F1: Η AlphaTauri εγκαταλείπει το Bicester για το Milton Keynes

Το αεροδυναμικό τμήμα της AlphaTauri, θυγατρική ομάδα της Red Bull στη Formula 1, θα εγκαταλείψει την αεροδυναμική σήραγγα του Bicester και θα μετακομίσει στις εγκαταστάσεις της μεγάλης ομάδας, στο Milton Keynes.

F1: Η AlphaTauri εγκαταλείπει το Bicester για το Milton Keynes

Το αεροδυναμικό τμήμα της AlphaTauri, θυγατρική ομάδα της Red Bull στη Formula 1, θα εγκαταλείψει την αεροδυναμική σήραγγα του Bicester και θα μετακομίσει στις εγκαταστάσεις της μεγάλης ομάδας, στο Milton Keynes.

Το 2024 αποτελεί χρονιά αλλαγών για την ομάδα της AlphaTauri, η οποία διαθέτει καινούργιο CEO (Peter Bayer) και επικεφαλής ομάδας (Laurent Mekies). Επίσης, αναμένεται να αλλάξει την ονομασία της σε Racing Bulls, αν και αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα. Άλλη μία σημαντική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί φέτος για τη μικρή ομάδα της Formula 1. To αγωνιστικό τμήμα της ομάδας βασίζεται στη Faenza της Ιταλίας, την οποία διατηρεί από το 2005, που η Red Bull αγόρασε την ομάδα της Minardi.

Ωστόσο, το αεροδυναμικό τμήμα της ομάδας βασιζόταν στο Bicester της Αγγλίας, όπου χρησιμοποιούσε την αεροδυναμική σήραγγα που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Motorsport, η μικρή ομάδα θα εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις αυτές και θα μεταφερθεί στο Milton Keynes, όπου εδρεύει η Red Bull. Εκεί θα χρησιμοποιεί την αεροδυναμική σήραγγα της Πρωταθλήτριας ομάδας, η οποία στοχεύει να έχει κατασκευάσει μία καινούργια σήραγγα έως το 2026.

Για το 2024, η AlphaTauri θα χρησιμοποιήσει όσα περισσότερα εξαρτήματα επιτρέπονται από τη Red Bull Technology, που κατασκευάζει τα μονοθέσια της Πρωταθλήτριας ομάδας. O Peter Bayer δήλωσε: «To Milton Keynes Performance Centre είναι απαραίτητο επειδή οι εγκαταστάσεις του Bicester είναι πολύ μικρές. Δεν έχουμε χώρο στάθμευσης ή καντίνα. Η μίσθωση του Bicester πρόκειται να λήξει, οπότε έπρεπε ούτως ή άλλως να μετακομίσουμε».

Η μετατόπιση του αεροδυναμικού τμήματος θα κάνει πιο εύκολη για τους μηχανολόγους της μικρής ομάδας τη χρήση και του προσομοιωτή της Red Bull στο Milton Keynes. Ο Bayer ανέφερε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγουμε μια εντατική εκστρατεία προσλήψεων. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα προσληφθούν είναι Βρετανοί. Για αυτούς, λυπάμαι που το λέω, η Faenza είναι όμορφη, αλλά αποτελεί πρόβλημα».

Οι ελλείψεις σε ευκαιρίες εργασίας για την οικογένεια των τεχνικών καθώς και σχολείων με εκμάθηση σε άλλες γλώσσες πέραν των Ιταλικών, κάνουν πολύ δύσκολη τη μετακόμιση στη Faenza για μη Ιταλούς. Μερικοί από τους Βρετανούς τεχνικούς που βρίσκονται στη Faenza θα μεταφερθούν στο Milton Keynes, και ο Bayer προσέθεσε: «Έχουμε προσφέρει την ευκαιρία στους Ιταλούς που θέλουν να μετακομίσουν να το κάνουν, αλλά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση».

Από καθαρά αγωνιστική άποψη, θα αυξηθούν και οι αμφιβολίες των αντιπάλων σχετικά με την ολοένα και πιο ισχυρή συνεργασία μεταξύ Red Bull και AlphaTauri. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν έντονες υποψίες για πιθανές τακτικές παράκαμψης του budget cap, με τη μικρή ομάδα να λειτουργεί ως πλατφόρμα δοκιμών για τους Πρωταθλητές.

Για αυτό και η FIA θέλει να κάνει ακόμη πιο απροειδοποίητες τις επισκέψεις εκπροσώπων της στις εγκαταστάσεις των ομάδων για ελέγχους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν στα γραφεία βρισκόμενοι στην κεντρική πύλη και να έχουν πρόσβαση στο χώρο εντός 10-15 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο, δε θα υπάρχει χρόνος αντίδρασης για τις ομάδες να συγκαλύψουν κάποια παράτυπη δραστηριότητα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι η Red Bull δημιούργησε μία νέα εταιρεία μάρκετινγκ και επικοινωνιών, τη Red Bull F1 Marketing, για να διαχειρίζεται τα αιτήματα από εταιρείες που επιθυμούν να προωθηθούν μέσω των μονοθέσιων αμφότερων των ομάδων της. Υπό την κοινή αυτή «ομπρέλα», όταν δε θα υπάρχει χώρος για σπόνσορες στο αμάξωμα της Red Bull, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα προωθούνται στην AlphaTauri, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο ομάδων. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί και η ανάγκη της AlphaTauri να «κυνηγά» σπόνσορες.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!