Πανδημία, ημιαγωγοί, πόλεμος: Προκλήσεις χωρίς προηγούμενο έφεραν την ανάγκη για λύσεις

Η Skoda, όπως και όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρείς μεγάλες κρίσεις και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό σταθεροποίησης.

Πανδημία, ημιαγωγοί, πόλεμος: Προκλήσεις χωρίς προηγούμενο έφεραν την ανάγκη για λύσεις

Η Skoda, όπως και όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρείς μεγάλες κρίσεις και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό σταθεροποίησης.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια τεράστια πρόκληση για όλες τις δραστηριότητες και για την παραγωγή αυτοκινήτων. Η συνεχιζόμενη πανδημία, η έλλειψη ημιαγωγών και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μια σειρά από υλικοτεχνικές δυσκολίες και προβλήματα. Η Skoda ανταποκρίνεται σε αυτές τις προκλήσεις με μια σειρά από μέτρα που βοηθούν να σταθεροποιηθεί η παραγωγή και να παραδίδονται τα αυτοκίνητα στους πελάτες ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

«Εφέτος βλέπουμε μια βελτίωση στην προσφορά ημιαγωγών και οι προοπτικές για το 2023 είναι ακόμη πιο αισιόδοξες», λέει ο Karsten Schnake, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Skoda, υπεύθυνος για τις αγορές. Η σταθεροποίηση της προμήθειας ανταλλακτικών καθιστά δυνατή την ολοκλήρωση των αυτοκινήτων που έπρεπε να παραδοθούν.

Εκτός από την ολοκλήρωση ημιτελών αυτοκινήτων, η εταιρεία εστιάζει επίσης σε μια νέα ιδέα συνεργασιών με κατασκευαστές ημιαγωγών για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Schnake, οι εταιρείες αυτοκινήτων πρέπει να αρχίσουν να προσεγγίζουν διαφορετικά τη βιομηχανία ημιαγωγών. «Η πανδημία απλώς επιτάχυνε την ανάγκη για αλλαγή, αλλά η αλλαγή θα γινόταν ούτως ή άλλως, καθώς η ζήτηση για ημιαγωγούς στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αυξηθεί πολύ γρήγορα στο μέλλον καθώς ο κλάδος μεταμορφώνεται», εξηγεί.

Ένα νέο στρατηγικό έργο που ονομάζεται COMPASS (Cross Operational Management Parts & Supply Security), του οποίου ηγείται ο Karsten Schnake, ως έμπειρος διαχειριστής κρίσεων, έχει σκοπό να βοηθήσει τον Όμιλο Volkswagen να πάρει υπό έλεγχο την κατάσταση των ημιαγωγών.

Στα πλαίσια του COMPASS, επιστημονικές ομάδες που αποτελούνται από εκπροσώπους των εταιρειών του Ομίλου, εργάζονται για τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού ημιαγωγών. Σύμφωνα με τον Schnake. «Σήμερα, η αγορά αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης ημιαγωγών, αλλά με την έλευση της ηλεκτροκίνησης, της συνδεσιμότητας και της αυτόνομης οδήγησης, αυτή η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά», εξηγεί ο Schnake. «Μπορούμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον μόνο μέσω της συνεργασίας. Είναι απίθανο να κατασκευάσουμε δικούς μας ημιαγωγούς, όμως έχουμε τις δικές μας συγκεκριμένες απαιτήσεις από αυτούς», λέει ο Schnake.

Και μετά την πανδημία και την έλλειψη ημιαγωγών ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Όμιλος Volkswagen σταμάτησε την παραγωγή οχημάτων στη Ρωσία και τις εξαγωγές αυτοκινήτων στη χώρα.  Καθώς τα εργοστάσια εκεί παρήγαγαν οχήματα κυρίως για τη ρωσική αγορά, η προμήθεια οχημάτων στην Ευρώπη δεν επηρεάζεται από αυτή τη διακοπή. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πολλούς υπεργολάβους στην Ουκρανία. Η Skoda αγοράζει καλώδια από εκεί, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή πολλών μοντέλων. Αυτό επηρέασε την παραγωγή του ηλεκτρικού SUV Enyaq iV, για παράδειγμα, στο οποίο έλειπαν οι πιο βασικές καλωδιώσεις.

Όμως η Skoda ξαναρχίζει την παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου. Περίπου 1.000 Enyaq iV την εβδομάδα μπορούν να παράγονται τώρα και σταδιακά ο αριθμός θα αυξάνεται σε διάστημα δύο μηνών. «Το να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Για το λόγο αυτό, εργαζόμαστε με καθέναν από αυτούς ώστε να βρούμε την καταλληλότερη λύση», είπε ο Karsten Schnake.

Ένα παράδειγμα τέτοιας λύσης είναι η προσωρινή παραγωγή καλωδίων της PEKM στην Τσεχία. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αναστείλει την παραγωγή της στην αρχή της εισβολής, τώρα έχει ξανάρχίσει τη λειτουργία της, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει στο μέγιστο τους υπαλλήλους της. Ταυτόχρονα, όμως, η PEKM, σε συνεργασία με τη Skoda άρχισε να παράγει ένα μέρος των καλωδίων της στο Mladá Boleslav. Μέχρι στιγμής, 35 εργαζόμενοι έχουν έρθει από το Lviv για την παραγωγή καλωδίων στο τσεχικό εργοστάσιο. «Η μεταφορά εξοπλισμού και εργαζομένων οργανώθηκε σε μόλις πέντε εβδομάδες. Βοηθάμε τους νέους συναδέλφους μας να εγκατασταθούν στο προσωρινό νέο τους σπίτι», ανέφερε ο Schnake. Όλοι οι συνεργάτες μας που παραμένουν στην Ουκρανία επικεντρώνονται στο να μπορούν να λειτουργούν στο δικό τους περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως παράγουν σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές και στη Βόρεια Αφρική για να εξασφαλίσουν τις παραδόσεις και να ικανοποιήσουν τους πελάτες. Για όλους αυτούς, ωστόσο, η επιστροφή στην Ουκρανία, σύντομα και με ασφάλεια, παραμένει προτεραιότητα», τονίζει ο Schnake.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!