Σε παύση οι παραγγελίες για Ford Focus και Fiesta στην Ευρώπη

H αναστολή παραγγελιών για τα Ford Focus και Fiesta στην Ευρώπη συνδέεται με τα προβλήματα στην προμήθεια ημιαγωγών και αφορά τις προσαρμοσμένες, κατά παραγγελία εκδόσεις

Σε παύση οι παραγγελίες για Ford Focus και Fiesta στην Ευρώπη

H αναστολή παραγγελιών για τα Ford Focus και Fiesta στην Ευρώπη συνδέεται με τα προβλήματα στην προμήθεια ημιαγωγών και αφορά τις προσαρμοσμένες, κατά παραγγελία εκδόσεις

Η τέταρτη κατά σειρά γενιά του Focus όσο και το Fiesta αποτελούσαν ανέκαθεν την εμπροσθοφυλακή για τις πωλήσεις της «μπλε οβάλ» φίρμας στην Ευρώπη που παρ΄όλα αυτά αποφάσισε να να σταματήσει, μέχρι νεωτέρας, τις παραγγελιοληψίες για τις εκδόσεις που υπερβαίνουν από άποψη εξοπλιστικών χαρακτηριστικών τα προκαθορισμένα εργοστασιακά πρότυπα, επικαλούμενη την έλλειψη των ημιαγωγών.

«Έχουμε διακόψει την διαδικασία παραγγελιών εκδόσεων με μη προκαθορισμένο εξοπλισμό για τα Ford Focus και Fiesta. Ωστόσο προσφέρουμε στους ευρωπαίους αντιπροσώπους της δυνατότητα να παραγγείλουν μοντέλα με προκαθορισμένο εξοπλισμό ο οποίος καθορίζεται από τις συνήθεις προτιμήσεις των πελατών μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ford στο γερμανικό Τύπο συμπληρώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «η αυξημένη ζήτηση και οι ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν την διαδικασία παραγωγής παρατείνουν τον χρόνο παράδοσης σε έως και 12 μήνες για ορισμένα μοντέλα».

Παρ’ όλα αυτά όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ford, με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να αξιοποιηθεί η δυναμικότητα των εργοστασίων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παραγγελίες των πελατών.

Το ασύνηθες μέτρο επιβεβαίωσε και ο Markus Thal, επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων της Ford στο εργοστάσιο του Saarlouis στη Γερμανία το οποίο κατασκευάζει το Focus, δηλώνοντας ότι οι παραγγελίες που λαμβάνονται τώρα θα εκτελεστούν το 2023.

Να σημειωθεί ότι η Ford έχει ήδη ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι οι ρυθμοί παραγωγής στο γερμανικό εργοστάσιο θα μειωθούν περαιτέρω από τον προσεχή Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «μπλε οβάλ» φίρμας, η ετήσια παραγωγή του Saarlouis θα μειωθεί στις 117.000 μονάδες το 2022 σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 195.000 μονάδες. Με δεδομένες τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς, τα προβλήματα στην παραγωγή αναμένεται να εξακολουθήσουν και το 2023 οπότε και η Ford έχει σχεδιάσει την κατασκευή 143.000 μονάδων για το Focus αν και δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο μέγεθος να μειωθεί εν όψει και της ενεργειακής κρίσης η οποία αποτελεί μια νέα περιπλοκή που προστίθεται στις ελλείψεις.

Όπως και να έχει, το Focus θα συνεχίσει να κατασκευάζεται έως το 2025 χωρίς προς το παρόν η Ford να έχει ανακοινώσει άμεσο αντικαταστάτη για το μοντέλο καθώς όπως όλοι οι κατασκευαστές στρέφεται προς την ηλεκτροκίνηση. Ο τερματισμός της παραγωγής του θα σημάνει και την αναδιάρθρωση του εργοστασίου του Saarlouis καθώς προς το παρόν η Ford έχει κρίνει ότι το βάρος της ηλεκτροκίνησης θα αναλάβει να επωμιστεί κυρίως το εργοστάσιο της Valencia.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!