Αναβίωση του Hyundai Pony Coupe Concept 50 χρόνια μετά

Σχεδόν μισή δεκαετία μετά την παρουσίασή του Hyundai Pony concept, που καθιέρωσε την αυτονομία της μάρκας, η κορεατική εταιρεία και η Giugiaro παρουσίασαν στην Ιταλία ένα αναπαλαιωμένο δείγμα.

Αναβίωση του Hyundai Pony Coupe Concept 50 χρόνια μετά

Σχεδόν μισή δεκαετία μετά την παρουσίασή του Hyundai Pony concept, που καθιέρωσε την αυτονομία της μάρκας, η κορεατική εταιρεία και η Giugiaro παρουσίασαν στην Ιταλία ένα αναπαλαιωμένο δείγμα.

Με αφορμή τον εορτασμό της 50ης επετείου του Hyundai Pony Coupe Concept, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1974, η κορεατική μάρκα αναδημιούργησε το πρωτότυπο αυτοκίνητο σε συνεργασία με τον σχεδιαστή του Pony, Giorgetto Giugiaro. Το αναπαλαιωμένο Pony Coupe παρουσιάστηκε στην εκδήλωση Reunion της Hyundai στην Ιταλία, επιστρέφοντας στη χώρα όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Το Pony θα παρουσιαστεί επίσης στο Concorso d’Eleganza Villa d’Este αυτό το Σαββατοκύριακο στη λίμνη Κόμο.

Το 1974, η Hyundai βρισκόταν ακόμα στις πρώτες ημέρες παραγωγής οχημάτων και δεν είχε σχεδιαστική εμπειρία στα κεντρικά της γραφεία στην Κορέα. Ως εκ τούτου, ζήτησε τη βοήθεια του ανερχόμενου τότε Giorgetto Giugiaro για να βοηθήσει στο σχεδιασμό και την κατασκευή πέντε πρωτοτύπων Pony -ένα εκ των οποίων ήταν coupe- για να ανακοινώσει την άφιξη της Hyundai ως κατασκευαστή αυτοκινήτων, προωθώντας το ντεμπούτο της μάρκας στην παγκόσμια αγορά. Η σειρά αυτοκινήτων Pony θα γινόταν μεγάλη επιτυχία για την κορεατική εταιρεία.

Τώρα, σχεδόν 50 χρόνια μετά το ντεμπούτο του Pony Coupe, η Hyundai ζήτησε και πάλι από τον Giugiaro να επαναφέρει -μαζί με τον γιο του, Fabrizio, και την εταιρεία τους GFG Style– το αυτοκίνητο στην παλιά του αίγλη, χρησιμοποιώντας τις αρχικές προδιαγραφές καθώς και υλικά. Η σημασία του Pony Coupe Concept δεν πρέπει να υποτιμάται.

Εκείνη την εποχή, η Hyundai ήταν μια σχετικά άγνωστη μάρκα, αλλά αυτό το αυτοκίνητο επίδειξης σηματοδοτούσε τις προθέσεις της. Οι ατυχείς οικονομικές συνθήκες στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σήμαιναν ότι το μοντέλο δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή, αλλά η «origami» εξωτερική του σχεδίαση έχει εμπνεύσει έκτοτε πολλά σύγχρονα μοντέλα της Hyundai.

Το Ioniq 5 και το αυτοκίνητο που το προανήγγειλε -το 45 concept– καθώς και το πιο πρόσφατο πρωτότυπο N Vision 74 concept με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου εμπνεύστηκαν από τη σχεδίαση του Pony Coupe. Το σφηνοειδές προφίλ του αυτοκινήτου επίδειξης της δεκαετίας του 1970, η έντονη επεξεργασία των επιφανειών (με τους προφυλακτήρες βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος) και η κοφτή ουρά μπορεί να είναι σχετικά συνηθισμένα σχεδιαστικά στοιχεία σήμερα, αλλά το 1973, όταν δημιουργήθηκε το Pony Coupe, ήταν ένα καινοτόμο σε εμφάνιση όχημα.

Με μήκος 4,1 μέτρα, το ανακατασκευασμένο Pony Coupe Concept λαμβάνει ισχύ από έναν 4κύλινδρο κινητήρα 1,2 λίτρων που αποδίδει 82 ίππους, είναι τοποθετημένος μπροστά και μεταδίδει κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων. Στο εσωτερικό, το τιμόνι με μία ακτίνα, τα λεπτά καθίσματα μπάκετ και η συνολική μινιμαλιστική εμφάνιση ταιριάζουν με την εξωτερική σχεδίαση με απλές, καθαρές γραμμές.

Περιγράφοντας πώς προέκυψε το αρχικό σχέδιο, ο Giorgetto Giugiaro δήλωσε: «Χωρίς να έχει μεγάλη εμπειρία, η Hyundai μας προσέγγισε για να ξεκινήσουμε τον πλήρη ανασχεδιασμό ενός μοντέλου. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός, επειδή δεν γνώριζα τη Hyundai εκείνη την εποχή. Εντυπωσιαστήκαμε όλοι από το πάθος και τη δέσμευση των μηχανικών της Hyundai».

«Ήταν οξυδερκείς, είχαν περιέργεια, ήταν ανοιχτοί και εξαιρετικά πρόθυμοι να μάθουν. Ενστερνίστηκαν αμέσως τις μεθόδους εργασίας που ήταν καινούργιες για αυτούς. Θυσίασαν τον εαυτό τους για να κάνουν καλή εντύπωση για την εταιρεία και τους συνεργάτες τους. Είμαι περήφανος και έχω την τιμή να παρακολουθώ πώς έχει εξελιχθεί αυτή η εταιρεία έπειτα από την πρώτη μας συνάντηση».

Ο SangYup Lee, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Κέντρου Σχεδιασμού της Hyundai, δηλωσε: «Το Pony Coupe Concept αντικατοπτρίζει την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση της εταιρείας στο προκλητικό πνεύμα που είχαν οι άνθρωποι της Hyundai το 1974. Η αναβίωση του Pony Coupe Concept είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Hyundai, επειδή σηματοδοτεί όχι μόνο το ξεκίνημά μας, αλλά και τη δέσμευσή μας στο μέλλον, με νέα μας όνειρα».

Τώρα, η Hyundai κοιτάζει πίσω στην κληρονομιά της με υπερηφάνεια και αναφέρει ότι έχουμε περισσότερα να περιμένουμε από αυτό, καθώς έχει σχέδια να επεκτείνει το «Hyundai Reunion», το οποίο επεσήμανε ο επικεφαλής του παγκόσμιου μάρκετινγκ της Hyundai, Sungwon Jee.

Όπως δήλωσε, το Pony Coupe Concept «σηματοδοτεί την έναρξη του Hyundai Reunion, της πλατφόρμας για την παρουσίαση της κληρονομιάς της μάρκας. Εδώ μπορεί κανείς να δει πώς η επιτυχία μας στο παρελθόν εξακολουθεί να χρησιμεύει ως βάση για την τολμηρή στάση μας σήμερα. Μπορούμε να δούμε αυτό το πνεύμα καινοτομίας σε αυτά τα δύο μοντέλα, καθώς και στους ανθρώπους που τα έκαναν πραγματικότητα».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!