F1: Ο Piastri είχε προειδοποιήσει την Alpine

O Oscar Piastri είχε προειδοποιήσει την Alpine για την πρόθεσή του να μεταβεί στη McLaren το 2023. Η γαλλική ομάδα θα εξετάσει τη Δευτέρα το φετινό μέλλον του Αυστραλού, που είναι εφεδρικός οδηγός σε αυτήν έως τις 31/12.

F1: Ο Piastri είχε προειδοποιήσει την Alpine

O Oscar Piastri είχε προειδοποιήσει την Alpine για την πρόθεσή του να μεταβεί στη McLaren το 2023. Η γαλλική ομάδα θα εξετάσει τη Δευτέρα το φετινό μέλλον του Αυστραλού, που είναι εφεδρικός οδηγός σε αυτήν έως τις 31/12.

Ο Oscar Piastri αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει την Alpine ότι θα μετέβαινε στη McLaren το 2023, πριν ανακοινωθεί η μεταγραφή του Fernando Alonso στην Aston Martin για την επόμενη χρονιά. Η Alpine είχε υπογράψει προσύμφωνο με τον Piastri πέρυσι το Νοέμβριο, το οποίο θα αποτελούσε τη βάση ενός κανονικού συμβολαίου για τις επόμενες χρονιές που θα έπρεπε να αποσταλεί στον Piastri εντός 10 εργάσιμων ημερών. Ωστόσο, αυτό το συμβόλαιο συντάχθηκε το Μάιο και ο Αυστραλός δεν το υπέγραψε ποτέ.

Η πρόταση του Μαΐου προέβλεπε το «δανεισμό» του Piastri στη Williams για το 2023 και πιθανώς και για το 2024. Ωστόσο, ο Αυστραλός δεν ήταν ικανοποιημένος με αυτή τη λύση και έψαξε για εναλλακτικές, ξεκινώντας συνομιλίες με τη McLaren, οι οποίες οδήγησαν σε συμφωνία. Ωστόσο, όταν η Alpine έχασε τον Alonso, ανακοίνωσε τον Piastri, ο οποίος διέψευσε άμεσα τους ισχυρισμούς της. Tο ζήτημα κατευθύνθηκε στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Συμβολαίων (CRB) της Formula 1, το οποίο δικαίωσε τη McLaren.

Ο Piastri δήλωσε: «Η απόφασή μου είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα (από την αποχώρηση του Alonso), γεγονός που έκανε την ανακοίνωση της Alpine ίσως ακόμη πιο μπερδεμένη και δυσάρεστη, επειδή είχαμε πει στην ομάδα ότι δεν θα συνέχιζα» (μαζί της). Ήταν αρκετά ενοχλητικό, καθώς η ανακοίνωση ήταν ψευδής και μου στέρησε επίσης την ευκαιρία να αποχαιρετήσω σωστά όλους τους ανθρώπους στο Enstone».

«Ήμουν με την ομάδα για λίγο περισσότερο από δυόμισι χρόνια τώρα και για την υπόλοιπη ομάδα να μάθει ότι φεύγω με αυτόν τον τρόπο ήταν πολύ ενοχλητικό. Ακόμα δεν είχα την ευκαιρία να πω αντίο και είναι κάτι που θέλω να κάνω για να δείξω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες στο Enstone».

Oscar Piastri

Ο επικεφαλής της ομάδας της Alpine, Otmar Szafnauer, είχε αποκαλύψει ότι όταν είχε συναντήσει τον Oscar Piastri στον προσομοιωτή την ημέρα της ανακοίνωσης της γαλλικής ομάδας, ο Αυστραλός είχε χαμογελάσει και είχε πει ευχαριστώ. Ο νεαρός οδηγός σχολίασε για το συγκεκριμένο συμβάν: «Έγινε δημοσίως μπροστά σε κάποια μέλη της ομάδας που δεν γνώριζαν την κατάσταση και δεν ήθελα να προκαλέσω σκηνή μπροστά τους».

Ο Szafnauer απάντησε σε αυτό: «Υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων εκεί; Μπορώ να σας πω όχι, ήμουν εγώ και ο τεχνικός του προσομοιωτή, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο. Αλλά αν έχετε δει ποτέ έναν προσομοιωτή, είναι ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο. Ήμασταν τρεις σε αυτό το δωμάτιο. Έτσι δεν ήταν μια ομάδα ανθρώπων. Δεν ήταν παράξενο».

Ο Piastri ανέφερε όμως: «Μόλις βρεθήκαμε ιδιαιτέρως, είπα στον Otmar ποια ήταν η θέση μας και τι είχε ειπωθεί πολλές φορές πριν από αυτό. Ήταν πολύ περίεργο για μένα να κάνω αυτή την ανακοίνωση. Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου και ίσως της ζωής μου μέχρι τώρα. Το να ανακοινωθεί ψευδώς αυτό ήταν κάτι που η ομάδα μάνατζμεντ και εγώ αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να διορθώσουμε και υπήρχαν επίσης πιθανές νομικές επιπτώσεις αν δεν διαψεύδαμε την ανακοίνωση».

«Δεν είχε σκοπό να είναι αιχμηρή ή με οποιονδήποτε τρόπο κάτι περισσότερο από αντικειμενική. Η τελευταία φράση (δεν πρόκειται να αγωνιστώ με την Alpine το 2023) ήταν αρκετά έντονη, αλλά με την απόφαση του CRB, δείχνει ότι ήταν καθαρά γεγονός. Η έλλειψη σαφήνειας γύρω από το μέλλον μου και τελικά η κατάρρευση της εμπιστοσύνης, με έκαναν να νιώσω ότι η πολύ ελκυστική προσφορά της McLaren και οι θετικές σχέσεις μαζί της μέχρι στιγμής ήταν οι λόγοι για τους οποίους πίστεψα ότι η McLaren ήταν το καλύτερο μέρος για το μέλλον μου».

Oscar Piastri

«Η απόφαση του CRB επιβεβαίωσε ότι δεν είχα συμβόλαιο για τη σεζόν του 2023 (με την Alpine). Ήμουν ελεύθερος να επιλέξω τον προορισμό μου, και ένιωσα ότι η McLaren ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Ήταν πολύ ξεκάθαροι και πολύ πρόθυμοι και ενθουσιώδεις να με έχουν. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, υπήρχε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το μέλλον μου στην ομάδα της Alpine».

«Δήλωσαν δημοσίως ότι επιθυμούσαν να συνεχίσουν με τον Fernando για τουλάχιστον ένα ή δύο ακόμη χρόνια. Το σέβομαι αυτό. Αλλά αφού πέρασα τη χρονιά εκτός δράσης, οι ελπίδες μου ήταν σταθερά στραμμένες σε μια θέση στην Alpine και η έλλειψη σαφήνειας και, ομοίως με τον Fernando, ένα λίγο περίεργο συναίσθημα στις διαπραγματεύσεις, δεν αισθάνθηκα ότι ήταν η σωστή απόφαση για μένα» (να παραμείνει εκεί).

Από την πλευρά του, ο Szafnauer, δήλωσε: «Είχαμε την εντύπωση ότι οι συμβολαιογραφικές ρυθμίσεις που είχαμε με την Oscar ήταν έγκυρες». Πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Συμβολαίων, η Alpine πίστευε ότι είχε 50% πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεση.

Η γαλλική ομάδα πίστευε ότι το προσύμφωνο του Νοεμβρίου εξασφάλιζε ότι ο Piastri θα παραμείνει σε αυτήν το 2023, εφόσον τηρούσε τις δεσμεύσεις της απέναντί του: «Πραγματοποιήσαμε τα πάντα, πέραν από αυτά που είπαμε ότι θα κάνουμε, συμπεριλαμβανομένων 3.500 χιλιομέτρων δοκιμών με το περυσινό μονοθέσιο, και τον καταστήσαμε εφεδρικό οδηγό μας. Όταν η McLaren και η Mercedes μας ρώτησαν αν θα μπορούσαμε να τον μοιραστούμε ως εφεδρικό επειδή δεν είχαν κάποιον, τους επιτρέψαμε να το κάνουν. Τον πληρώσαμε. Αυτή είναι η αφοσίωσή μας στον Oscar».

Otmar Szafnauer

Το προσύμφωνο της Alpine με τον Piastri είχε υπογραφεί υπό την προηγούμενη διοίκηση της Alpine (με τον Marcin Budkowski επικεφαλής). Ο Szafnauer σχολίασε: «Όλα αυτά συνέβησαν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Οπότε, υποθέτω ότι είναι εύκολο να κατηγορούμε ανθρώπους που δεν είναι πια εδώ, αλλά δεν είναι αυτό το στιλ μου. Το σωστό είναι να δούμε τι συνέβη, να καταλάβουμε ποιες ήταν οι αδυναμίες και να τις διορθώσουμε για το μέλλον».

Επίσης, ο Αμερικανός αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν οι Luca De Meo (CEO της Renault) και Laurent Rossi (CEO της Alpine) στις διαπραγματεύσεις με τους οδηγούς: «Ο Luca δεν ασχολείται με τα καθημερινά πράγματα στην ομάδα. Ούτε καν. Θέτει τους μεγάλους στόχους και παρέχει τους πόρους που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, αυτός είναι ο ρόλος του. Ο Laurent φροντίζει κυρίως για το εμπορικό σήμα της Alpine, το οποίο χτίζουμε και με το οποίο κάνουμε καλή δουλειά. Νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για αυτοκίνητα από ό,τι έχουμε παραγωγική ικανότητα».

«Ο δικός μου ρόλος είναι εδώ με την ομάδα, τα καθημερινά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων με τους οδηγούς. Θα το κάνω αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μέλλον. Το κάνω ήδη εδώ και 25 χρόνια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτού του είδους τα πράγματα, μόλις κάνουμε μια αναδρομική ματιά, θα διορθωθούν». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που έχει δηλώσει ο Fernando Alonso, που ανέφερε ότι ο Szafnauer δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το δικό του συμβόλαιο.

Όσον αφορά τον Piastri και αν ο Αυστραλός θα παραμείνει στην Alpine έως το τέλος της φετινής σεζόν ως εφεδρικός οδηγός, ο Szafnauer δήλωσε: «Είναι μαζί μας αυτό το Σαββατοκύριακο, κάνει δουλειά στον προσομοιωτή και θα συνεχίσει αυτό το Σαββατοκύριακο. Μένουν μόνο δύο μέρες, σήμερα και αύριο. Και στη συνέχεια, τη Δευτέρα θα βρεθούμε μαζί του και θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Θα αποφασίσουμε τη Δευτέρα».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!