και τη δέσμευσή τους. Ευχαριστώ τον Zak και τους μετόχους για την κατανόηση που έδειξαν στην προσωπική μου απόφαση να προχωρήσω σε μια άλλη πρόκληση. Εύχομαι στον Andrea και την ομάδα ό,τι καλύτερο για το μέλλον».

Παράλληλα, ο Seidl ανέφερε στην ανακοίνωση της Sauber: «Πρόκειται για μια ομάδα με πλούσια ιστορία στη Formula 1 και έναν οργανισμό που γνωρίζω πολύ καλά από την εποχή που εργαζόμουν και ζούσα στο Hinwil για 4 χρόνια. Ανυπομονώ να ενταχθώ στην ομάδα και να συνεργαστώ με όλους τους συναδέλφους του ομίλου Sauber για τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω τον Finn Rausing και όλους στον όμιλο Sauber για την επιλογή τους: ανυπομονώ να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μου».

Ο Finn Rausing, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sauber, δήλωσε: «Είναι τεράστια χαρά μου να καλωσορίζω τον Andreas Seidl πίσω στο Hinwil ως διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Sauber. Η εμπειρία του Andreas είναι απαράμιλλη και φέρνει στον όμιλο Sauber μια σαφή κατανόηση όσον αφορά τι απαιτείται για την επίτευξη διαρκούς επιτυχίας. Αναλαμβάνει μια εταιρεία σε ανοδική πορεία και μοιράζεται τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε ανάπτυξη: Προσβλέπω σε πολλά χρόνια επιτυχίας μαζί».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!