F1: Παρενοχλήσεις και κακόβουλα σχόλια μεταξύ θεατών

Φαινόμενα παρενοχλήσεων, όπως επίσης ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια παρατηρήθηκαν μεταξύ θεατών στο GP Αυστρίας.

F1: Παρενοχλήσεις και κακόβουλα σχόλια μεταξύ θεατών

Φαινόμενα παρενοχλήσεων, όπως επίσης ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια παρατηρήθηκαν μεταξύ θεατών στο GP Αυστρίας.

Η Formula 1 ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει τα απαράδεκτα, όπως τα χαρακτήρισε επεισόδια παρενοχλήσεων που αναφέρθηκαν στο GP Αυστρίας με τους διοργανωτές του αγώνα. Κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, πολλοί θεατές έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κακόβουλα σχόλια και παρενοχλήσεις που δέχθηκαν από άλλους θεατές στο Red Bull Ring.

O Lewis Hamilton ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή. Όλοι οι οπαδοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Με αηδία και απογοήτευση ακούω ότι ορισμένοι οπαδοί αντιμετωπίζουν ρατσιστική, ομοφοβική και γενικά προσβλητική συμπεριφορά στην πίστα αυτό το Σαββατοκύριακο».

«Η παρακολούθηση του Grand Prix της Αυστρίας ή οποιουδήποτε GP δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί πηγή άγχους και πόνου για τους οπαδούς και κάτι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι οι αγώνες θα είναι ασφαλείς χώροι για όλους. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να επιτρέπουμε να συνεχίζεται αυτό».

Ο Hamilton σχολίασε επίσης το γεγονός ότι υπήρχαν ζητωκραυγές όταν είχε το ατύχημά του στις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής: «Είμαι ευγνώμων που δεν μπήκα στο νοσοκομείο και δεν τραυματίστηκα σοβαρά, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ζητωκραυγάζεις την πτώση κάποιου ή τον τραυματισμό ή το ατύχημα κάποιου. Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί στο Silverstone και δεν έπρεπε να έχει συμβεί εδώ».

Max Verstappen - Red Bull, GP Αυστρίας 2022

Η Mercedes προσκάλεσε μια οπαδό του Hamilton στο γκαράζ της κατά τη διάρκεια του αγώνα της Κυριακής, όταν έμαθε ότι είχε δεχθεί παρενόχληση. Κάποιοι μεθυσμένοι θεατές σήκωσαν το φόρεμά της και της είπαν ότι δεν άξιζε σεβασμό διότι είναι οπαδός του Hamilton. Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 Ολλανδοί υποστηρικτές του Max Verstappen έκαναν το ταξίδι έως την Αυστρία για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

O ίδιος ο Verstappen καταδίκασε τη συμπεριφορά αυτή: «Φυσικά και δεν είναι καλό. Αυτά τα πράγματα δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Διάβασα μερικά σοκαριστικά πράγματα, οπότε σαφώς αυτό δεν είναι εντάξει. Δεν θα έπρεπε καν να χρειάζεται να το πω αυτό, νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί γενική κατανόηση ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα έπρεπε να σκέφτεται έτσι και να συμπεριφέρεται έτσι».

«Μερικές φορές όταν πίνεις αλκοόλ κάνεις ηλίθια πράγματα, και δεν λέω ότι είναι δικαιολογία, αλλά αυτά τα πράγματα μπορούν να ρυθμιστούν. Υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα αλκοόλ ίσως, πριν πεις, ‘είναι ώρα να πας για ύπνο και να ξυπνήσεις ξανά το επόμενο πρωί και να είσαι νηφάλιος’. Αν αρχίσεις να το παρατραβάς, μπορείς να κάνεις ένα σωρό ηλίθια πράγματα».

Max Verstappen

Ο διευθυντής της Mercedes, Toto Wolff, δήλωσε: «Αν κακοποιείς, με οποιονδήποτε τρόπο, σεξιστικά, ρατσιστικά, ομοφοβικά, είσαι απλά ανεγκέφαλος, και καμία ποσότητα αλκοόλ δεν μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό. Το ότι το άθλημα πολώνει και πυροδοτεί συναισθήματα, το θέλουμε. Αλλά και πάλι, πρέπει να το καταδικάσουμε και αυτοί οι λίγοι ηλίθιοι να μείνουν μακριά μας».

«Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Επειδή υπάρχουν μερικοί μεθυσμένοι ηλίθιοι εκεί έξω που δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί ο κόσμος σήμερα, δεν πρέπει να καταδικάζουμε το 99,9% των οπαδών που έρχονται εδώ. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί οι ηλίθιοι. Ελπίζω να δώσουμε ένα καλό σόου στους υπόλοιπους και αυτοί να μείνουν σπίτι τους».

Ο τέσσερις φορές Πρωταθλητής Sebastian Vettel δήλωσε: «Όποιοι κι αν είναι αυτοί οι άνθρωποι, θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους και να τους απαγορευτεί η είσοδος σε αγώνες εφ’ όρου ζωής. Αν οι άνθρωποι περνούν καλά και πίνουν πάρα πολύ, αυτό είναι εντάξει. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη λανθασμένη συμπεριφορά. Αγωνιζόμαστε ως ένα ένα, οπότε, οι οπαδοί είναι μέρος αυτού».

Η τελευταία φράση του Vettel αναφέρεται στο μήνυμα ενάντιας στις διακρίσεις “We race as one” που έχει υιοθετήσει η Formula 1 από το 2020. Ωστόσο, ο Hamilton χαρακτήρισε το μήνυμα μόνο λόγια, τόνισε ότι απαιτείται δράση και πιστεύει ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο μηχανοκίνητο αθλητισμό θα πρέπει να «δεσμευτούν σε περισσότερη ποικιλομορφία και συμπερίληψη».

Lewis Hamilton

«Αυτό αντικατοπτρίζει την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνουμε και συχνά αντικατοπτρίζει και ποια είναι η βάση των οπαδών μας. Ήρθε η ώρα για δράση. Το “We Race as One” ήταν ωραίο και καλό, αλλά ήταν μόνο λόγια. Στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτα. Δεν υπήρξε χρηματοδότηση προς οτιδήποτε, δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα που να δημιουργεί πραγματικά αλλαγές και να πυροδοτεί αυτή τη συζήτηση».

«Έτσι, σίγουρα (πρέπει) να αξιοποιήσουμε τις πλατφόρμες μας. Αλλά πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη κάποια από τα πράγματα που λέμε. Το να λέμε απλώς (λόγια) δεν αρκεί. Είναι απαράδεκτο. Δεν είναι αρκετό. Απλώς υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα παντού και ότι το θέμα έγκειται στην εκπαίδευση και την άγνοια».

«Οπότε πρέπει όλοι να συνεργαστούμε με τις πλατφόρμες μας για να διαδώσουμε αυτή τη θετική νοοτροπία, σε όλους τους ανθρώπους που παρακολουθούν. Οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται εδώ και να αισθάνονται ασφαλείς, πρέπει να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται και πρέπει να μπορούν να ακολουθούν όποιον θέλουν να ακολουθήσουν. Δεν θα πρέπει να έχει σημασία το φύλο ή η σεξουαλικότητα, το χρώμα του δέρματος. Θα πρέπει απλώς να είναι όλοι εδώ για να περάσουν καλά».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!