F1-Frederic Vasseur: Έχω περισσότερη ισχύ από οπουδήποτε αλλού

Έπειτα από τις φήμες περί κακού κλίματος στο εσωτερικό της Ferrari, ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας στη Formula 1, Frederic Vasseur, διέψευσε τους ισχυρισμούς σχετικά με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, δηλώνοντας ότι απολαμβάνει περισσότερη δύναμη στη Scuderia από οπουδήποτε αλλού έχει εργαστεί.

F1-Frederic Vasseur: Έχω περισσότερη ισχύ από οπουδήποτε αλλού

Έπειτα από τις φήμες περί κακού κλίματος στο εσωτερικό της Ferrari, ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας στη Formula 1, Frederic Vasseur, διέψευσε τους ισχυρισμούς σχετικά με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, δηλώνοντας ότι απολαμβάνει περισσότερη δύναμη στη Scuderia από οπουδήποτε αλλού έχει εργαστεί.

Έπειτα από την αποχώρηση του David Sanchez από την ομάδα της Ferrari, ο ιταλικός Τύπος έχει επιδοθεί σε μία καταστροφολογία όσον αφορά το εσωτερικό κλίμα της Scuderia. Ο επικεφαλής της, Frederic Vasseur, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με δηλώσεις του στο γαλλικό περιοδικό Auto Hebdo.

Σύμφωνα με τις φήμες, ο CEO της Ferrari, Benedetto Vigna, επεμβαίνει υπερβολικά στη λειτουργία της ομάδας, συγκεντρώνοντας αρμοδιότητες για τον εαυτό του, χωρίς να αφήνει ελευθερία κινήσεων στον Vasseur και τον αθλητικό διευθυντή, Laurent Mekies, για τον οποίο αναφέρεται ότι υπάρχουν πολυάριθμες προσφορές (από F1, Alpine και FIA) και φέρεται ότι εξετάζει τις μελλοντικές επιλογές του.

Ωστόσο, ο Vasseur, σε ρόλο… πυροσβέστη προσπαθώντας να διαψεύσει όλα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τη Ferrari, διαβεβαιώνοντας ότι απολαμβάνει περισσότερη ελευθερία κινήσεων από οπουδήποτε αλλού: «Θα έμπαινα στον πειρασμό να γελάσω, αν αυτές οι δηλώσεις δεν είχαν αντίκτυπο στην ομάδα. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα, ξέρω τι θέλω να πετύχω και θα το πετύχω. Μιλάω καθημερινά τον (πρόεδρο της Ferrari) John Elkann και τον Benedetto Vigna, ξέρω τι περιμένουν από μένα. Έχω μέσα και δύναμη λήψης αποφάσεων που δεν είχα ποτέ αλλού, αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς είναι δυνατόν η ομάδα να γίνει στόχος μετά από μόνο έναν αγώνα. Ξέρουμε τι δεν λειτούργησε στο Μπαχρέιν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να βελτιωθεί. Ο συσχετισμός μεταξύ πίστας και προσομοιωτή είναι καλός, είμαστε ευθυγραμμισμένοι. Για αυτό ζήτησα από όλους να παραμείνουν επικεντρωμένοι στις επιδόσεις και να βρουν λύσεις στα θέματα αξιοπιστίας, γιατί το Πρωτάθλημα είναι μεγάλο».

«Το ότι δεν κερδίζεις τον πρώτο αγώνα δεν σημαίνει ότι είσαι οφσάιντ. Το Μπαχρέιν ήταν κακό από ορισμένες απόψεις και καλό από άλλες. Μετά από τις δοκιμές προετοιμασίας μιλήσαμε με τους οδηγούς, μαζί με τον John και τον Benedetto, και θα ξαναμιλήσουμε μετά την Imola, όλα αυτά έχουν ήδη προγραμματιστεί».

Ο Vasseur, μαζί με τους Mekies, Charles Leclerc και Carlos Sainz, πραγματοποίησαν μια άτυπη συνάντηση με το προσωπικό την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ανεβάσουν το ηθικό στο Maranello. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι ο Vasseur είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προκάτοχο της θέσης του, Mattia Binotto, έπειτα από το GP Μπαχρέιν στο οποίο συζήτησαν την εικόνα της Ferrari στον εναρκτήριο αγώνα της φετινής σεζόν.

Ο Vasseur σχολίασε επίσης την παραίτηση του David Sanchez, που φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί προς τη McLaren: «Είναι αναπόφευκτο. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν πολύ κοντά στον Mattia και που προτιμούν να φύγουν, αυτό δεν με ανησυχεί, και υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να φοβήθηκαν για το μέλλον τους για μια στιγμή».

Πέραν από τις φήμες για τον Laurent Mekies, φαίνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα και για το μέλλον του επικεφαλής του τμήματος πλαισίου, Enrico Cardile. Όπως έχουμε αναφέρει, ο επικεφαλής αεροδυναμικής εξέλιξης, Diego Tondi, θα αναλάβει τα καθήκοντα του David Sanchez, υποστηριζόμενος από δύο αεροδυναμιστές που έχουν προέλθει από τη Red Bull.

Ο Vasseur βγήκε και υποστήριξε δημόσια την ομάδα του, διαψεύδοντας τις φήμες, αλλά από την άλλη, αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του. Σπανίως υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, ιδιαίτερα στην εκτεθειμένη στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης Ferrari. Αυτές οι φήμες λογικά να προέρχονται μέσα από την ομάδα, πράγμα που συνιστά ότι υπάρχει ανησυχία για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Scuderia.

H λογική λέει ότι ο Vasseur είναι πρόθυμος να παλέψει και η Ferrari δεν έχει την πολυτέλεια να τον χάσει άμεσα, γεγονός που ενισχύει τη θέση του. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Scuderia χρειάζεται μεγαλύτερη αναδιάρθρωση από αυτήν που είχε αρχικά φανταστεί. Όσο πρόωρες και αν είναι οι φήμες καταστροφολογίας, σίγουρα έχουν προκύψει νωρίτερα από ό,τι θα περίμεναν ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι παρατηρητές.

Αυτό χρειάζεται άμεση διόρθωση και η επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας διαχείρισης της κατάστασης θα εξαρτηθεί από τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί και την ελευθερία κινήσεων που θα έχει ο Vasseur να φτιάξει τα πράγματα. Αυτό που θα πρέπει να αποφύγει η Ferrari, είναι να έχει κάποιον που δεν έχει γνώση του κόσμου της Formula 1 και δεν ασχολείται με την καθημερινή λειτουργία της ομάδας -βλέπε Benedetto Vignaνα εμπλέκεται υπερβολικά στη λήψη αποφάσεων. Διότι τότε, η φημολογούμενη καταστροφή θα επέλθει ταχύτατα, και θα χρειαστεί καιρός για να συνέλθει ξανά η Scuderia.

Προεπισκόπηση GP Σαουδικής Αραβίας

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP Μπαχρέιν 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!