F1: Επίσημα στη Ferrari o Frederic Vasseur

H Ferrari ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Γάλλος Frederic Vasseur θα είναι ο νέος επικεφαλής της ομάδας της στη Formula 1, λίγο αφότου η Alfa Romeo επιβεβαίωσε την αποχώρησή του.

F1: Επίσημα στη Ferrari o Frederic Vasseur

H Ferrari ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Γάλλος Frederic Vasseur θα είναι ο νέος επικεφαλής της ομάδας της στη Formula 1, λίγο αφότου η Alfa Romeo επιβεβαίωσε την αποχώρησή του.

Είναι επίσημο πλέον: στις 9 Ιανουαρίου, ο 54χρονος Γάλλος Frederic Vasseur θα ξεκινήσει την πορεία του στη Ferrari, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του επικεφαλής της ομάδας και του γενικού μάνατζερ. Η ανακοίνωση της Ferrari ήρθε μόλις μισή ώρα αφότου η Alfa Romeo είχε δημοσιοποιήσει ότι ο Vasseur αποχώρησε από τη δική της ομάδας. Μάλιστα, κυκλοφορούν φήμες ότι τη θέση του Γάλλου στην ομάδα της Sauber, που θα αγοράσει η Audi, θα πάρει ο επικεφαλής της McLaren, Andreas Seidl, πρώην διευθυντής του αγωνιστικού προγράμματος της Porsche, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα silly season ανώτατων παραγόντων ομάδων.

Παρότι είχαν ακουστεί πολλά ονόματα τις τελευταίες ημέρες, ως πιθανοί αντικαταστάτες του Mattia Binotto στη Ferrari, o Frederic Vasseur ήταν πάντα το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι οι πρώτες επαφές της Ferrari προς τον 54χρονο έγιναν τον περασμένο Ιούνιο, καθώς ο Γάλλος γνώριζε ότι δεν αποτελούσε μέρος των μελλοντικών σχεδίων της Audi και αποφάσισε να προσεγγίσει ο ίδιος τους ιθύνοντες του Maranello.

Αναφέρεται ότι οι συζητήσεις εντάθηκαν από το GP Ουγγαρίας (αρχές Αυγούστου) προς το τέλος του καλοκαιριού υπογράφηκε μεταξύ τους προσύμφωνο. Όταν το όνομα του Vasseur διέρρευσε στον Τύπο, άνθρωποι κοντά στον πρόεδρο της Ferrari, John Elkann, τον συμβούλευσαν ότι ο Γάλλος «δεν είναι αρκετός» για τη Scuderia.

Αναφέρεται ότι ο Elkann προσέγγισε άλλα άτομα υψηλού προφίλ -κάποιοι λένε συμπεριλαμβανομένου του Nico Rosberg– λαμβάνοντας αρνητικές απαντήσεις. Στο μεταξύ, ο CEO του Maranello, Benedetto Vigna, έβλεπε όλο και πιο πολύ με καλό μάτι το γεγονός ότι αρχικά εφεδρική επιλογή του Vasseur μετατρεπόταν στη λύση που θα εφαρμοστεί. Ο Vigna ίσως πιστεύει ότι η έλευση του Γάλλου θα επιτρέψει στον ίδιο να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στο αγωνιστικό τμήμα της Ferrari, πέραν από το τμήμα αυτοκινήτων παραγωγής.

Εντωμεταξύ, ο Vasseur είχε αποδεσμευθεί από το συμβόλαιό του με την Alfa Romeo/Sauber, λαμβάνοντας νωρίτερα το πράσινο φως από την ομάδα του Hinwil να διαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας του με τον Elkann. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο λόγος για τον οποίο ο Vasseur είχε αποχωρήσει από τη Renault στο τέλος του 2016, ήταν ότι δεν είχε την ελευθερία κινήσεων που θα ήθελε.

Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Ίσως το θέλγητρο της Ferrari να του αλλάξει γνώμη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ίσως το χαμηλών τόνων προφίλ του όμως θα κάνει πιο εύκολο να αποδοθεί στο πρόσωπό του σε περίπτωση αποτυχίας των επιθυμητών στόχων. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα αναλάβει τη θέση με τη μεγαλύτερη πίεση στη Formula 1.

O Frederic Vasseur δήλωσε για την προσχώρησή του στη Ferrari: «Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να αναλάβω την ηγεσία της Scuderia Ferrari ως επικεφαλής ομάδας. Ως κάποιος που είχε πάντα ένα δια βίου πάθος για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η Ferrari αντιπροσώπευε πάντα για μένα το αποκορύφωμα του κόσμου των αγώνων. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την ταλαντούχα και πραγματικά παθιασμένη ομάδα στο Maranello για να τιμήσουμε την ιστορία και την κληρονομιά της Scuderia και να αποδώσουμε για τους tifosi μας σε όλο τον κόσμο».

Ο Benedetto Vigna, CEO της Ferrari, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Fred Vasseur στη Ferrari ως επικεφαλής της ομάδας μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει συνδυάσει με επιτυχία τα τεχνικά του προσόντα ως εκπαιδευμένος μηχανικός με τη συνεπή ικανότητά του να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό των οδηγών και των ομάδων του. Αυτή η προσέγγιση και η ηγεσία του είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ωθήσουμε τη Ferrari μπροστά με ανανεωμένη ενέργεια».

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP Ιαπωνίας 2022

Στην ανακοίνωση της Alfa Romeo για την αποχώρηση του Vasseur, ο Γάλλος ανέφερε: «Καθώς ετοιμάζομαι να τελειώσω την περιπέτειά μου στην Alfa Romeo, μπορώ να ανατρέξω με αγάπη σε αυτά τα έξι χρόνια συνεργασίας. Οφείλω να είμαι ευγνώμων σε κάθε εργαζόμενο της ομάδας, καθώς είναι αυτοί που έφεραν την ομάδα ξανά στα πόδια της και ανέβηκαν στη σκάλα του αθλήματός μας».

«Είμαι περήφανος για τη δουλειά που κάναμε συλλογικά ως ομάδα και ως εταιρεία, και ακόμη περισσότερο για τα ισχυρά θεμέλια που θέσαμε για το τι θα ακολουθήσει: αλλά αυτό για το οποίο είμαι πιο περήφανος είναι οι άνθρωποι που τα έκαναν όλα αυτά δυνατά, οι οποίοι με τον καιρό έγιναν φίλοι».

«Θα νιώθω πάντα αυτή η ομάδα σαν το σπίτι μου και θα την υποστηρίζω όπου κι αν πάω. Έχω μάθει τόσα πολλά κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας και νιώθω ότι κάθε μέρα με εξοπλίζει για όσα έρχονται. Ξέρω ότι η Alfa Romeo θα συνεχίσει να αναπτύσσεται όλο και πιο δυνατά και ανυπομονώ να τη δω να αγωνίζεται στην κορυφή του grid τα επόμενα χρόνια».

Ο Finn Rausing, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sauber, δήλωσε: «Ο Frederic έδωσε στην ομάδα μας έξι χρόνια εμπνευσμένης ηγεσίας και σκληρής δουλειάς, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση της εταιρείας και της ομάδας. Ήταν σε θέση να ενθαρρύνει τον καθένα από εμάς να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και τα ολοένα και πιο καλά αποτελέσματα που απολαμβάνουμε αποτελούν απόδειξη της ποιότητας της απόδοσής του στο τιμόνι της ομάδας».

«Ήταν ο πρώτος που πίστεψε στο έργο μας και αφήνει μια ομάδα σε πολύ ισχυρότερη και υγιέστερη θέση από ό,τι όταν έφτασε, με ένα λαμπρό μέλλον μπροστά μας, κάτι που είναι το μόνο που θα μπορούσε να του ζητηθεί. Είμαι σίγουρος ότι εκφράζω την άποψη όλων στην ομάδα όταν εύχομαι στον Fred κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του προσπάθειες».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!