Η νίκη του Mario Andretti στο Indy 500 το 1969

Με αφορμή το τεστ του Mario Andretti με μονοθέσιο της Formula 1 αυτό το Σαββατοκύριακο, σε αυτό το βίντεο κοιτάζουμε πίσω σε μία από τις σημαντικότερες νίκες της πολυετούς καριέρας του και τη μοναδική στα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης.

Καθώς ο ζωντανός θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Mario Andretti, θα οδηγήσει στα 82 του χρόνια ένα σύγχρονο μονοθέσιο της Formula 1 αυτό το Σαββατοκύριακο στη Laguna Seca, θυμόμαστε την μοναδική φορά που ο Αμερικανός κατέκτησε τη νίκη στο θρυλικό αγώνα των 500 Μιλίων της Ινδιανάπολης το 1969, με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό της εποχής. To απόσπασμα προέρχεται από την ταινία του 1969 «Ford Flat Out».

Ο Πρωταθλητής στη Formula 1 το 1978, Mario Andretti, συμμετείχε στα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης 29 φορές στην πολυετή καριέρα του αλλά κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη μόνο το 1969, αρκετά νωρίς στην καριέρα του. Ωστόσο, οι διαδικασίες του αγώνα του 1969 δεν είχε ξεκινήσει καλά για τον Andretti, καθώς στις κατατακτήριες δοκιμές, είχε ένα σφοδρό ατύχημα, στο οποίο υπέστη ελαφριά εγκαύματα στο πρόσωπο.

Ο Andretti έδωσε μάχη στον αγώνα με έναν άλλο Αμερικανό θρύλο των αγώνων, τον A.J. Foyt, ο οποίος όμως αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα. Συνεπώς, ο Andretti έμεινε χωρίς σημαντικό αντίπαλο και κυριάρχησε, χαρίζοντας την πρώτη νίκη στην ομάδα του Andy Granatelli.

Ο Granatelli ήταν υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας λιπαντικών STP, η οποία το 1967 αγωνίστηκε με τη Lotus 56, που λάμβανε κίνηση από τουρμπίνα, η οποία παραλίγο να νικήσει τις προηγούμενες δύο χρονιές, αλλά εγκατέλειψε 3 και 10 γύρους πριν την καρό σημαία, αντίστοιχα.

Ο Andretti έχει δηλώσει για τη νίκη του 1969: «Κατά τη διάρκεια μίας καριέρας, σκέφτεσαι ‘αν αυτό δεν είχε συμβεί, αναρωτιέμαι πόσο θα μου είχε πάρει να φτάσω στο επόμενο επίπεδο’. Δεν είναι ότι δεν καταβάλεις την ίδια προσπάθεια σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες, αλλά ο συγκεκριμένος είναι αυτός που όλοι ξέρουν. Άλλαξε τη ζωή μου με τόσους πολλούς τρόπους, διότι άνοιξε πολλές πόρτες».

Mario Andretti

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!