Οκτώ καθοριστικοί αγώνες στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Αυτοί είναι οι 8 αγώνες που διαμόρφωσαν την ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού στις απαρχές του.

Ο πρώτος διεθνής αγώνας μεταξύ εθνικών λεσχών στην ιστορία, ήταν το Κύπελλο που διοργάνωσε ο Aμερικανός εκατομμυριούχος Gordon Bennett Jr., ιδιοκτήτης της εφημερίδας New York Herald το 1899, ο οποίος προσέφερε το τρόπαιο στο Automobile Club de France (ACF). O αγώνας διεξήχθη στη διαδρομή μεταξύ Παρισιού και Λυών μήκους 550 με 650 χλμ. Στη συνέχεια, κάθε αγώνας διεξαγόταν στην πατρίδα του νικητή της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, το 1903 μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, για να γίνει ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της χώρας. Η διεξαγωγή του Gordon Bennett Cup διήρκεσε έως το 1905, καθώς το 1906, το ACF διοργάνωσε το πρώτο Grand Prix την Ιστορία, στο Le Mans.

Θέλοντας να αναπαράγει τους αγώνες που είχαν αρχίσει να διοργανώνονται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη, ο Αμερικανός λάτρης των αυτοκινήτων και γόνος πλούσιας οικογένειας, William Kissam Vanderbilt II, αποφάσισε να διοργανώσει τον πρώτο διεθνή αγώνα επί αμερικανικού εδάφους το 1904, στο Nassau του Long Island. Τo Vanderbilt Cup συνεχίστηκε να διεξάγεται σε διαφορετικές τοποθεσίες έως το 1916 και τον αναβίωσε για μια διετία, 20 χρόνια αργότερα, ο George Washington Vanderbilt III, ανιψιός του εμπνευστή του αγώνα.

Το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, που εξακολουθεί να αποτελεί τον εναρκτήριο αγώνα των σεζόν του WRC και έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες κάθε χρονιάς, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτόν τον κατάλογο. Φέτος, συμπλήρωσε 111 χρόνια ζωής, καθώς διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1911 κατ’ εντολή του πρίγκιπα Αλβέρτου Α’, για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Μονακό.

Το διάσημο Isle of Man TT (Tourist Trophy), ο πιο θρυλικός -και επικίνδυνος- αγώνας μοτοσικλετών του κόσμου, ξεκίνησε να διοργανώνεται το 1907 στη μικρή νήσο του Μαν και εξακολουθεί να αποτελεί την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στους 2 τροχούς, καθώς αποτελεί την ύψιστη δοκιμασία θάρρους. H μήκους 60 χλμ. πίστα είναι γεμάτη επικίνδυνα σημεία, καθώς περνάει μέσα από οικισμούς και οι τοίχοι παραμονεύουν σε κάθε παραστράτημα. Ωστόσο, αυτό δεν πτοεί τους αναβάτες που ξύνουν τους τοίχους με τους ώμους τους, στην προσπάθεια να κερδίσουν μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου.

Ο μεγαλύτερος ίσως αγώνας στην Ιταλία, το θρυλικό Mille Miglia διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1927 με την πρωτοβουλία του κόμη -και λάτρη των αγώνων αυτοκινήτου, καθώς συμμετείχε και ο ίδιος- Aymo Maggi. Με σημείο εκκίνησης και τερματισμού τη γενέτειρα του Maggi, την Brescia, ο αγώνας κάλυπτε 1.000 μίλια στους στενούς, γεμάτους στροφές επαρχιακούς δρόμους της Ιταλίας, όπου οι αντοχές οδηγών και αυτοκινήτων δοκιμάζονταν στο όριο. Ο αγώνας σταμάτησε να διεξάγεται έπειτα από το πολύνεκρο ατύχημα του Ισπανού μαρκήσιου Alfonso de Portago το 1957, με Ferrari.

Επίσης, δε θα μπορούσε να απουσιάζει το τρίπτυχο που αποτελεί το τριπλό στέμμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το οποίο έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής μόνο ο Graham Hill. Τα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης που ξεκίνησαν να διοργανώνονται το 1911, στην οβάλ, καλυμμένη με τούβλα πίστα η οποία για αυτό εξακολουθεί μέχρι σήμερα να φέρει το όνομα Brickyard. Oι 24 Ώρες του Le Mans, o παλαιότερος αγώνας αντοχής που διεξάγεται ακόμα, καθώς ξεκίνησε το 1923 και το GP Μονακό, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1929 και εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του Πρωταθλήματος της Formula 1.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!