F1: Η Aston Martin δεν έχει πρόβλημα με την ηλικία του Alonso

Παρότι ο Fernando Alonso είναι 41 ετών, η Aston Martin δεν έχει αμφιβολίες για την ηλικία του, σε αντίθεση με την Alpine, όπου ο Ισπανός αισθάνθηκε ότι περνούσε από αξιολόγηση κάθε χρόνο.

F1: Η Aston Martin δεν έχει πρόβλημα με την ηλικία του Alonso

Παρότι ο Fernando Alonso είναι 41 ετών, η Aston Martin δεν έχει αμφιβολίες για την ηλικία του, σε αντίθεση με την Alpine, όπου ο Ισπανός αισθάνθηκε ότι περνούσε από αξιολόγηση κάθε χρόνο.

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Fernando Alonso θα αφήσει πίσω του Alpine για να προσχωρήσει στην Aston Martin του χρόνου, είναι το γεγονός ότι η γαλλική ομάδα προσέφερε στον Ισπανό μονοετές συμβόλαιο με επιλογή ανανέωσης. Ο Alonso αναζητούσε πιο μακροπρόθεσμες εξασφαλίσεις και η Aston Martin του προσέφερε πολυετή συμφωνία. Σύμφωνα με τις φήμες, πρόκειται για τριετές συμβόλαιο (1+1+1) με την επιλογή ανανέωσης να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Ισπανού οδηγού.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της Aston Martin, Mike Krack, η ηλικία του Alonso δεν αποτελεί πρόβλημα για την καινούργια του ομάδα: «Δεν βλέπω την ηλικία του Fernando ως πρόβλημα. Για μένα, δεν αλλάζει τίποτα. Θα πρέπει να κρίνεται με βάση την ταχύτητα και την απόδοσή του στην πίστα, και είναι σαφές ότι είναι τόσο καλός όσο ποτέ. Εξάλλου, τα 40 δεν είναι τα νέα 30; Έτσι, από αυτή την άποψη, είναι ένας αρκετά νέος οδηγός. Δεν έχουμε τέτοιες ανησυχίες. Θέλω να πω, ότι ακόμα και σήμερα αποδεικνύει ότι είναι πολύ γρήγορος και δεν περιμένουμε καθόλου πτώση».

Μάλιστα, ο Krack δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Alonso να παρατείνει περαιτέρω την παραμονή του στην ομάδα της Aston Martin: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα εκπλαγώ αν αυτό θα διαρκέσει περισσότερο». Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η συμφωνία, ο 50χρονος διευθυντής από το Λουξεμβούργο της ομάδας της Aston Martin, δήλωσε: «Η μπάλα άρχισε να κυλάει πραγματικά το απόγευμα της Τετάρτης πριν από το GP Ουγγαρίας, όταν ο Sebastian (Vettel) επιβεβαίωσε τα σχέδιά του και μας είπε ότι ήθελε να αποσυρθεί. Επικοινωνήσαμε επίσημα με τον Fernando την επόμενη ημέρα. Λίγες μέρες αργότερα, η συμφωνία είχε κλείσει».

«Ο Fernando πάντα έλεγε ότι αν και τα δύο μέρη θέλουν να κάνουν κάτι, είναι 10 λεπτά υπόθεση και μετά συμβαίνει. Έτσι, ήταν γρήγορο… Υπήρξαν μερικές δεκάλεπτες συζητήσεις. Μιλήσαμε ανοιχτά για τις υποδομές μας και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Προσλαμβάνουμε πολύ ικανούς ανθρώπους. Οπότε, νομίζω ότι βλέπει δυνατότητες εδώ».

Mike Krack

«Και νομίζω ότι αυτό ήταν αρκετά πειστικό. Ο Fernando επίσης παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είναι έξυπνος τύπος. Ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει στις ομάδες. Έχει ένα τεράστιο δίκτυο όλα αυτά τα χρόνια. Για μένα δεν είμαστε εδώ μόνο για να ανταγωνιστούμε την Alpine, είμαστε εδώ για να ανταγωνιστούμε τους πάντες και να προσπαθήσουμε να είμαστε οι καλύτεροι από αυτούς. Και νομίζω ότι για τον Fernando να κάνει αυτή την αλλαγή, δείχνει επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά προς εμάς».

«Έτσι, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να κάνουμε δουλειά για να τον πείσουμε. Ξέρει τι συμβαίνει μέσω των διάφορων πηγών του. Και νομίζω ότι αυτό το εγχείρημα είναι κάτι στο οποίο γνωρίζει ότι μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ελκυστικό γι’ αυτόν».

Μόνο ο Szafnauer δεν γνώριζε για την έξοδο του Alonso

Από την πλευρά του, ο Alonso δήλωσε: «Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του Sebastian την Πέμπτη. H Aston Martin πήρε τηλέφωνο ορισμένους οδηγούς και ήμουν ένας από αυτούς. Ήμουν ακόμα διαθέσιμος και καθίσαμε κάτω, συζητήσαμε για τους όρους που περίμενα, τι απαιτούσαν από εμένα και συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα. Εκπληρώσαμε όλα τα αιτήματά μας και υπογράψαμε το πρωί της Δευτέρας. Αποφασίσαμε να το ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα, πριν υπάρξουν διαρροές».

«Όλοι όσοι έπρεπε να γνωρίζουν την απόφασή μου το ήξεραν πριν από την ανακοίνωση. Όλη ηγεσία της Alpine πιθανότατα εκτός από τον Otmar (Szafnauer, επικεφαλής της γαλλικής ομάδας), που είχε δίκιο όταν είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα. Εκείνος δεν ήξερε τίποτα, αλλά είχα ενημερώσει τον Laurent (Rossi CEO της Alpine), τον πρόεδρο (της Renault, Luca) De Meo, όλους τους μηχανολόγους και τους μηχανικούς μου».

Fernando Alonso

«Ο Otmar δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, και πιθανότατα, ο Laurent ή ο Luca δεν του τηλεφώνησαν πριν από την ανακοίνωση και εξεπλάγη από αυτό. Αλλά όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους είχα διαπραγματευτεί, είχαν ενημερωθεί από πριν». Φαίνεται ότι κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον επικεφαλής της γαλλικής ομάδας…

Ο Alonso δήλωσε επίσης: «Ήμουν ευχαριστημένος στην Alpine, αλλά για κάποιο λόγο δεν προχωρούσαμε με τις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ η Aston Martin έδειξε ότι με ήθελε πολύ. Για εμένα, ήταν μία λογική επιλογή. Με την Alpine δεν καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία για τη διάρκεια του συμβολαίου. Προχωρούσαμε σε διάφορα πράγματα και δεν συμφωνούσαμε στο κύριο θέμα. Δεν είναι μόνο η διάρκεια, αλλά και η αυτοπεποίθηση που νιώθεις, ότι αισθάνεσαι αγαπητός σε ένα μέρος, ότι δεν είναι κάτι προσωρινό».

«Ήταν πάντα ένα περίεργο συναίσθημα. Ένιωσα ότι ήταν η σωστή απόφαση να μεταβώ στην Aston, επειδή φάνηκε ότι με ήθελαν πραγματικά και εκτίμησαν τις επιδόσεις μου τα τελευταία δύο χρόνια. Το εγχείρημα της Aston Martin είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχουν τον προϋπολογισμό, το ταλέντο και τους πόρους. Στη Formula 1 ή σε οποιοδήποτε άθλημα, είτε κερδίζεις είτε δεν κερδίζεις. Δεν έχει σημασία αν είσαι 4ος, 9ος ή 13ος, είτε είσαι πρώτος είτε δεν κερδίζεις».

F1 - Fernando Alonso (Alpine), GP Ουγγαρίας 2022

«Ποτέ δεν έκρυψα το γεγονός ότι ήμουν ευχαριστημένος με την πρόοδο του μονοθεσίου και της ομάδας στην Alpine, για όλα όσα πετύχαμε στην πορεία μας. Αλλά για εμένα ήταν μια λογική κίνηση, διότι η Aston είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου εντός και εκτός πίστας και τη δυνατότητά μου να εξελίξω το εγχείρημα. Στην Alpine κάθε χρόνο με αξιολογούσαν. Ένιωθα πως πιστεύουν ότι με πληρώνουν υπερβολικά χρήματα».

«Στις διαπραγματεύσεις με την Alpine, πάντα ήταν στο τραπέζι το όνομα του Piastri, που έχει πολλές δυνατότητες. Το να αφήσω αυτή τη θέση διαθέσιμη για έναν ταλαντούχο νεαρό όπως ο Oscar ήταν καλό για όλους. Στην Aston Martin με εμπιστεύονται απόλυτα και δεν κοιτάζουν το διαβατήριό μου. Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά την οικογένεια Stroll».

Ο Alonso αρνήθηκε επίσης ότι υπήρξε… συνομωσία με αρχιτέκτονα τον Flavio Briatore σχετικά με την υπόθεση Piastri: «To διάβασα αυτό τις πρώτες ημέρες και ειλικρινά ήταν λυπηρό και εκνευριστικό. Αν δεν αποχωρούσε ο Sebastian, αυτή η μεταγραφή δεν θα είχε συμβεί. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, με τον Oscar, είναι τελείως ανεξάρτητο. Εύχομαι τα καλύτερα στον Oscar, καθώς και στην Alpine». Όσον αφορά την άρνηση του Piastri να αγωνιστεί στην Alpine, o Ισπανός δήλωσε: «Είναι δύσκολο να σχολιάσω. Νομίζω ότι όλοι μας εδώ έχουμε εκπλαγεί αρκετά».

Κύρος και χρήματα

Ο Mike Krack ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει Νο. 1 οδηγός στην Aston Martin: «Ο Fernando και ο Lance (Stroll) θα έχουν το ίδιο κύρος. Ο Fernando δεν ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο. Έχουν ακουστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι του προσφέρθηκαν πράγματα όπως κύρος Νο. 1 οδηγού και ένας τεράστιος μισθός, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Fernando δεν το κάνει ούτε για το κύρος, ούτε για τα χρήματα».

F1 - Sebastian Vettel (Aston Martin) & Fernando Alonso (Alpine), GP Ουγγαρίας 2022

«Φυσικά, το πακέτο πρέπει να είναι ανάλογο με έναν οδηγό του διαμετρήματος και της εμπειρίας του Fernando, αλλά η ταχύτητα με την οποία έγινε η συμφωνία σας λέει ότι πράγματα όπως ο μισθός ή οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ήταν τα κύρια κίνητρα για τον Fernando».

Ο Krack τόνισε επίσης πως ο τρόπος που ο Sebastian Vettel έλαβε νωρίς την απόφασή του να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τη Formula 1, επέτρεψε στην Aston Martin να εξασφαλίσει έναν οδηγό κύρους όπως ο Alonso: «Πρέπει να δώσουμε τεράστια εύσημα στον Sebastian, επειδή γνωρίζει την κατάσταση και μιλήσαμε για αυτό μαζί του από πριν. Αυτό δείχνει πόσο ανοιχτοί και διαφανείς ήμασταν μαζί του και αυτός με εμάς».

«Είχε επίγνωση της κατάστασης και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήρε την απόφασή του την κατάλληλη στιγμή. Από αυτή την άποψη λοιπόν, νομίζω ότι βοήθησε πολύ στο να θέλουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση με καλό τρόπο. Και δεν ήθελε να αντιστρέψει την πρόοδο».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!