Οδηγούμε το Hyundai N Vision 74 concept

Το μέλλον είναι εδώ και εμείς το οδηγούμε. Δείτε την πρώτη δοκιμή του εκπληκτικού Hyundai N Vision 74.

Οδηγούμε το Hyundai N Vision 74 concept

Το μέλλον είναι εδώ και εμείς το οδηγούμε. Δείτε την πρώτη δοκιμή του εκπληκτικού Hyundai N Vision 74.

Ακόμα και αν δεν μπορούσε να κινηθεί το Hyundai N Vision 74, θα ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά νέα πρωτότυπα μοντέλα των τελευταίων ετών. Όταν αποκαλύφθηκε έπεσε το διαδίκτυο από το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε αυτό το τολμηρό και αναμφίβολα εμπνευσμένο μοντέλο, με στοιχεία ρετρό αλλά παράλληλα και φουτουριστικά, σε ένα αμάξωμα που παραπέμπει σε αγωνιστικό δρόμου.

Ωστόσο, αυτό το πρωτότυπο αυτοκίνητο κινείται, με ένα μείγμα υδρογόνο και ηλεκτρισμού και εμείς είχαμε μια πρώτη επαφή μαζί του ως επιβάτες, δίπλα στον οδηγό δοκιμών της Hyundai, ο οποίος μας έδωσε μια πρώτη καλή δόση των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου, αλλά και των δικών, πηγαίνοντας με το πλάι και καίγοντας αρκετό λάστιχο. Τώρα λοιπόν ήρθε η σειρά μας να βρεθούμε στο τιμόνι του.

Αλλά, αρχικά σκεφτείτε τι κάνει αυτό το αυτοκίνητο τόσο ξεχωριστό. Η σχεδίασή του, που αντλεί έμπνευση από το Hyundai Pony του 1974. Το αυτοκίνητο παραγωγής ήταν σεντάν, αλλά παράλληλα υπήρχε η σκέψη για μια coupe εκδοχή, το οποίο ήταν επίσης σχεδιασμένο από το Giorgetto Giugiaro, αλλά δυστυχώς δεν πέρασε στην παραγωγή, μένοντας μόνο στο στάδιο του πρωτότυπου.

Περνώντας στο σήμερα και το 2022, οι σχεδιαστές της Hyundai κατάφεραν να συνδέσουν τα στοιχεία από το στιλ εκείνου του μοντέλου, με νέα σύγχρονα και επιρροές από βελτιωμένα ιαπωνικά μοντέλα, σε ένα εκπληκτικό σχήμα, με έμφαση στην αεροδυναμική.

Κάτω από τον όμορφο μανδύα του, το N Vision 74 κρύβει την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας της Hyundai. Είναι ένα υβριδικό μοντέλο, με υδρογονο-ηλεκτρικό σύστημα, με μια συστοιχία κυψελών καυσίμου τοποθετημένη πάνω από τους εμπρός τροχούς, μια μπαταρία 62,4 kWh σε σχήμα «Τ» τοποθετημένη χαμηλά στο κέντρο του αυτοκινήτου και δύο ηλεκτρικοί κινητήρες στο πίσω άξονα. Δύο δεξαμενές υδρογόνου 2,1 κιλών είναι τοποθετημένες με τη σειρά τους από πάνω τους.

Το πραγματικά έξυπνο κομμάτι του N Vision 74 είναι ο τρόπος που συνεργάζονται οι δυο πηγές ενέργειας, άλλοτε ανεξάρτητα, άλλοτε με τη μια ένα έχει προβάδισμα έναντι της άλλης και το αντίστροφο. Σε κανονικές συνθήκες κίνησης, το αυτοκίνητο συνήθως παίρνει δύναμη από τις κυψέλες καυσίμου, αλλά η μπαταρία παρέχει σημαντική ώθηση, ενώ συχνά εμπλέκεται για να κινεί αμιγώς ηλεκτρικά το αυτοκίνητο σε αστικό περιβάλλον.

Η συνολική συνδυαστική απόδοση είναι εντυπωσιακή, αγγίζοντας τους 680 ίππους και τα 900 Nm ροπής, με τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση να έρχονται σε μόλις 4 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τα 250 χλμ./ώρα.

Οδηγικά, ακόμα και με τη μορφή που βρίσκεται το αυτοκίνητο, αυτή του πρωτότυπου, είναι πραγματικά συναρπαστική. Μόλις φωλιάσεις μέσα στο άνετο και τολμηρό σχεδιαστικά κόκπιτ, το μόνο που περνάει στην καμπίνα και ακούς είναι το φύσημα των ανεμιστήρων που προωθούν το υδρογόνο και το σύστημα ψύξης.

Ξεκινώντας στο «Normal» πρόγραμμα, οι επιδόσεις γίνονται άμεσα αισθητές και είναι δίχως άλλο συγκλονιστικές, παρά το μεγάλο βάρος του που αγγίζει τους δυο τόνους. Το ακριβές, καλά ζυγισμένο σύστημα διεύθυνσης εντυπωσιάζει επίσης, με τις κλίσεις του αμαξώματος να είναι περιορισμένες και σε βαθμό που επιτρέπουν μόνο να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τι κάνει το πλαίσιο.

Περνώντας στο πρόγραμμα «Track» αυτό το σε μεγάλο βαθμό αθόρυβο αυτοκίνητο μεταμορφώνεται σε ένα θηρίο με ατίθαση ουρά που ανοίγει την πορεία της με τη… σκέψη σχεδόν, αφού το γκάζι είναι τόσο σε ποσότητα που σου επιτρέπει να το «ξεκολλήσεις» σε οποιαδήποτε ταχύτητα και αν κινείσαι. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων που μπορείς να φανταστείς, αφού είναι εξαιρετικά ευέλικτο, αλλά και διασκεδαστικό, πηγαίνοντας με το πλάι πανεύκολα.

Από την άλλη και σαφώς οι υποδομές υδρογόνου πρέπει να βελτιωθούν, πολύ πριν ένα αυτοκίνητο όπως το Hyundai N Vision 74 είναι βιώσιμο, αλλά αυτή η δελεαστική ματιά σε ένα τέτοιο πιθανό μέλλον προκαλεί πραγματικά αισιοδοξία.

Συμπέρασμα

Το N Vision 74 αναδεικνύει τη συναρπαστική τεχνολογική πρόοδο. Αλλά, στο απώτερο μέλλον, με τη Hyundai να δέχεται πίεση για να φέρει στην αγορά ένα αυτοκίνητο που να μοιάζει με αυτό και ανεξάρτητα από το σύστημα κίνησης που θα φέρει. Ανυπομονούμε.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Φωτογραφίες: Auto Express

Απόδοση: Γιάννης Καλογερόπουλος

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!