Δοκιμάζουμε το νέο Opel Corsa 1.2T 100PS

Το best seller της ελληνικής αγοράς ανανεώθηκε και έρχεται με φρέσκο αέρα για να διατηρήσει το ελκυστικό του προφίλ.

Δοκιμάζουμε το νέο Opel Corsa 1.2T 100PS

Το best seller της ελληνικής αγοράς ανανεώθηκε και έρχεται με φρέσκο αέρα για να διατηρήσει το ελκυστικό του προφίλ.

Με μακρά ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται το 1982, έξι γενιές και 14,5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, το Opel Corsa δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μάλιστα το best seller της ελληνικής αγοράς για το 2023, ανεξαρτήτως κατηγορίας!

Το 2024 βρίσκει το Γερμανικό σουπερμίνι ανανεωμένο σε σχεδίαση, τεχνολογίες και συστήματα κίνησης. Η πρώτη μας επαφή στο εξωτερικό έγινε με την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση των 156 ίππων, στην Ελλάδα ωστόσο προτιμήσαμε να δοκιμάσουμε πρώτη την πιο εμπορική βενζινοκίνητη εκδοχή των 100 ίππων.

Ξεκινώντας από την εμφάνιση, ήταν θέμα χρόνου το Corsa να υιοθετήσει τη νέα, εντυπωσιακή μαύρη μάσκα Opel Visor που μαζί με τον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα κάνουν το εμπρός μέρος σαφώς πιο μοντέρνο και δυναμικό από πριν. Στο πλάι δεν υπάρχουν αλλαγές, ενώ πίσω ξεχωρίζει το νέο λογότυπο CORSA στο πορτμπαγκάζ.

Στο εσωτερικό έχουν αλλάξει το τιμόνι και οι υφασμάτινες επενδύσεις, ενώ η μεγαλύτερη αναβάθμιση είναι εκείνη του infotainment, με μεγαλύτερη οθόνη αφής 10’’, η οποία στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις εξοπλισμού πλην της βασικής Edition. Διαθέτει νέο λογισμικό, αναβαθμισμένα γραφικά, χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ενημερώσεις over-the-air.

Στην πράξη το σύστημα πολυμέσων (με ασύρματο Android Auto και Apple CarPlay) είναι εύχρηστο και σβέλτο στη χρήση. Δύναται μάλιστα να συνοδευτεί (αναλόγως την έκδοση ή το έξτρα πακέτο εξοπλισμού) από κάμερα οπισθοπορείας και ειδική θήκη ασύρματης φόρτισης συμβατών smartphones.

Τα Corsa GS/GS Pack και Ultimate ενισχύουν το ψηφιακό τους προφίλ με την οθόνη 7’’ που παίρνει τη θέση του αναλογικού πίνακα οργάνων. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν στην έκδοση Edition Launch Pack, οπότε πίσω από το τιμόνι υπήρχε το κλασικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, μαζί με μια οθόνη 3,5’’ που παρείχε πλήθος πληροφοριών σχετικές με την οδήγηση.

Θέση οδήγησης, ποιότητα κατασκευής και εργονομία συγκαταλέγονται στα θετικά του Corsa. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την πρακτικότητα. Οι πίσω επιβάτες δυσκολεύονται στην είσοδο – έξοδο λόγω των μικρών θυρών και του στενού ανοίγματος, ενώ ο χώρος που έχουν στη διάθεσή τους για το κεφάλι και τα πόδια κυμαίνεται στο μέσο όρο της κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο αποσκευών που έχει όγκο 309 λίτρα.

Αν χρειαστεί πάντως, με την αναδίπλωση της πλάτης του πίσω καθίσματος, μεγαλώνει στα 1.081 λτ..

Εντυπωσιακά σβέλτο και οικονομικό

Κάτω από το καπό του δικού μας Corsa συναντάμε τον αποδοτικότατο 1.200άρη Turbo βενζίνης, ο οποίος για την περίσταση αποδίδει ισχύ 100 ίππων και ροπή 205 Nm. Συνδυάζεται με ένα σωστά κλιμακωμένο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και, εκμεταλλευόμενος την ευστροφία και την γραμμική λειτουργία, αλλά και το λογικό βάρος των 1.100 κιλών, επιταχύνει με σθένος το Γερμανικό χάτσμπακ από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 9,9’’ και μέχρι την τελική ταχύτητα των 194 χλμ./ώρα!

Για τους ίδιους λόγους προσφέρει και οικονομία καυσίμου. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας είδαμε εύκολα μέση κατανάλωση 6,5 λτ./100 χλμ., όχι μακριά δηλαδή από τα 5,4 λτ./100 χλμ. που υπόσχεται ο κατασκευαστής.

Η ταχύτητα που αναπτύσσει το μικρό Opel σε ευθεία και στροφές είναι εύκολα διαχειρίσιμη από το στιβαρό πλαίσιο, την καλοκουρδισμένη ανάρτηση και τα αποτελεσματικά ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Το Corsa στρίβει σε επαρχιακές διαδρομές και ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο αισθητά πιο γρήγορα απ’ ότι σε προδιαθέτει η ισχύς των 100 ίππων, ενώ προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στον οδηγό του.

Συμβάλλουν σε αυτό οι κλίσεις του αμαξώματος που είναι περιορισμένες, τα δυνατά και ανθεκτικά φρένα και το άμεσο τιμόνι. Σε κάθε περίπτωση, στάνταρ συστήματα όπως το cruise control και η αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας κάνουν την οδήγηση πιο ξέγνοιαστη και άνετη, ενώ το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, η ειδοποίηση κόπωσης του οδηγού και η υποβοήθηση επαναφοράς στη λωρίδα κυκλοφορίας γλιτώνουν ή περιορίζουν τη ζημιά σε μια απροσεξία.

Τελικά

Με μοντέρνα εμφάνιση μέσα-έξω, ικανοποιητικούς χώρους, σπορτίφ χαρακτήρα στην οδήγηση, όλα τα απαραίτητα στοιχεία άνεσης και ασφάλειας και ένα ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό κινητήρα, το Corsa των 100 ίππων αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στη δύσκολη κατηγορία των σουπερμίνι. Η επιλογή της οποίας γίνεται πολύ ελκυστική αν συνυπολογίσουμε το πρόγραμμα απόσυρσης – ανταλλαγής με όφελος 2.000 € που ισχύει αυτή την περίοδο.

Ο εξοπλισμός της Edition Launch Pack, πέρα από όσα έχουμε ήδη αναφέρει, διαθέτει επίσης ζάντες αλουμινίου 16’’, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, προβολείς ομίχλης, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες και air condition.

 ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!